Astrologie chinezza

Zodiacul Chinezesc – Maimuța, Cocoșul, Câinele și Porcul sau Mistrețul

In Istorie și civilizații by 1 comentariu

După cum am mai arătat și în celelalte articole despre zodiacul chinezesc, astrologia chineză poate fi foarte bine descrisă ca o formă de artă, spre deosebire de astronomie care este un domeniu mai științific.

Astrologii chinezi credeau că o combinare a datelor de naștere ale unei persoane – ziua, luna și anul – poate dezvălui destule informații  despre acea persoană, precum și trăsături ale personalității, compatibilitate sau incompatibilitate cu alte persoane, alegeri de carieră, sănătate și stil de viață în general.
În acest articol continuăm cu descrierea ultimelor patru animale din Zodiacul Chinezesc – Maimuța, Cocoșul, Câinele și Porcul sau Mistrețul.

Zodiacul Chinezesc – Maimuța

Maimuța este binecunoscută pentru agilitatea ei, pentru darul ei de a imita, pentru bufoneriile ei. În datina mai multor popoare se crede că maimuța are puterea de a alunga duhurile rele; de aceea, adeseori, copiilor li se dau maimuțe de jucărie.

În Zodiacul Chinezesc, Maimuța este un jucător: rapid, agitat, versatil, se amuză din orice fleac. Este un prieten cu care nu te plictisești. Ambițios, vrea să fie primul în toate. Agil, are darul de a întoarce situațiile în avantajul său. Viclean, este regele păcălelilor. Are imaginația foarte creativă, în permanentă mișcare. Caută să uimească și se uimește și pe sine. Vorbește mult, doar pentru plăcerea de a se auzi vorbind, (la urma urmelor este un orator foarte bun!). Extravertit, individul Maimuță, este plin de energie și cunoaște o mulțime de oameni de toate felurile, pentru că este foarte curios. Nu se jenează să mintă, și asta în sprijinul propriei cauze; uneori este chiar categoric necinstit. Iese deseori învingător din discuții (sau din certuri, care îi plac la nebunie!), prin vioiciunea mintii și cultura foarte solidă. De altfel, este convins că e superior celorlalți. Poate că acesta este secretul succeselor sale.

 

Este lucid. Deși lasă impresia unui copil pus pe joacă, el vede lumea așa cum este, dar e mai bine să râzi decât să plângi!

Din punct de vedere sentimental, Maimuței i se reproșează superficialitatea. Este adevarat că se îndrăgostește foarte repede și că pasiunile sale sunt puțin durabile. Cu el se poate spune că joci “Jocul Dragostei și al Întâmplării”! Devine cu adevărat dezagreabil când începe să-și debiteze minciunile, dar este atât de hazliu, încât este repede iertat. Și astfel căștigă iar! Încearcă să se înțeleagă cu toată lumea. Șobolanul și Dragonul sunt cei mai buni tovarăși de joacă. Numai Tigrul nu se lasă înșelat iar Șarpele este prea serios pentru el.

Zodiacul Chinezesc – Cocoșul

Cocoșul este cunoscut ca o emblemă a orgoliului – accepție motivată de înfățișarea și comportamentul păsării.
Pentru că vestește apariția soarelui, cocoșul te apără împotriva influențelor tulburi ale duhurilor nopții; el le alungă din case dacă oamenii au grijă să-i pună efigia pe ușă.

Împodobit cu cele mai frumoase pene (unice în lume, dacă este posibil), individul Cocoș, din Zodiacul Chinezesc, calcă țanțoș și pompos. Vrea să fie cel mai frumos, cel mai inteligent, cel mai învășat, adică buricul pământului. De aceea nu suportă concurența (nu puneți față în față doi cocoși, doar dacă nu cumva sunteți o Maimuță malițioasă).
Cocoșul știe o mulțime de lucruri, dar, din păcate, cultura sa este, deseori, doar o spoială foarte lucitoare. În schimb, într-un salon, face minuni: cu el, conversația nu se împotmolește niciodată.

Zodiac chinezesc

În realitate, vanitatea cocoșului este exacerbată pentru că este rigid corporal și sufletește doar ca să-și ascundă slăbiciunile, care, în fond, se întâlnesc la toți oamenii, dar el nu vrea să știe de asta. Nu are simțul umorului, îi este tot timpul frică să nu eșueze, să nu-și neglijeze îndatoririle. Își strică pur și simplu viața pentru fleacuri.

În realitate, individul Cocoș, în sinea lui, e prea puțin sigur pe el: compensează însă încercând să pară sigur și ciclul reîncepe. Un Cocoș nu se debarasează niciodată definitiv de coaja lui de puișor. E păcat, deoarece este cinstit, sincer, loial și în stare de o prietenie adevarată. Din punct de vedere pasional, Cocoșului îi place să reușească. Este foarte motivat de obținerea de bani și de onoruri. Este energic, neobosit, serios, minuțios, zelos: poți conta pe el. Este indispensabil în cadrul unei administrații.

Cocoșul îndrăgostit este un Cocoș rezervat; i se întâmplă să-și dezvăluie total sentimentele dacă este sigur că a găsit persoana adecvată: dacă se înșeală, atunci se petrece o adevarată drama. Sincer și conformist, este fidel și uneori chiar puritan. Vrea să întemeieze un cămin stabil.
Cocoșul apreciază mult Boul și Șarpele, pe care îi consideră serioși. Blândul Iepure nu-i prieten pentru el, la fel și Șobolanul.

