Proto-Elamite, cel mai vechi cod din lume, la un pas să fie descifrat

Proto-Elamite, cel mai vechi cod din lume, la un pas să fie descifrat

In Bizar by ErchLasă un comentariu

Codul celui mai vechi alfabet rămas nedescifrat este pe punctul de a fi spart. După ce scrierea veche de 5.000 de ani a reprezentat un adevărat mister pentru cercetătorii din întreaga lume, o echipă de la Oxford a anunţat că descifrarea textului este doar o problemă de timp.

Proiectul, care a adus împreună specialişti din întreaga lume, are ca principal scop descifrarea unui text criptic (un tip de scriere denumită proto-Elamite şi care a fost utilizată de o civilizaţie necunoscută în jurul anilor 3.200 – 2.900 i. Hr). Se pare că civilizaţia a împrumutat elemente ale scrierii cuneiforme specifice Mesopotamiei, dar cu modificări proprii, generând un alfabet cu totul diferit.

În lume au fost descoperite mai multe tăbliţe din lut scrise în proto-Elamite însă, deşi sistemele de scriere asemănătoare (precum scrierea cuneiformă sau hieroglifele egiptene) au fost descifrate, textele proto-Elamite au rămas un mare mister. Cel puţin până acum, dacă este să-l credem pe profesorul Dr. Jacob Dahl.

“Cred că suntem în sfârşit pe punctul de a face o mare descoperire” a declarat Dahl. Folosind un dispozitiv de proiectare holografică, echipa de specialişti speră să obţină o imagine de ansamblu mult mai clară asupra straniului alfabet. Aceştia au “scanat” tăbliţele din lut descoperite până acum (peste 1.000 de astfel de tăbliţe) folosind nu mai puţin de 76 de fascicule luminoase capabile să identifice fiecare simbol (chiar şi cele deteriorate) de pe suprafaţa tăbliţelor.

Imaginile rezultate vor fi proiectate într-o sală specială din muzeul Luvru, Paris şi vor oferi o nouă perspectiva asupra structurii scrierii proto-Elamite. Dr. Jacob Dahl cere ajutorul vizitatorilor şi al celor din mediul online în descifrarea codului şi este foarte încrezător că eforturile combinate ale echipei de cercetători şi ale celor care se vor implica vor face posibilă descifrarea codului.

Lasă un comentariu