Observatori

Observatori

In Bizar by A.B.B3 comentarii

Prin aceste rânduri, deschid o mică serie de articole despre lucrurile inexplicablile ce aparțin realității și care au fost preluate sub formă fictivă în filme.

Sunt unele filme care te îmbogățesc și care te fac să îți pui întrebări și să cauți mai departe. O boabă de adevăr șade în oricare ciorchine ficțional. În principiu, intuiția este cea care te ajută să vezi nemijlocit acea informație cu rădăcini reale. Sau, cum ar spune un John Doe: „You’ll know the truth by the way it feels.

În textul de față va fi vorba despre așa numiții „Observatori„.

Serialul Fringe – scurtă prezentare

Unul dintre serialele foarte dragi mie, mustește în informații plasate ici colo ca niște răvașe numai bune de desfăcut și aflat încotro duc. Mă refer la serialul științifico-fantastic „Fringe„, creat de J. J. Abrams, Alex Kurtzman și Roberto Orci, produs de Warner Bros.

Pentru cei care nu l-au vizionat precizez pe scurt că episoadele urmăresc misterioasele cazuri în care este implicată o divizie specială a FBI, numită Divizia Fringe. Intriga împletește într-un mod strălucit elemente de paranormal, hightech, genetică, teoria conspirației, nelipsită fiind și povestea de dragoste, astfel încât tacâmul să fie complet. Este un serial captivant, condimentat cu tot ce îi trebuie unui serial de genul SF, cu unele accente comice, cu suspans, cu situații neprevăzute și dramă. Episoadele devin tot mai complexe cu fiecare sezon, personajele fiind bine interpretate de actori nu chiar de varf, dar dotați și dedicați. Actorii celebrii care apar sunt: John Noble (Denethor din „Stăpânul Inelelor„) care întruchipează în mod strălucit pe savantul genial Dr. Walter Bishop și Leonard Nimoy (cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul „Star Trek„) apărând ca personaj recurent în pielea savantului William Bell (fostul partener de laborator al lui Walter Bishop).

Este un serial foarte bun care încearcă să nu utilizeze clișee și îi reușește destul de bine. Dacă aveți vreme, urmăriți acest serial, părerea mea este că merită! Vă invit, baremi, să dați o geană unui trailer:

Observatori în serialul Fringe

În generic, sub „Dark Matter” stă scris cu un fond jucat: „observers are here” (observatorii sunt aici).

Aparent discreți și inofensivi, acești Observatori, cărora la început nu le dai importanţă, apar în scenă în preajma unor evenimente majore. Sunt nişte indivizi spâni, pleșuvi și albinoși, cu ochi negri ce sfredelesc precum stiletul, în costume închise la culoare, asortate cu pălării. Apar brusc, privind, pur şi simplu, cu o anume înclinare a capului specifică unui câine care se miră când analizează ceva.

Observator-asa cum apare inchipuit in film
Observator – așa cum apare închipuit în film

Ei sunt calmi, stoici și monotoni. Observatorii sunt foarte inteligenți, dar non-empatici. Ei vin să întărească acel concept, prezent prin mai toate filmele americane, conform căruia toate civilizațiile super inteligente și super tehnologizate ajung într-un punct în care pierd inima în defavoarea creierului. Civilizații aspre emoțional, reci, lipsite de iubire și compasiune, mecanice, dure, eficiente ca niște mașini. Genul acesta de personaje sunt asociate des cu acei inși din umbră care conduc omenirea, pornind, fără nici o urmă de remușcare, războaie în care sunt chinuite și ucise milioane de ființe umane nevinovate.

Totuși, unul dintre acești Observatori, numit Septembrie, începe să simtă, să aibă sentimente şi îi salvează pe Walter şi pe copilul Peter de la înec. Cu toată intenţia – şi intervenţia – lui de a repara această nesăbuință și de a schimba viitorul, confrații lui Observatori vor reuşi să invadeze Pământul, să stârpească o mare parte din populaţie, iar pe puţinii oameni rămaşi să-i transforme în supuşi („loyalists”) care încearcă să anihileze firava Rezistenţă.

Scopul final al Observatorilor este să transforme Terra într-o planetă adaptată stilului lor de viaţă. Sunt fiinţe din viitor, înconjurate de o tehnologie foarte avansată, pe care au ajuns s-o posede „extirpându-şi” sentimentele. Fără sentimente înseamnă pentru ei si fără actul procreării. Se înmulţesc creându-se artificial, din ADN de Observator. Tocmai în acest element constă ghinionul lor şi norocul omenirii, salvată prin „copilul” Michael. Şi prin Walter. Şi prin Olivia şi Peter, care află cum pot reseta timpul. Însă pentru toate aceste detalii vă invit încă o dată să vizionați serialul.

