Poltergeist

Poltergeist

In Paranormal by A.B.BLasă un comentariu

Poltergeist este un cuvant de origine germană. S-ar traduce prin: „spirit pus pe șotii„, „spirit care face scandal„, „spirit gălăgios„. Când într-o locuință încep să se manifeste fenomene imprevizibile și tulburătoare, fără vreo cauză anume, precum: ploaie de pietre din tavan, lovituri în mobilă și pereți, uși, ferestre trântite etc, înseamnă că aveți de a face cu un fenomen poltergeist.

De fapt, acolo unde se manifestă un poltergeist se pare că realmente operează niște spirite puse pe șotii, având chef de glume de prost gust pe seama locatarilor respectivi.

Poltergeist dispar destul de repede, cam într-un interval de câteva săptămâni, maximum câteva luni.

Totuși, alte voci explică acest fenomen într-un sens psihologic, prin termeni psihocinetici, și anume că influențele psihice  ale locatarilor acționează asupra materiei, ci nu spiritele. Denumirea științifică pentru astfel de fenomene ar fi Psihokinezie Spontană Recurenta (RSPK). S-a constatat într-adevăr că în centrul acestor fapte se află întotdeauna o persoană în criză, deseori un adolescent în luptă cu sine însuși, care în mod inconștient își „descarcă” propriile energii în exterior, acționând într-o manieră distructivă asupra mediului înconjurător. Cel care se află în centrul fenomenului poltergeist nu este conștient de acțiunile sale psihice. Cel care provoacă un asemenea fenomen este numit „agent poltergeist„. De ce numai anumiți indivizi pot provoca un astfel de fenomen, încă nu se știe. Probabil undele cerebrale emise de ei au anume calități care nu se regăsesc la toți oamenii.

Religia ofera și ea explicația ei. Demonii ori spiritele care nu au reușit să își găsească drumul către Lumea de dincolo, se întorc printre cei vii. Prezența lor poate fi una prietenoasă sau poate deveni violentă, în funcție de personalitatea fiecărei entități și de puterea ei de manifestare.

Poltergeist este un fenomen vechi și bine documentat, a cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială. O cazuistică bogată se găsește în Institutul pentru Zonele de Frontieră al Psihologiei din Freiburg. Acest institut a fost condus decenii la rând de Hans Bender care a fost șeful catedrei de parapsihologie din cadrul universității locale și mare specialist în domeniu. El consideră că poltergeist este „calea principală” în studiul fenomenelor paranormale, care se manifestă în acest caz cu cea mai mare amploare.

A nu se confunda fenomenul poltergeist cu bântuirea. Fenomenul poltergeist se manifestă întotdeauna exploziv, și are o durata limitată, în timp ce bântuirea, deși provoacă spaimă, e mult mai discretă în manifestare și se poate întinde pe o durată de ani de zile.

Lasă un comentariu