Urantia Book

Urantia Book și reîncarnarea

In Comunitate, Paranormal by admin8 comentarii

Salutare, prieteni!

Una dintre cititoarele noastre, parcurgând articolul despre reincarnare ne-a lăsat o părere foarte interesantă cu privire la acest subiect. Iată, așadar, ce ne scrie:

Bună ziua! Nu știu dacă dumneavoastră sau cititorii siteului știu de Urantia Book (Cartea Urantia). Mă număr printre pasionații lecturilor din ea. Acolo ideea de reîncarnare este abordată total diferit, chestie care mă pune pe gânduri în legătură cu cele ce am citit până acum în alte cărți de spiritualitate.

Pentru cei care se întreabă ce este această Carte Urantia… Iată cum este ea prezentată pe siteul Urantia:

Cartea Urantia, publicată pentru prima dată în 1955, afirmă a fi fost prezentată de fiinţe celeste ca o revelaţie pentru planeta noastră, Urantia (Pământul este numit în carte, Urantia).

Scrierile Cărţii Urantia ne învaţă despre geneza, istoria, şi destinul omenirii şi despre relaţia noastră cu Dumnezeu Tatăl. Ele prezintă o descriere unică şi provocatoare a vieţii şI învăţăturilor lui Iisus. Ele deschid spiritului uman orizonturi noi în ceea ce priveşte timpul şi eternitatea, şi oferă detalii inedite referitoare la aventura noastră ascendentă într-un univers primitor şi bine administrat.

Cartea Urantia integrează clar şi concis ştiinţă, filozofie, şI religie. Cei care o citesc şi studiază cred că această carte poate influenţa semnificativ gîndirea religioasă şI filozofică a oamenilor din întreaga lume.

Cartea Urantia nu este o „religie”. Ea se bazează pe moştenirea religioasă din trecut şi prezent, şi încurajează o credinţă personală şi plină de viaţă.”

Procedura de transmisie este necunosută la această oră. Identitatea persoanei prin care s-au transmis informațiile din Urantia Book, în timpul somnului, este ținută în secret. Probail așa va rămâne. E declarat că metoda de transmitere a materialelor nu este nici channeling, nici automatic writing, nici automatic speaking…

Și acum despre reîncarnare… Acest subiect, al reîncarnării, a fost un subiect controversat – și este în continuare – în grupările Urantia Book. „Revelatorii” cum se numesc cei care au transmis capitolele (papers) ne spun că plecăm dincolo pe alte tărîmuri, ne continuăm lecțiile, propria îmbunătățire și creștere personală, dar nu aici, nu pe Urantia/Pămînt. Mergem pe alte… planete, special amenajate pentru primirea sufletelor. E un capitol fascinant.

Chiar vorbeam cu o prietenă despre asta… Ea zice: „ce plictisitor să ne tot întoarcem pe aceeași planetă când avem tot universul deschis să-l explorăm!„. Asta-mi place! La urma urmei nu-i mai bine să mergem mai departe?…

Cei care au transmis Urantia Book poate nu au vrut sa accentueze reîncarnarea. Materialele au fost transmise după deliberări și aprobări acolo sus…

Iată extrase cu privire la reîncarnare:

(1029.1) 94:2.3 Concentrarea neobişnuită asupra sinelui a condus infailibil la teama de perpetuarea non-evolutivă a sinelui într-un ciclu fără sfârşit de încarnări succesive ca om, ca animal sau ca plantă. Dintre toate credinţele contaminante susceptibile de a fi ataşate la ceea ce ar fi putut fi un monoteism în plină apariţie, nici una nu a fost mai năucitoare decât credinţa în transmigraţie – doctrina reîncarnării sufletului – care provenea din Deccanul dravidian. Această credinţă într-un ciclu fastidios şi monoton de transmigraţii repetate i-a lipsit pe muritorii luptători de speranţa lor, nutrită multă vreme, de a găsi în moarte izbăvirea şi avansarea spirituală care făcuse parte din credinţa vedică primitivă.

Și:

(1029.2) 94:2.4 Această învăţătură filozofic paralizantă a fost curând urmată de născocirea doctrinei în care fugi veşnic de sinele tău prin scufundarea în repausul şi în pacea universale ale unei uniuni absolute cu Brahman, suprasufletul întregii creaţii. Dorinţele materiale şi ambiţiile omeneşti le-au fost eficient răpite oamenilor şi practic distruse. Timp de peste două mii de ani, cei mai buni gânditori ai Indiei au căutat să scape de orice dorinţă, iar poarta a fost astfel larg deschisă pentru intrarea cultelor şi a învăţăturilor ulterioare, care au încătuşat practic sufletele unui mare număr de popoare hinduse în lanţurile risipirii spirituale. Dintre toate civilizaţiile, cea vedico-ariană a fost cea care a plătit preţul cel mai teribil pentru a fi respins evanghelia Salemului.

(Ati prins ideea pasajelor, chiar daca ele folosesc un jargon specific, pe care nu stau să îl detaliez, ca să nu mă lansez într-un articol încâlcit și interminabil. Dacă Urantia Book vă va captiva, veți pune lucrurile cap la cap și vă veți obișnui cu terminologia pe masură ce o studiați.)

