Zodiacul Chinezesc - Dragonul, Şarpele, Calul şi Capra

Zodiacul Chinezesc – Dragonul, Şarpele, Calul şi Capra

In Istorie și civilizații by 3 comentarii

Apărut cu mai mult de 3.000 de ani în urmă, mult mai devreme decât astrologia europeană, Zodiacul Chinezesc a devenit un concurent serios pentru sistemul zodiacal din Occident în determinarea caracterului oamenilor. Calendarul Chinezesc se bazează pe fazele lunii, pe când astrologia prezice în funcţie de aşezarea Soarelui şi a stelelor.

Aşa cum am mai spus, fiecare an al ciclului de 12 ani are în Zodiacul Chinezesc denumirea unui anumit animal, iar cele 12 animale au capacitatea de a înzestra cu diferite caracteristici persoana sau persoanele născute în anul respectiv.

Zodiacul Chinezesc – Dragonul

În primul rând dragonul ne este înfăţişat ca un paznic sever sau ca un simbol al tendinţelor demoniace şi al răului. El este totodată străjerul comorilor ascunse şi reprezintă, în această calitate, adversarul care trebuie înfrânt pentru a le cuceri.

Fiind o putere cerească ordonatoare şi creatoare, dragonul reprezintă simbolul Împăratului Remarcabil. Acest simbolism funcţionează nu doar în China ci şi la celţi. Dragonul este asociat cu fulgerul (căci scuipă foc) şi cu fertilitatea (pentru că aduce ploaia). El simbolizează astfel funcţia regală şi ritmurile vieţii, care garantează ordinea şi prosperitatea.
Întreţinerea tunetului, care este cea a principiului yang, al vieţii, al vegetaţiei, al reînnoirii ciclice, este figurată prin apariţia dragonului care corespunde primăverii, estului, culorii verzi: dragonul se înalţă la cer în momentul echinocţiului de primăvară şi se afundă în abis în timpul celui de toamnă.

După cum am mai spus, Dragonul este emblema împăratului Chinei, şi asta spune totul. Egoist, semeţ, megaloman, mândru, deasupra poporului mărunt, el dă buzna, deranjează, aleargă, scoate flăcări. Este admirat şi atunci se simte în al nouălea cer. Om de caracter şi loial (nu ştie să mintă), liber-cugetător, îşi urmează calea pe care şi-a tras-o fără să se abată. Este norocos, deoarece crede în steaua lui. Extravertit, el însufleţeşte mulţimea, care se entuziasmează la vorbele şi faptele sale. De un dinamism inepuizabil, de o morală ireproşabilă, nu-i plac nici oamenii slabi, nici cei necinstiţi. Viaţa sa este reglată de Datorie şi Dreptate. Femeia Dragon va lua parte la mişcarea feministă.

Un Dragon îndrăgostit are sentimente curate, nu ştie ce este minciuna şi ascunzişurile; cu el, ştii totdeauna încotro mergi. În schimb, căsătoria îl sperie: preferă să fie liber!
Dragonul va găsi o mulţime de afinităţi cu Şobolanul, Şarpele şi mai ales cu Maimuţa. Nu va suporta Câinele şi Boul.

Zodiacul Chinezesc – Şarpele

Ca şi omul, dar contrar lui, şarpele se deosebeşte de toate speciile animale. Dacă omul se situează la capătul unui îndelungat efort genetic, trebuie în schimb să plasăm, în mod necesar, această făptură rece, lipsită de picioare, de păr şi de pene, la începutul efortului amintit. În acest sens Omul şi Şarpele sunt opuşi unul celuilalt, complementari, rivali. Tot în acest sens, omul are în el ceva de şarpe, şi anume în acea parte a sa pe care înţelegerea o controlează în cea mai mică măsură.

Citeşte şi Zodiacul Chinezesc: Şobolan, Bivol, Tigru şi Iepure

În Zodiacul Chinezesc, sinuosul Şarpe este o fiinţă inteligentă. Este atras de filozofie, teologie, literatură, psihanaliză. Este un gânditor, ale cărui idei merg foarte departe. Este considerat un om închis…Eroare! Este în plină meditaţie!

Ambiţios, Şarpele nu va rămâne în capătul de jos al scării sociale: va urca constant spre vârf. Vrea să fie în primul rând, al celor care reuşesc. Serios, enigmatic, jucăuş, îşi seduce anturajul cu multă uşurinţă. Îi atrage pe ceilalţi spre el ca un magnet.

Nervos, nevrozat sau mistic, Şarpele îşi petrece viaţa punându-şi întrebări, angoasandu-se, judecându-se. Pasionat şi senzual, el acordă o mare importanţă iubirii fizice. Este gelos şi totodată infidel.

Şarpele se înţelege cu Boul, Cocoşul, Dragonul, Şobolanul şi Iepurele. Tigrul, Calul şi Maimuţa ar putea să i se opună. Există incompatibilitate de caracter între Şarpe şi Porc.

Zodiacul Chinezesc – Calul

Există o credinţă, înrădăcinată, se pare, în memoria tuturor popoarelor, potrivit căreia, la origine, calul ţâşneşte, galopând ca sângele în vine, din bezna adâncurilor, fie din măruntaiele pamantuli, fie din adâncurile mărilor. Fiu al nopţii şi al misterului, acest cal este purtătorul deopotrivă al vieţii şi al morţii, fiind legat atât de focul ce nimiceşte şi triumfă, cât şi de apă ce hrăneşte şi îneacă.
În Zodiacul Chinezesc, pentru Cal, lumea mare este un circ, în care ţopăie cu veselie, purtând pene şi ciucuri. Publicul aplaudă: este încântat la culme şi o ia de la capăt.

