filme cu fantome

Top 13 filme cu fantome

In Bizar by admin3 comentarii

Știți gluma aceea: „Dacă te simți prea singur, pune-ți filme cu fantome” ?

S-au făcut sute de filme cu fantome, însă doar unele au fost aât de înspăimântătoare sau bine realizate și impresionante, încât scenele lor au rămas imprimate în coltoanele minții a generații întregi de oameni.

De obicei, aceste filme cu fantome se bazează pe formule simple: fantomele sunt ființe care au părăsit această lume brusc, în accidente sau crime, devenind entități malefice care nu-și pot găsi liniștea. Ele încearcă mereu să comunice cu lumea celor vii, îi șicanează, îi terorizează, până când cineva se găsește să rupă „blestemul”.

Top 13 filme cu fantome

Deci ce ziceți de niscai filme cu fantome? Am ales un numar de 13 filme cu fantome pe care vi le recomandăm. Nu sunt toate neapărat sângeroase și înfricoșătoare. Unele sunt foarte bune filme psihologice, altele comedii, sau povești de dragoste. La acestea 13 ne-am gândit noi, dar dacă aveți alte preferințe și recomandări pentru ceilalți membri ai clubului, le „așteptăm cu ochii ciuliți”!

1. Below – Fantomele adâncurilor (2002)

Below” este un melanj între genul filmului de război și al celui cu fantome, însă nu uzează de clișeisticele sperieturi ieftine. Este bazat pe un scenariu de Darren Aronofsky („Requiem for a dream„) și Lucas Sussman.

În 1943, echipa lui Tiger Shark, un submarin american din Atlantic, salveaza trei supraviețuitori ai unei nave-spital britanice care a fost atacată de nemți. Unul dintre aceștia, o soră medicală (Olivia Williams), stârnește tensiuni în interiorul echipajului de bărbați, încă din momentul în care pășește pe punte.

Comandantul Brice (Bruce Greenwood) încearcă să păstreze coeziunea echipajului. Însă, după ce suferă mari pierderi în urma unui bombardament nazist lucrurile scapă total de sub control. Un cumul de evenimente supranaturale înnebunește echipajul.

Pe scurt, „Below„, este un thriller, într-o măsură foarte mare subapreciat, care se petrece pe un vas bântuit dni timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Este sau nu este o poveste despre fantome? În mod sigur merită să-l urmăriți pentru a afla.

2. Sien nui yau wan – Chinese Ghost Story (1987)

filme cu fantome

Un extraordinar remake dupa „Enchanting Shadow” al lui Li Han-shiang (care la rândul său este o adaptare a lucrării „The Magic Sword” a scriitorului Pu Song-ling).

Filmele-fantezie create de industria cinematografică din Hong Kong fac uneori Hollywoodul să pară un mic copil. Este o poveste cu fantome, o poveste de dragoste, o poveste cu vrăjitoare și lupte de spadă și în același timp și o comedie.

Leslie, un tânăr slujbaș naiv, este îndrăgostit de frumoasa enigmatică Joey Wong care bântuie un templu abandonat. Din păcate fata este servitoarea a unui bătrân spirit al unui copac care se hrănește cu spirite, așa că, ajutat de un spadasin taoist, Wu Ma, tânărul se aventureaza în lumea de dincolo pentru a-și scăpa iubita de la o soartă mai rea ca moartea.

3. Ghost – Fantoma mea iubită (1990)

Este unul dintre cele mai îndrăgite filme cu fantome, și una dintre cele mai emoționante povești de dragoste ale anilor 1990. Este vorba despre o fantomă (jucată de regretatul Patrick Swayze) și încercările sale de a rezolva misterul propriei morți. El încearcă de asemenea să ia legătura cu soția lui (interpretată de actrița Demi Moore), cu puțin ajutor din partea mediumului (jucat de actrița Whoopi Goldberg, distinsă cu Premiul Oscar).

Filmul este suma unei povești de dragoste tulburătoare, a unei sclipitoare comedii, a unei uimitoare povești supranaturale și a unui tensionat thriller de mister.

4. Ghost Story – Poveste cu stafii (1981)

Extraordinara nuvelă a lui Peter Straub, supusă unei refaceri a intrigii. Printre actori se numără Fred Astaire, Jhon Houseman, Douglas Fairbanks jr., Melvyn Douglas și Alice Kringe în rolul de spectru răpitor din punct de vedere sexual.

Ricky, John, Edward și Sears sunt patru bătrâni respectabili, aparent nevinovați. Când, rând pe rând, ei mor în condiții tragice, începe să iasă la iveală o poveste tristă, înfricoșătoare, din tinerețe. Dragostea pentru aceeași femeie, disparută în condiții misterioase, le-a marcat toată existența.

5. Ghostbusters – Vânătorii de fantome (1984)

Who you gonna call? Ghostbusters!

Cu toate că nu este din nici un punct de vedere un film serios, această comedie cu Dan Ackroyd, Bill Murray și Sigourney Weaver a contribuit foarte mult la creșterea perceperii parapsihologiei ca știință reală.