Una la mana, ar fi că, într-un fel, părerile din Urantia Book seamănă cu ideile bisericii creștin ortodoxe. Reîncarnarea nu este acceptată aici, din cauza că omul nu își mai dă interesul să evolueze spiritual din moment ce are șansa de a-și îndrepta greșelile în viețile următoare. Totul este să te mântuieșt în viața asta, nu să tărăgănezi la infinit.

Pe de altă parte, mă întreb de ce ghizii se contrazic… Sunt atâtea scrieri inspirate de ghizi care spun că există reîncarnare, și totuși cei care transmit pentru Urantia Book spun că nu există reîncarnare, că nu ar trebui sa ne concentrăm pe ideea asta… Ședințele de regresie se bazeaza exact pe asta, apropos de articolele legate de Brian Weiss pe care le-ați postat… De asemenea, cum rămâne cu cei care se reîncarnează tocmai pentru a ajuta aici, și nu neapărat pentru că au o karma de curățat, ce este cu aceste ființe/oameni care au aceste misiuni speciale?

Aceste întrebări rămân deschise. Mi-ar plăcea să dezbatem pe acest subiect.

Vă mulțumesc! O zi bună tuturor!

D.M.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

 1. A citit cineva cartea: Profetia de pe Thuaoouba? Acolo lucrurile sint simple, sufletul este format din electroni si dainuie dupa moarte, urmind a se reincarna pe planeta unde a murit sau o alta planeta, urcind pe alte nivele pe masura ce evolueaza.

 2. In carte se afirma ca nu exista reincarnare. Citat din carte:
  În vreme ce Maestrul stătea în faţa orbului, Nataniel s-a gândit la care ar putea fi cauza orbirii omului şi a întrebat: „Maestre, pentru ca acest om să se nască orb, cine a păcătuit, el însuşi sau părinţii lui?” Maestrul a zis: „Nici acest om n-a păcătuit, nici părinţii lui, pentru ca lucrările lui Dumnezeu să se manifeste în el. Orbirea i-a venit în cursul firesc al evenimentelor.
  Mai vechii învăţători iudei, precum şi Platon, Filon şi numeroşi esenieni, tolerau teoria că oamenii puteau culege, într-o încarnare, ceea ce semănaseră într-o existenţă precedentă; se credea că ei ispăşeau, într-o viaţă, păcatele comise în cursul vieţilor anterioare. Maestrului i-a fost greu să-i facă pe oameni să creadă că sufletul lor nu avusese existenţe anterioare.

 3. Eu citesc acum aceasta carte,se pare ca nu toti trecem de judecata( chiar putini),iar reincarnare nu exista. Totusi,daca Dumnezeu a dorit sa avem ceva animalic in noi,poate ca sintem si produsul evolutiei sufletelor animale,asa cum se sustine in cartea Profetia de pe Thuaoouba- episodul cu grupul de maimute ratacit in spatiul fara timp

 4. Doina, ofer adresa de mail, tudoranmarcel@yahoo. com
  Actualmente mă ocup de revizuirea cărți, mai am nevoie de păreri, comentarii. Mulţumesc

 5. Studiez de câţiva ani cartea Urantia şi aş fi curios să discut pe tema ei cu cineva care a citit o TOATĂ.
  Problema reîncarnării se continuă în alt capitol… Problema de bază şi intrebarea aferentă este : care parte a fiinţei omeneşti se încarnează? Descoperind toate informaţiile revelate în carte, la un moment dat totul devine atât de raţional şi evident… precum e de natural ca soarele să răsară mereu şi mereu.

  1. Întrebare interesantă! Nu cred că fiinţa materială – corpul – mai are vreun „viitor“ şi prin asta înţeleg fie starea morontia fie reîncarnarea pe planeta Pământ (Urantia).
   Şi eu studiez Cartea Urantia de mulţi ani. Am citit-o TOATĂ, de două ori, acum recitesc dar încet, câteva paragrafe seara.
   Până acum n-am întâlnit nici un român care s-o fi citit toată, doar fragmente, cu excepţia traducătoriilor, dar am pierdut legătura cu ei, din păcate.
   Putem comunica.

 6. Foarte innteresant. Ma surprinde aceasta ipoteza.totusi nici eu nu înțeleg de ce aceste ființe superioare transmit chestii contradictorii. Sau poate asa ajung ele la noi ca prin telefonul fără fir…

  1. Şi pe mine m-a frapat faptul că fiinţele superioare transmit informaţii contradictorii. Am citit multe cărţi scrise pe baza unor transmiteri. Există chiar o ierarhie a lor, şi undeva am citit că în secolul XX au fost transmise câteva ”revelaţii”: The Urantia Book, Seth Books (by Jane Roberts), Conversaţii cu Dumnezeu, A Course in Miracles, şi cred că a 5-a este God Lessons (trebuie să caut link). Aş adăuga volumele scrise de Steward Edward White, cel mai valoros fiind The Unobstructed Universe.
   Ideile de bază sunt aceleaşi, doar in Cartea Urantia sunt respinse reîncarnarea şi metoda de transmitere numită “channeling“
   Ce-am înţeles eu este că evoluţia societăţii umane nu poate fi grăbită decât în anumite situaţii de criză (se pare că omenirea a fost de mai multe ori in pragul extincţiei). Altfel, omul trebuie să evolueze singur, în ritmul lui, să-şi găsească el însuşi pârghiile şi standardele morale, etice, religioase, spirituale.