Calul ştie să trăiască, este un extravertit fericit, vesel, pasiont, vorbăreţ, vioi, egoist, energic, tenace, inteligent, impulsiv, curios comic şi impertinent. Acestui agitat îi place să facă o mie de lucruri o dată şi să se supraîncarce de muncă. Oportunist, nu minte: îşi schimbă părerea! Ţine la libertatea lui mai mult ca la orice şi este foarte greu să încerci să-i trasezi o linie de conduită: în ceea ce priveşte distracţiile sau profesiunea, doreşte să facă numai după capul lui. Îi place la nebunie competiţia, mai mult pentru distracţie dacât ca să câştige.

Cu un astfel de caracter, Calul nu poate să nu fie foarte nestatornic, chiar şi atunci când se îndrăgosteşte la nebunie. Adepţi ai fidelităţii, abţineţi-vă!

Citeşte şi Zodiacul Chinezesc – Simbolistica celor 12 zodii

Calul se înţelege cu Tigrul şi Câinele, dar detestă Şobolanul. Îl oboseşte pe Bou.

Mai trebuie precizat că, din şaizeci în şaizeci de ani (1906- 1966- 2026) are loc anul Calului de Foc. Persoanele născute în aceşti ani sunt mai mult decât Cai: toate trăsăturile caracterului lor sunt exacerbate. În Orient, acest an este atât de temut, încât, în 1966, numărul avorturilor a crescut în mod spectaculos. A fi Cal de Foc pare şi mai nefast pentru o femeie dacât pentru un bărbat; pasiunea şi energia fiind considerate trăsături masculine. Dar fără misoginie, şi să încercăm să ne calmăm toţi Caii de Foc fără excepţie!

Zodiacul Chinezesc – Oaia sau Capra

Noţiunea de capră se asociază în mintea francezilor îndeosebi cu sprinteneală acesteia sau, după cum spune La Fontaine, cu gustul ei pentru libertate. O libertate spontană, datorită căreia de la termenul de capra provine şi cel de capriciu.

Anumite populaţii din China pun capra în relaţie cu zeul trăsnetului: capul caprei sacrificate îi serveşte acestuia drept nicovală. Aceeaşi relaţie este atestată şi în Tibet. În fond, ea figurează un instrument al activităţii cereşti în favoarea pământului, mai exact spre binele agriculturii şi al creşterii vitelor.

În Zodiacul Chinezesc, Oaia (sau Capra) este fericită şi nu înţelege de ce ceilalţi pot să-şi pună atâtea întrebări pentru nimic. Caută fericirea şi o găseşte fără probleme. Este o fiinţă bună, generoasă, amabilă, blândă, sinceră, sensibilă. Iartă cu uşurinţă răutăţile celorlalţi.

Schimbătoare şi indecisă, Oaia nu ştie ce vrea, de aceea îi place să depindă de cineva. Nu ţine să fie comandată, nici înăbuşită. Atenţie la confuzie! Caută pe cineva în stare s-o conducă, s-o ajute să se dezvolte, s-o sprijine: o frânghie legată de gât, dar nu prea lungă! Este un estet: artă, pictură, antichitatiel nu au secrete pentru ea. Îi place nespus de mult tot ceea ce este frumos, chiar dacă este complet inutil.

Îi plac podoabele, înfloriturile, miniaturile, dantela! Deseori devine artistă ea însăşi, mai ales dacă întâlneşte un mecena, că să-i asigure confortul material şi promovarea operei. Căci nu sare la harţă (ba chiar se lasă călcată pe „coadă”), deoarece nu are nici o ambiţie. Nu-i pasă nici cât negru sub unghie. Oaia este braţul drept ireproşabil şi indispensabil al unui patron, şi are de gând să rămână aşa toată viaţa, pentru că are oroare de responsabilităţi. În schimb, bine ghidată, poate deveni încăpăţânată şi foarte muncitoare. Obţine contracte doar datorită marii sale amabilităţi.

Îndrăgostită, este nestatornică, nu din pasiune, ci din nehotărâre. Zice da, zice nu, nu ştie, partenerul nici el şi nimeni nu mai ştie ce să facă! E o romantică: bărbat sau femeie, oferiţi-i flori şi veţi vedea că este profund emoţionată!

Oaia se înţelege cu Iepurele, Porcul sau o altă Oaie. Calul, Tigrul, Maimuţa, Dragonul şi Şarpele vor şti să-i conducă barca aşa cum trebuie. În schimb, nu se potriveşte deloc cu Boul.

Bibliografie

  • Eulalie Steens – „Astrologia Chineză”
  • Jean Chevalier, Alain Gheerbrant – „Dicţionar de simboluri”, editura Artemis, Bucureşti, 1995

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. chear nu trebuie sa ma jigniti! este treaba mea in ce cred si gusturile omului nu se discuta! punct. mie chear mi sau intamplat niste lucruri exact cum zicea Urania si nu aveti cum sa stiti daca nu treceti prin asa ceva. intelectualii cu pretentii nu au suflet si vad totul prea rece si fara sentiment, fara sa observe semnele din jur ce li se arata

  2. Draga Narcisa, naivitatea feminina are ceva foarte atragator, dar te rog eu, nu mai pune botu la „horoscoape”. Sa-ti explic dece. Doar ai senzatia ca te recunosti in aceste descrieri, pentru ca aceste descrieri sunt foarte generale si vagi si dau impresia că se potrivesc multor persoane. Este vorba de efectul psihologic: Barnum. Efectul asta explica tendinţa oamenilor de a accepta caracterizări foarte generale sau vagi despre ei înșiși ca fiind foarte exacte. Stii de unde vine denumirea efectului? De la nenea Phineas Taylor Barnum, un circar din secolul XIX. Acesta obisnuia sa spuna: „În fiecare minut se naşte un fraier””.