Protagoniștii acestei comedii exuberante sunt Dr. Peter Venkman (Bill Murray), Dr. Raymond Stantz (Dan Aykroyd), Dr. Egon Spengler (Harold Ramis). Cei trei oameni de știință pierd finanțarea guvernamentală pentru proiectul la care lucrează și hotărăsc să intre în afaceri pe cont propriu.

Astfel, înarmați cu arme speciale, cei trei pornesc în căutarea și prinderea jefuitorilor de morminte, a fantomelor și a multor altor făpturi bizare.

6. Poltergeist (1982)

Un film clasic infiorător, ce reunește o echipă de părinți ai parapsihologiei (Craig T.Nelson si JoBeth Williams) împotriva unor fantome foarte răutăcioase. Acesta este filmul care a lansat formula „Nu te duce spre lumină!”.

Fiica cea mai mică a familiei Freeling, Carol Anne (Heather O’Rourke), pare să aibă o conexiune mentală cu un post TV dubios. În sânul familiei încep să se desfășoare o serie de bizarerii absolut inexplicabile. În primă fază, pare să fie vorba despre niște fantome gălăgioase, care îi șicanează și se distrează pe seama membrilor familiei. Dar curând, șicanele încep să se transforme în adevărate orori, cu păpuși ucigașe și plante furioase.

7. Stir of Echoes – Ecouri din tenebre (1999)

filme cu fantome

Kevin Bacon (Tom Witzky) interpretează fantastic rolul unui om obișnuit care canalizează un spirit răzbunător, în această poveste modernă cu fantome, de Richard Matheson.

Tom Witzky, familist convins, descoperă că există forțe supranaturale, chiar dacă încă nu le înțelege pe deplin. Sceptic la început, Tom va fi antrenat fără voia lui pe tărâmul paranormalului, într-o călătorie periculoasă care îi va schimba viața pentru totdeauna, dar căreia va avea norocul să-i supraviețuiască.

Totul începe cu o ședință de hipnoză la petrecerea unui prieten. Dar acest experiment la care s-a lăsat supus de dragul distracției se transformă într-un coșmar trăit cu ochii deschiși, căci Tom începe să aibă vizuni stranii pe care nu le poate controla și care în cele din urmă îl conduc spre descoperirea unui secret cumplit legat de fiul său. El presimte că în casa lor se adăpostește o prezență nevăzută care-i amenință familia cu moartea.

8. The Grudge – Blestemul (2004)

filme cu fantome

Scenaristul Stephen Susco păstrează starea de spirit și emoția originalului japonez („Ju On„) în această poveste a unei fantome răutăcioase, care se petrece în Japoinia zilelor noastre. Sarah Michelle Geller (Buffy din „Spaima vampirilor„) este o tânără femeie a cărei viață este torturată de un spirit însetat de răzbunare. Continuarea, „Grudge 2” (2006) duce povestea mai departe, sora lui Geller încercând să descâlcească misterul mortal.

Casa în care se petrece acțiunea este posedată de o forță malefică, ce distruge pe oricine îi trece pragul. Cunoscut sub numele de „The Grudge„, acest blestem împinge victimele către o moarte violentă, în chinurile unei crize de mânie. Cei care sunt atinși de blestem mor și astfel se naște un nou blestem, transmis ca un virus tuturor celor care pătrund în această casă, într-un lanț nesfârșit de orori.

Karen (Sarah Michelle Gellar) este o studentă sosită în Japonia în cadrul unui schimb de experiență pentru un proiect social. Fără să bănuiască nimic, ea acceptă să îi țină locul unei asistente medicale care nu venise la lucru. Când intră în casa pustie și dezordonata unde fusese trimisă, dă peste o vârstnică de origine americană, Emma (Grace Zabriskie), pierdută în lumea ei.

În această atmosferă lugubră, Karen se trezește împinsă în acest ciclu al groazei și află secretul blestemului răzbunător.

9. The Others – Ceilalți (2001)

Povestea se încadrează perfect în categoria clasicelor filme cu fantome. Acțiunea este plasată în 1945, undeva la țară, într-un conac englezesc. Regizorul spaniol Alejandro Amenabar reușește să creeze o incredibilă atmosferă de groază și coșmar. Există și o răsturnare de situație finală, care, după părerea mea, seamănă prea mult cu ideea din „The Sixth Sense” – „Al șaselea simț” (1999) cu Bruce Willis.

Nicole Kidman ne prezinta una din cele mai convingătoare prestații ale sale într-un rol de tânără mamă care încearcă să-și apere copiii de niște evenimente ce par să vină din altă lume. Copii au o boală stranie: sensibilitate la lumină. Din această cauză, noii servitori sunt obligați să se supună unei reguli stricte: casa trebuie să stea în semiîntuneric și nici o ușă nu trebuie deschisă înainte ca cealaltă să fie închisă. Dar curând această regulă va fi încălcată, urmând ceva fatal.

10. The Shining – Strălucirea (1980)

filme cu fantome

Un film întunecat, neliniștitor și claustrofob. O atmosferă de groază profundă.

