Vineri 13

Vineri 13

In Bizar by admin1 comentariu

Ziua de vineri 13 este o dată calendaristică despre care, superstițiile occidentale, spun că ar aduce ghinion. Credința populară prin care se consideră că vineri 13 este o zi fatală în care se petrec nenorociri mai poartă numele și de „triskaidekafobie”.

Persoanele superstițioase nu au curajul în această zi, pe care o consideră ghinionistă, să întreprindă nimic important, cum ar fi să încheie contracte, sau să pornească într-o călătorie.

De ce ziua de vineri, 13, este considerată o zi cu ghinion?

Vineri 13 nu este o superstiție modernă. Indicații discrete asupra datei se pot găsi peste tot în istorie.

Numarul 13 este considerat cu ghinion în mai multe culturi. Există mai multe teorii care încearcă să explice acest lucru și în mai toate există un sâmbure de adevăr.

Creștinii cred în mare parte că la Cina cea de Taină au fost prezenți 13 oameni (Iisus Christos și cei 12 apostoli), iar a treisprezecea persoană, Iuda, l-a trădat pe Iisus.

Alții se referă la un mit și mai vechi, norvegian, privind moartea zeului Baldur, când 12 zei se întâlnesc la o petrecere și al 13-lea va fi zeul șugubăț Loki.

Alte asocieri de rău augur cu numărul 13 includ adunările a 12 vrajitoare, al treisprezecelea membru fiind chiar diavolul.

În ziua de vineri, 13 octombrie 1307, regele Filip IV al Franței a ordonat arestarea și executarea Cavalerilor Templieri, inclusiv a Marelui Maestru. Filip a comis acest lucru pentru a pune mâna pe uriașele averi ale Templierilor.

Primul Paște a avut loc într-o zi de vineri, 13, timp în care îngerul morții a pogorât pe pământ, omorând primii născuți din casele egiptenilor. Deși acest lucru se întâmpla în noaptea de Sabat, în ziua de 14 a lunii Nisan, trebuie ținut cont de faptul că evreii numărau zilele de la apus la următorul apus, deci, strict vorbind, morțile au survenit în ziua de vineri 13.

Conform calendarului mayaș, lumea se va sfârși în ziua de vineri, 13 octombrie 4772. Mulți au calculat greșit ziua mayașă a sfârșitului lumii ca întâmplându-se în 2012. Dar scrierile de la Palenque, ruinele orașului mayaș din apropierea râului Usumacinta, în statul american Chiapas, conțin calendarul oficial, care ne mai dă ceva timp până la următoarea apocalipsă. Conform acestor înregistrări mai precise, nu trebuie să nu punem ordine în documente mai devreme de 13 octombrie 4772! Ce bine!

Vineri 13 se consideră a fi confirmată atunci când cuiva i s-a întâmplat în această zi o nenorocire. Ca de exemplu un accident rutier. După o investigație a clubului auto german ADAC, s-a prezentat o statistică a accidentelor rutiere a anului 2000. În zilele de vineri 13 au avut loc 894 de accidente în timp ce media accidentelor în celelalte zile era de 975.

Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13 și cel mult trei zile de acest fel.

Lasă un comentariu

 

Comentarii