Ran

Ran

In Bizar by A.B.BLasă un comentariu

Ran și Aegir sunt doi dintre giganții cel mai des menționați în mitologia norvegiană.

Aegir și Ran sunt, respectiv, soț și soție. Ran și Aegir au împreună nouă fiice, care sunt de obicei percepute în mitologie ca spirite ale valurilor. Aceste fiice sunt: Himinglæva, Dúfa, Blóðughadda, Hefring, Uðr, Hrönn, Bylgja, Dröfn, Kólga.

Ran

Gravură ce o reprezintă pe zeița Ran scufundând o navă

Ram este probabil bunica zeului Heimdall. Heimdall este descris ca fiind copilul a nouă mame, iar în alte legende el este descris ca fiul a nouă valuri.

Ram si Aegir locuiesc într-un palat magnific, căptușit cu aur, sub ocean și pot fi văzuți ca personificări ale puterilor ce animă oceanul și ale însușirilor apelor oceanice. De exemplu, Aegir, care este adesea portretizat ca fiind o gazdă plină de bunătate, pare să corespundă aspectelor mai binevoitoare ale apelor oceanice. În schimb, Ran pare să corespundă aspectelor mai sinistre ale oceanului. De altfel, numele de Ran, vine de la nordicul „ran” care înseamnă „jaf/hoție„.

Mariajul nu o oprește pe Ran să aibă tot soiul de „aventuri”. Zeița poartă o imensă plasă magică, pe care o folosește pentru a prinde peștii și bărbații. Când cineva se îneacă, se spune că Ran l-a luat. Cei care mor pe mare nu merg nici la Walhalla, nici la Niflheim. În schimb, ei ajung în patul lui Ran sau în patul uneia (sau al mai multor) din cele nouă fiice ale sale. Se spune că Ran ucide oameni, apoi îi posedă pentru relații amoroase pentru întreaga eternitate.

Se pare că Ran iubea foarte mult aurul. Legendele spun că vikingii ar fi purtat aur la ei în timpul navigației. Explicația ar fi că, probabil, ar fi încercat să o mituiască pe Ran în caz că ar fi vrut să îi scufunde și să îi ia la ea. Sau probabil să i-l dăruiască în momentul când ajungeau în locuința ei…

În timp ce relația dintre zeii Aesir și giganți este ambivalentă în cel mai bun caz, dar adesea marcată de conflicte considerabile, Aegir și Ran se bucură de o copleșitoare relație de prietenie cu zeii. Zeii sunt oaspeți obișnuiți la sărbătorile magnifice ale lui Aegir.

Plasa lui Ran

Despre plasa acestei zeițe se spune că i-ar fi fost dăruită de Loki pentru a prinde peste. În legenda lui Fafnir, Loki împrumută plasa de la zeiță pentru a-l captura pe Piticul Andvare („Altă Ființă„) care luase înfățișarea unei știuci lunecoase, și să-l forțeze să-i dea lui Fafnir aurul blestemat.

După moartea lui Baldur și lungul doliu care urmează, Ran și Aegir fac o sărbătoare pentru a încerca să înveselească zeii. Dar Loki blochează petrecerea. Plasa zeiței este folosită pentru a-l prinde pe Loki; el se transformase într-un somon care înnota ca să scape de zei). Însă el este prins și apoi închis într-o peșteră și pedepsit cu venin.

Lasă un comentariu