Stephen King a speriat o mulțime de oameni cu cărțile sale, însă rareori s-a întâmplat ca lucrările sale să fie ecranizate fără să piardă nimic din fiori. Stanley Kubrick a reușit acest lucru, cu ceva ajutor nebunesc din partea lui Jack Nicholson.

Ingenioasa ecranizare a lui Kubrik i-a făcut extrem de faimoși pe Stephen King și pe Jack Nicholson propulsându-i printre superstarurile Hollywoodului.

Jack Torrance (Jack Nicholson), un scriitor alcoolic, care vrea să se lase de băutură, își ia soția (Shelley Duvall) și fiul (Danny Lloyd) în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși. Fusese angajat acolo ca să întrețină clădirea în afara sezonului turistic.

Cu timpul, cei trei încep să aibă halucinații îngrozitoare. Danny, care era un extrasenzorial, realizează primul că în hotel au avut loc crime sângeroase cu multă vreme în urmă. Încet, încet, nebunia îl cuprinde total pe Jack, el devenind tot mai instabil, mai violent și mai brutal. Soția este ultima care rezalizează ciudațeniile care se petrec. În final ea realizează brusc nebunia în care se scaldă Jack, și cu toate că e cam isterică, reușește să supraviețuiască împreună cu copilul.

11. The Sixth Sense – Al șaselea simț (1999)

M. Night Shyamalan a erupt pe scena filmului cu această poveste cutremurătoare despre un băiețel (Haley Joel Osment) care vede oameni morți, iar Bruce Willis, un psiholog de copii, are propriile sale probleme de rezolvat.

Poate nu e chiar film de groază, însă este un teribil thriller psihologic. Un puștan de 8 ani, Cole Sear (Haley Joel Osment) este hărțuit de fantome. Cole este absolut înspăimântat de sufletele terifiante ivite din întuneric. Bulversat de cele ce i se petrec, timid și retras, Cole nu destăinuie nimănui ce i se întâmplă, cu excepția psihologului său, Dr. Malcolm Crowe, interpretat de Bruce Willis.

12. Truly, Madly, Deeply (1990)

filme cu fantome

Juliet Stevenson face o treabă excelentă ca profesoară de muzică, dar în particular încearcă să-și refacă viața după ce bărbatul care a fost iubirea vietii ei, moare. Prestația lui Alan Rickman, în rolul fantomei iubitului este amuzantă ș, în același timp, profund emoționantă.

Nina este extrem de tristă dar și furioasă că Jamie a murit. Când ea se află în pragul disperării, Jamie reapare ca o „fantomă”, iar cuplul pare să-și reia cumva viața. Scenariul nu lasă de înțeles niciodată dacă acest lucru se întâmplă în realitate sau pur și simplu în imaginația Ninei.

Nina este extrem de fericită, însă noile tabieturi ale lui Jamie – dă căldura la maximum în casă, mută mobila, invită „prieteni fantomă”, încep să o înfurie treptat pe Nina și relația lor se deteriorează.

Nina îl întâlnește pe Mark, un psiholog de care începe să fie atrasă, dar nu dorește să se implice cu el într-o relație din cauza omniprezenței lui Jamie. Nina continuă să-l iubească pe Jamie, dar este în conflict cu comportamentul său egoist și, în cele din urmă, ajunge să se întrebe cu voce tare dacă nu cumva Jamie: „A fost întotdeauna așa?”. Peste obiecțiile Ninei, Jamie decide să plece pentru a-i permite ei să meargă mai departe.

Spre sfârșitul filmului lucrurile se clarifică: Jamie se întorsese în mod expres ca fantomă, făcându-i zile fripte Ninei, tocmai pentru a o ajuta să depășească momentul morții lui și să își poată lua viața de la capăt.

13. What Lies Beneath – Dincolo de aparențe (2000)

filme cu fantome

Michelle Pfeiffer și Harrison Ford într-o poveste a unei iubiri ciudate, asezonată cu vinovăție, crimă și răzbunare supranaturală.

În urmă cu un an, Dr. Norman Spencer (Harrison Ford) își înșelase soția, pe frumoasa Claire (Michelle Pfeiffer). Dar cum aceasta nu aflase, iar „aventura” se încheiase, căsnicia lor părea că merge perfect.

Într-o zi, Claire îi mărturișește lui Norman că, de la o vreme, aude voci și vede silueta fantomatică a unei femei la ei în casă. Obiecte care se mișcă singure prin casă, uși care se deschid brusc, tablouri care cad de pe pereți, toate acestea sunt fie semne ale nebuniei, fie semne ale unei existențe supranaturale în apropiere. Norman alege să creadă că soția sa are halucinații.

Însă lucrurile se amplifică înfricoșător…

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. Filme prea slabe..de inger. Pentru gusturile fine incercati meniul asta: 1. seria Insidious,
    2. The conjuring 3. The grudge – dar varianta japoneza nu aia americana (!!!), 3. The woman in black, 4. Sinister

  2. belea topul! mai vreau topuri despre filme, sau articole cu recomandari de filme. ati mai pus voi articole pe baza unor filme. mi se par super tari subiectele!