Uranus / Caelus

Uranus/Caelus

In Bizar by ErchLasă un comentariu

Uranus (derivat din termenul Ouranos care în greaca veche înseamnă “cer” sau “rai”), a fost unul dintre zeii primordiali în mitologia greacă, zeul suprem al cerului. În mitologia romană, corespondentul sau a fost Caelus.

Originea lui Uranus este una neclară. În timp ce majoritatea grecilor îl considerau pe Uranus un zeu primordial născut din însuşi Haos, poetul grec Hesiot credea cu tărie că Uranus a luat naştere din Gaia. Pe de altă parte, Callimah și Alcman îi atribuie lui Uranus și un tată, pe Aether, zeul luminii raiului și al aerului pur superior.

În lucrarea “De Natura Deorum” (Despre natura zeilor), Cicero afirmă că Uranus își are originea în zeii străvechi Hemera și Aether, “ziua” și “aer”. O altă posibilă origine este cea prezentată de Orfismul (o doctrină antică originară din Tracia care s-a răspândit probabil în Grecia secolului al V-lea î.Hr.; adepții acestei doctrine se considerau urmașii lui Orfeu), care îl descrie pe Uranus ca fiind fiul lui Nyx, zeița nopții.

Potrivit lui Hesiod, din uniunea dintre Uranus și Gaia au rezultat Titanii: șase fii (Coeus, Crius, Oceanus, Hyperion, Cronos și Iapetus) și șase fiice (Themis, Tethys, Phoebe, Rhea, Theia și Mnemosyne). Alți urmași ai lui Uranus sunt: Ciclopii (Steropes, Brontes și Arges) – care ajung ca mai târziu să fie cunoscuți drept “giganții cu un singur ochi”, Hecatonchiri (Gyges, Cottus și Briareus) – trei monștrii legendari fiecare având câte 100 de mâini și 50 de capete, și Erinye-le (spirite ale pedepsei și zeițe ale răzbunării acestea fiind responsabile cu pedepsirea relelor făcute familiei, mai ales a crimei înfăptuite în cadrul familiei).

Uranus era înfricoșat la vederea copiilor săi, Ciclopii și Hecatonchirii. Conform unei alte versiuni, Uranus nu deranjat neapărat de aspectul lor grotesc, ci era mai mult speriat de puterea lor uriaşă cu care aceștia l-ar fi putut detrona cu ușurință. Din această cauză, Uranus i-a trimis pe Ciclopi și pe Hecatonchiri în Tartar (în măruntaiele pământului), în Gaia, lucru ce i-a pricinuit zeiței dureri cumplite.

Nemaiputând suporta chinurile, Gaia l-a rugat pe fiul ei cel mai tânăr, pe Cronos, să-și castreze tatăl, pentru ca fertilitatea lui să dispară și astfel să nu mai poată zămisli urmași monstruoși.

Gaia a făurit o secere din adamantiu pe care i-a dat-o lui Cronos. Iar în acea seară, când Uranus a venit să se culce cu Gaia, Cronos a lovit cu secera și i-a tăiat lui Uranus organele genitale. Sângele din rană s-a scurs peste Gaia iar din sânge au luat naştere giganții și nimfele, iar când Cronos a aruncat organele în mare o spumă albă a apărut. Conform legendelor, din acea spumă a luat naștere Afrodita, zeița dragostei și a pasiunii.

Lasă un comentariu