Zodiacul Chinezesc Sobolan, Bivol, Tigru si Iepure

Zodiacul Chinezesc: Şobolan, Bivol, Tigru şi Iepure

In Istorie și civilizații by 1 comentariu

Se ştie că de mii de ani astrologia joacă un rol esenţial în cultura chineză. Reprezentarea pe un grafic circular a celor 12 animale care reprezintă ciclul celor 12 ani a calendarului lunar chinezesc a fost realizată pe temelia astronomiei şi astrologiei chineze. Cu toate că Zodiacul Chinezesc nu este nici pe departe la fel de vechi ca şi Astrologia Chinezească, el este unul dintre cele mai uşor de recunoscut simboluri asociate culturii chineze.

Cu toate că sunt numeroase legendele cu privire la crearea Zodiacului Chinezesc, realitatea apariţiei lor este simplă: era mult mai uşor pentru oameni să îşi amintească ce reprezintă fiecare dintre cele 12 animale decât să înţeleagă relaţia mult mai complicată dintre cele 12 ramuri pământeşti, cele 10 tulpini cereşti, cele 5 elemente şi forţele opuse ale lui yin şi yang.

Zodiacul Chinezesc – Şobolan

Şobolanul este un individ muncitor, conştiincios, econom, minuţios. Îi place să adune bunuri, obiecte, bogăţii, bani. Cu o înfăţişare destul de rezervată, el este, în realitate, un agitat, un nervos, care se consumă mult fără să pară.

Citeşte şi Astrologia Chineză – Origini

Individualist, face totul numai pentru el, mai ales în profesie. Ambiţios, se dedă uneori la deturnări de fonduri numai ca să reuşească; totuşi este mai curând cinstit, dar demonul posturilor înalte se dovedeşte uneori mai puternic decât posibilitatea sa.

Individul Şobolan nu este răutăcios, nici mizantrop: familia şi prietenii au o mare importanţă pentru el, dar preferă să-i sacrifice ca să fie mai liber. Din păcate, în cazul său, libertatea este egală cu singurătatea, iar lui nu-i place singurătatea. Cum să-şi “sape vizuina” dacă este singur, fără sprijin, fără relaţii, fără secondanţi în jurul lui? Până la urmă, Şobolanul preferă colectivitatea, unde poate să-şi fructifice acţiunile, ideile şi imaginaţia.
Fermecător, Şobolanul poate să iubească la nebunie, fără ca obiectul pasiunii sale să-şi dea seama. Asta se întâmplă pentru că, fiindu-i teamă că îşi va pierde libertatea, refuză să-şi arate în totalitate sentimentele; din acelaşi motiv, poate să ajungă la minciuni. Sporind astfel neînţelegerile, el este deseori nefericit în dragoste, şi numai din vina lui.

Şobolanul se înţelege de minune cu Dragonul şi cu Maimuţa, deşi aceasta din urmă poate să fie deseori concurenta lui. În schimb, nu poate să suporte Calul. Va aprecia Tigrul, Câinele, Porcul sau Bivolul şi poate chiar şi un alt Şobolan (le place la nebunie să se rostogolească unul peste celălalt).

Zodiacul Chinezesc – Boul sau Bivolul

Spre deosebire de taur, boul este un simbol al bunătăţii, calmului, forţei liniştite: un simbol al puterii de muncă şi de sacrificiu. Dar acest bou ar putea fi de fapt şi un taur, căci boul şi taurul se deosebesc numai prin anumite aspecte simbolistice şi interpretările lor. Capul de bour al împăratului Chen-nong, inventatorul agriculturii, precum şi cel al lui Ce-Yu par a fi şi capete de taur.

Astrologie chineza

Zodiacul Chinezesc

Boul şi cu atât mai mult bivolul, preţioşi slujitori ai omului, sunt respectaţi în intreaga Asie Orientală. Pe ei călăresc înţelepţii. Într-adevăr, în atitudinea acestor animale există un aspect de blândeţe şi de detaşare. Boii reprezentaţi în statui sunt frecvent întâlniţi în temple. Dar, în China antică, un bou din pământ reprezenta frigul, care era aruncat afară primăvară, spre a înlesni reînnoirea naturii: este o emblemă tipic yin.
Deci, Boul este un individ lent, stabil, pe care poţi să contezi fără probleme. Cinstit, solid, el refuză compromisurile şi minciunile. Vede lucrurile bine şi corect.

În muncă sa, ajunge în posturile cheie şi asta doar prin propriile sale merite. Dacă comandă şi organizează, nu o face neapărat pentru că îi place, ci mai ales ca să nu fie comandat. Căci boul refuză ordinele şi nu vrea să dea socoteală nimănui. Nu are nevoie de nimeni ca să trăiască: este o fiinţă liberă şi independentă.

Puţin vorbăreţ, dacă trebuie să ia cuvântul într-o colectivitate, înseamnă că este sigur de el şi de ideile sale. Disciplinat şi muncitor, viaţa lui se derulează fără sincope, fără surprize.

La fel individul Bou este şi în viaţa intimă. Prea puţin romantic şi prea puţin înclinat să-şi dezvăluie sentimentele, riscă să rămână celibatar, de teamă să nu fie rănit sau respins. Scopul său principal fiind întemeierea unui cămin, el caută în mod raţional un partener de viaţă de acelaşi fel cu el.

Boul se va înţelege foarte bine cu Cocoşul şi Şarpele şi mai ales cu un alt Bou. Poate să-i aprecieze pe Dragon, Iepure, Porc şi Maimuţă. În schimb detestă Câinele, Oaia şi Tigrul.

