Iad

Top 20 citate despre Iad

In Bizar by 1 comentariu

Conceptul de „Iad” ca loc de tortură are origini mitologice. Cuvântul Iad desemnează un loc pe „lumea cealaltă„. Acesta este localizat sub pământ. În Iad locuiesc demoni (diavoli, draci, Satan tartorul). Iadul este caracterizat de suferința sufletelor păcătoase. Se presupune ca ele ard într-un foc etern, ca pedeapsă pentru păcatele din timpul vieții. În principiu, atât în creștinătate, cât și în multe religii necreștine se învață că iadul este un loc unde se află demoni și unde cei răi, după ce mor, sunt pedepsiți si torturați pentru eternitate.

Conceptul de Iad intră în contradicție cu existența unui Dumnezeu iubitor. Dacă Dumnezeu este Iubire, dacă Dumnezeu este părintele tuturor oamenilor, este logic că un parinte întreg la cap nu și-ar arde copilul ca să îl pedepsească. I-ar explica unde a greșit.

Cuvântul „Iad” există în multe traduceri ale Bibliei. În unele locuri au tradus Iad prin „mormânt” sau „locuința morților„. În alte cărti, ebraicul Sheol și echivalentul său grecesc Hades, sunt cuvinte care nu se referă la un singur mormânt, ci la mormântul comun al omenirii. Mai este și termenul grecesc Gheenă, provenit din ebraică – „Gey Hinom” – „Valea lui Hinom” – care este folosit ca simbol al distrugerii eterne.

În unele religii se crede că pedepsele din Iad au un timp limitat durând până când păcătoșii și-au ispășit păcatele. Însă doctrina catolică și cea ortodoxă spun că acele torturi din Iad vor fi veșnice, atâta vreme cât pacatosii nu se căiesc pentru faptele lor înainte de moarte, moment în care sunt absolviți de păcate, iar destinația devine Raiul.

Top 20 citate despre Iad

1.Războiul este un iad„. – generalul George Smith Patton jr., general de armată, Statele Unite (1885-1945)

2.Dacă treci prin iad, mergi mai departe.” – Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, prim ministru, Marea Britanie (1874-1965)

3.Poate că lumea asta e iadul altei planete.” – Aldous Huxley, scriitor, filozof, Marea Britanie (1894-1963)

4.Iadul înseamnă un auditoriu plin pe jumătate.” – Robert Frost, poet, Statele Unite (1874-1963)

5.Iadul sunt ceilalți.” -Jean-Paul Sartre, filozof existențialist, Franța (1905-1980)

6.Cerurile nu știu turbare mai mare ca dragostea prefăcută-n ură, nici iadul furie ca a femeii tratate cu dispreț.” William Congreve, dramaturg, Anglia (1670-1729)

7.Cea mai sigură cale către iad este cea blândă – povârnișul blând, pământul moale, lipsită de întoarceri bruște, fără pietre de hotar, fără indicatoare.” – C.S. Lewis, scriitor, Irlanda (1898-1964)

8.Iadul este o idee care s-a născut pentru prima oară la o indigestie cu măr în aluat; iar de atunci s-a perpetuat prin dispepsia ereditară cultivată de Ramadan.” – Herman Melville, scriitor, Statele Unite (1819-1891)

9.Ne rugăm acum pentru odihna sufletului tău. Sperând că ești bine și că n-ai ajuns in iad. Draguță schimbare de atmosferă. Din tigaia vieții în focul purgatoriului.” – James Augustine Aloysius Joyce, scriitor, Irlanda (1882-1941)

10.Mintea își este sieși tărâm și în ea, eu pot să fac din Rai Iad și din Iad, Rai.” – John Milton, poet, Anglia (1608-1674)

11.Nu poți să treci printr-o fabrică de asamblare și să nu ai impresia că te afli în iad.” – W.H. Auden, poet și critic, Anglia (1907-1973)

12.Nu pot să nu mă gândesc că amenințarea iadului naște tot atât de mulți diavoli cum nasc răufăcătorii codurile penale ale umanității inumane.” – George Gordon (Noel) Byron, poet, Anglia (1788-1824)

13.Iadul zilelor noastre este frica de a nu face față, mai ales de a nu câștiga bani.” – Thomas Carlyle, eseist, Scotia (1795-1881)

14.Iadul este ce este, iadul este singur, restul personajelor din el sunt simple proiecții. Nu ai de ce să scapi și nu ai unde să scapi. Ești întotdeauna singur.” – T.S. Elliot, poet, dramaturg, critic, Statele Unite (1888-1965)

15.Cel mai fierbinte loc din iad este rezervat celor care rămân neutri în vremuri de intense conflicte morale.” Martin Luther King jr., preot baptist și activist, Statele Unite (1929-1968)

16.O vacanță perpetuă este o bună definiție de lucru pentru iad.” – Goerge Bernard Shaw, dramaturg, Irlanda (1856-1950)

17. Despre o cană de cafea perfectă: „Neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger, dulce ca dragostea.” – Charles Maurice de Talleyrand, diplomat, Franța (1754-1838)

18.Omul este cel mai crud animal. La tragedii, coride și crucificări s-a simțit cel mai bine; iar când și-a inventat sieși iadul, ce să vezi, acesta i-a fost însuși raiul.” – Friedrich Willhelm Nietzsche, filozof, Germania (1844-1900)

19.Este mai bine sa te înfrangi pe tine însuți decât să câștigi o mie de bătălii. Victoria este a ta. Nu-ți poate fi luată, nici de îngeri și demoni, rai sau iad.” – citat atribuit lui Buddha

20.Este bine să ai prieteni, chiar și în iad.” – proverb spaniol

Lasă un comentariu

 

Comentarii