Zodiacul Chinezesc – Câinele

Fără îndoială, nu există mitologie care să nu asocieze câinele, Anubis, Tian kuan, Cerber, Xoloti, Garm etc. cu moartea, Infernul, lumea subterană, împărățiile nevăzute cârmuite de divinități htoniene sau lunare. La prima vedere, simbolul atât de complex al câinelui este legat de triada elementelor pământ – apă – luna cărora li se atribuie o semnificație ocultă, femelă, vegetativă și totodată sexuala, divinatorie – fundamentală atât pentru conceptul de inconștient, cât și de cel de subconștient.
În China, el îi însoțește cu aceeași credință pe Nemuritori, până la apoteoza lor: Marele Venerabil, apărut pe munteleTaiche în timpul împăratului Wu din dinastia Han, ținea în lesă un câine galben; câinele lui Hanzi s-a făcut roșu aidoma câinelui ceresc, i-au crescut aripi și a devenit nemuritor; alchimistul Wel Poyang s-a ridicat la cer însoțit de câinele său.

În Zodiacul Chinezesc, Câinele este cinstit, sincer, loial. Are o mare prețuire față de morală și de îndatoriri. E un muncitor activ căruia, deși nu este un ambițios înverșunat, îi place să reușească ceea ce face. Apreciază foarte mult dreptatea și egalitatea, fiind la fel de drept în viață, precum este și în afaceri. Are o anumită carismă. Câinele are un ochi-radar: nu se poate abține să nu critice, să nu judece. Nu pentru că ar fi răutăcios sau bârfitor, ci pentru că remarcă totul și nu-i scapă nici cea mai mică notă. Nu este ușor de impresionat. Este deseori sarcastic. Foarte strict, cere mult prietenilor săi sau anturajului; în schimb, este foarte fidel și totdeauna gata să-și ofere ajutorul oricui. Dacă bagă de seamă o înșelătorie, furia sa va fi foarte violentă și foarte ranchiunoasă. Obișnuit să detecteze cea mai mică slăbiciune, Câinele este esențialmente pesimist. Vede totdeauna mai întâi ce este rău sau ce va eșua. Este foarte angoasat. Ai crede că fericirea sau reușita sunt alungate din universul său!

 

Câinele este senzual; se îndrăgostește cu ușurință dar, deși pasiunea lui e bruscă, sentimentele sunt foarte profunde. Se atașează definitiv de obiectul dragostei sale și poți să fii sigur de fidelitatea lui.
Câinele apreciază Tigrul, Porcul și Calul. O va ajuta pe Oaie, care îl va dezamăgi. Nu se poate decide să-l urmeze pe Dragon.

Zodiacul Chinezesc – Porcul sau Mistrețul

Porcul simbolizează, aproape universal, lăcomia, voracitatea; înghite tot ce găsește în fața lui. În multe mituri îi este atribuit tocmai acest rol de hău care înghite totul.
Porcul este în general simbolul tendințelor obscure, sub toate formele: ignoranță, lăcomie, desfrâu și egoism.
Simbolismul mistrețului, de origine străveche, acoperă cea mai mare parte a lumii indo-europene, ba chiar, sub anumite aspecte, o depășește.

 

În China, mistrețul este emblema neamului Miao; ursul, a dinastiei Hia. Neamul Miao reprezintă o formă antică a tradiției chineze; mistrețul este prins, sau gonit, de Yi-Arcașul, care este un războinic.

În Zodiacul Chinezesc, Porcul este un individ cinstit, muncitor, scrupulos. Cea mai frumoasă calitate a lui și, paradoxal, cel mai mare defect al său este puritatea sufletească: Porcul este poate cel mai naiv din tot zodiacul. Crede tot ce i se spune, pentru că nu-și poate imagina că este mințit, el care e atât de sincer. Dar, în cele din urmă, este păcălit cu greu, căci a învățat de timpuriu să se ferească de ceilalți (devine chiar bănuitor).
Porcul, deși egoist și singuratic, încearcă să se înțeleagă cu toată lumea. Conflictele i se par sterile. Preferă să-și păstreze energia ca să reușească în profesie. Crede în șansă și ea îi surâde. Nu-i este nimic imposibil unui Porc!

Este strângătorul de avuție prin excelență. Dar este și un mare cheltuitor, care îi face pe ceilalți să profite de dărnicia sa: asta e latura lui de mecena. Este apreciat, căci este relativ echilibrat și totdeauna dă sfaturi bune.

Individul Porc este un pasionat, iubește la nebunie. Deși sentimentele sale sunt curate, nu este totdeauna fidel, pentru că ține la libertatea lui. Unii Porci cad uneori în desfrâu.

Porcul are afinități cu Oaia și Iepurele. Se înțelege cu înfocatul Tigru, cu Dragonul și cu Calul, dar și cu Câinele. Se opune Șarpelui. Strâmbăturile Maimuței îl amuză, dar se ferește de ea.

Bibliografie

  • Astrologia Chineză, Eulalie Steens
  • Dictionar de simboluri, Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, Editura Artemis Bucuresti, 1995

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. se potriveste cu ce sunt in zodiacul european. deci daca nu s-or fi vorbit, e clar ca nu-s chiar apa de ploaie horoscoapele astea. ceva ceva tot au pe bune