Zodiacul Chinezesc – Tigrul

În general, tigrul evocă ideile de putere şi de cruzime; nu avem însă de a face numai cu sensuri negative. Tigrul este un animal de pradă şi, de aceea un simbol al castei războinicilor.
În geomanţia şi în alchimia chinezească, tigrul se opune dragonului; dacă în primul caz, el este un simbol malefic, în cel de-al doilea el întruchipează un principiu activ, energia, în opoziţie cu principiul umed şi pasiv.
Cei Cinci Tigri, simboluri ale forţei ocrotitoare, stau de pază în cele patru puncte cardinale şi în centru. De altfel în istoria şi legendele chinezeşti, denumirea de Cinci Tigri (Wu ho) este dată, în mai multe rânduri, unor cete de războinici viteji care apară imperiul. Apariţia unui tigru alb este un semn al virtuţii regale. Tigrul este un animal al nordului, al solstiţiului de iarnă, care devoră influienţele malefice.

Citeşte şi Zodiacul Chinezesc – Simbolistica celor 12 zodii

Individul Tigru trăieşte cu două sute la ora! Vrea să vadă totul, să audă totul, să facă totul! Viaţa este pentru el doar o multitudine de experienţe ce trebuie explorate unele după altele. Hiperindependent, hiperegocentric, se vrea buricul pământului. Uneori este paranoic. Dinamic, impulsiv, câştigător, pândeşte tot timpul o afacere bună, ca să-şi sporească avutul şi gloria. Nu neglijează loviturile de poker, chiar dacă este să piardă totul…

Până la urmă, este foarte apropiat şi hipersimpatic (Tigrul, după cum probabil s-a remarcat, nu face nimic pe jumătate), radiază prietenie în jurul lui. Acest superbărbat, această superfemeie îşi trag întreg anturajul după ei. Un Tigru îndrăgostit este un Tigru nebun de pasiune. Fermecător şi romantic cum nu se poate, e greu să scapi de ghearele lui de vânător. Pe scurt, viaţa cu nu Tigru nu-i deloc o viaţă liniştită!

Tigrul nu-i agreează decât pe cei care pot susţine ritmul său de viaţă, în pas alergător. Calul, Câinele şi Şobolanul sunt făcuţi să se înţeleagă cu el. Boul, Şarpele şi Maimuţa ar trebui să-l evite, precum şi Oaia, care va fi devorată de el. Doi Tigri se vor atrage ca hipnotizaţi, dar atenţie la scântei!

Zodiacul Chinezesc – Iepurele

Trebuie luată în considerare extrema importanţă a bestiarului selenar în această tapiserie subiacentă a visării adânci, în care se află înscrise arhetipurile lumii simbolice pentru a înţelege semnificaţia nenumăraţilor iepuri, sălbatici sau de casă, misterioşi sau familiari şi adesea necuviincioşi, însoţitori ai clarului de lună al imaginarului. Ei bântuie toate mitologiile, credinţele şi folclorurile noastre. Se aseamănă cu toţii, până în contradicţiile lor, aşa cum se aseamănă imaginile lunii. Împreună cu ea, iepurii sălbatici sau de casă se leagă de bătrâna divinitate a Pământului-Mumă, de simbolismul apelor fecundatoare şi regeneratoare, de vegetaţie, de reînnoirea neîncetată a vieţii sub toate formele ei.

Deci, în Zodiacul Chinezesc, Iepurele este un individ calm şi paşnic. Este glumeţ şi se poate trăi foarte plăcut alături de el. Caută un echilibru între prea mult şi prea puţin. Viaţa lui se derulează fără surprize şi mai ales fără conflicte; are oroare de certuri. Îi place calmul şi securitatea Această nu-l impidedică să aprecieze reuniunile amicale… sau mai curând cocteilurile: invitaţi-l la un vernisaj şi veţi vedea că va fi primul sosit. Cultivat (învaţă tot şi orice), ştie să susţină o conversaţie; totuşi i se poate reproşa tentaţia de a fi categoric atunci când îşi etalează prea mult cunoştinţele. Puţintel snob, îi place tot ceea ce este confortabil, luxos şi rafinat. Dar acest calm şi această înţelepciune aparenţe ascund timiditate: uneori este sperios şi timorat.

Viaţa sa personală arată după propria-i imagine. Nu este neapărat un împătimit al reuşitei: îi place ceea ce face, e fericit şi acesta este lucrul cel mai important pentru el. Nu ţine neapărat să se surmeneze! În afaceri, poate totuşi să fie în stare să lupte (paşnic şi amabil), se înţelege. Este un şiret, care ghiceşte intenţiile adversarului şi câştigă un contract zâmbind. Cel care îl pierde îl consideră ipocrit.

Iepurele nu este chinuit de pasiuni amoroase, deoarece ţine prea mult la liniştea lui. Caută un cămin calm şi un partener de viaţă iubitor. Dar, senzual, nu va fi totdeauna fidel.

Iepurele detestă Cocoşul şi nu-i suportă pe Tigru şi pe Cal, prea agitaţi pentru el. Se va distra foarte bine cu Şobolanul, va aprecia Dragonul, Maimuţa, Bivolul atât de calm, Şarpele şi un alt Iepure, desigur.

Bibliografie

  • Eulalie Steens – „Astrologia Chineză”
  • Jean Chevalier, Alain Gheerbrant – „Dictionar de simboluri”, editura Artemis, Bucuresti, 1995
  • www.horoscope.com
  • www.timeanddate.com

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. O sa ma însor cu o chinezoaica, ca daca imi zice ‘mai, Boule’, are alta valoare decât la o nevasta românca