Posibilă sursă de inspirație a conceptului de „Observatori” din serial

După episodul în care au devenit vizibili Observatorii, un beculeț mi-a flăcărit la mansardă și am dat cu searchul. Am aflat că acest concept există pe bune și ține de una din lucrările rare ale omenirii. Ba chiar reprezintă mai mult decât o lucrare rară, este una dintre cărțile interzise, vânate de Vatican, este o carte blestemată. Sî vidiem cum îi zâșie, di-a cui ie șî mai cu samî, șie blăstămății zac în dânsa.

Trebuie sa încep prin a spune că pare straniu să existe o Sfântă Alianță împotriva cunoașterii, care să facă să dispară anumite informații. De-a lungul epocilor, numeroase cărti au fost distruse în mod sistematic, după ce au fost etichetate ca fiind „interzise”. Chiar Vaticanul a creat o listă cu astfel de lucrări, cunoscută ca „Index Librorum Prohibitorum„, listă întocmită de Papa Paul al IV-lea, chipurile, pentru a-i proteja pe catolici de ideile controversate. În perioada Inchiziției, simpul fapt de a vedea sau de a atinge o astfel de lucrare putea fi și era adesea pedepsit cu moartea. Așadar, tema cărții blestemate care ar fi fost vânată pe tot parcursul istoriei și distrusă sistematic, nu este doar o scorneală literară. Se pare că această nimicire obstinată de informații există și are ca scop împiedicarea cunoașterii umane în a se dezvolta prea rapid.Ca o mică paranteză, nu știu dacă este neapărat rău că așa ceva este posibil, având în vedere discrepanța dintre conștiința umană și tehnica de la ora actuală. Se observă la om aceleași defecte și neînfrânări existente de epoci și nu pare că ar fi facut vreun salt notabil în conștiință. De aceea se și pune problema că rasa umană se va autodistruge, fiindcă nu are discernământul necesar întru manipularea în scop benefic a tehnologiei. Într-un alt articol vom prezenta pe larg unele dintre cărțile blestemate ale omenirii.

Să revenim la Bisisica noastră, numită aici Biblia Olandeză, apărută la 1711. Aceasta este lucrarea în care își face apariția bizarul Observator, personaj care a existat dintotdeauna și care a fost martor la evoluția umanității din primul moment al existenței sale și până în prezent. Practic, am numi mai simplu un astfel de Observator, Nemuritor. El pare ca neutru, nu se implică, având rol de martor al tuturor evenimentelor istorice majore ale evoluției umanității.

Biblia Olandeza Interzisa- detaliu interior
Biblia Olandeză Interzisă – detaliu interior

Desigur că o carte care prezintă așa ceva intră în vizorul Vaticanului, fiind interzisă și numeroase exemplare au fost distruse. În ciuda acestor distrugeri, destule exemplare au supraviețuit, putând fi regăsite astăzi în colecții particulare.

Una dintre aceste colecții îi aparține lui Codrin Ștefănescu, pe care cei mai mulți dintre dumneavoastră îl știți din mediile politice. El a prezentat această carte în emisiunea „Codul lui Oreste” din 8 octombrie 2010.

Codrin Ștefănescu, începe emisiunea cu un pasaj dintr-una din cele mai speciale cărți interzise, numite Compendium Lugubrum (el afirmă că acest pasaj era absolut interzis de a fi citat, printr-o hotărâre dată de Biserica Catolică aproximativ pe la sfârșitul secolului XIV):

Sunt printre noi. Viața lor e ca a noastră. Este soața sau soțul tău căruia îi deplângi prematur dispariția, este camaradul tău de luptă răpus de sabia altui luptător , este negustorul prietenos din piață despre care auzi, după ani, că ar fi murit accidental. Poate fi oricine, oricând și oricum, pentru că sunt nemuritori. Ei privesc atent la viețile si suferințele noastre, iau parte la toate acestea ca orice muritor de rând, ca oricare dintre noi. Nu sunt malefici, dar nici cu inima larg deschisa, nu sunt avizi după putere, după bani, averi sau glorie, pentru că sunt nemuritori și nu au voie să iasă în evidență.

Reies din acest citat discreția, cameleonismul și lipsa de empatie care îi caracterizează și pe Observatorii din Fringe.

Biblia Olandeza detaliu gravura
Detaliu gravură unde se vede Observatorul cum notează evenimentele unei posibile Apocalipse prin care a mai trecut omenirea. Se observă detașarea lui față de evenimente, fiind singurul neatins de iminența morții

Pe parcursul emisiunii, aflăm de la Codrin Ștefănescu faptul că Biblia Olandeză are peste 470 gravuri din care un anume personaj este nelipsit. De reținut este că fiecare gravură ilustrează întâmplări ținând de EPOCI DIFERITE.

Biblia Olandeza- detaliu in care Observatorul apare in coltul din dreapta jos notand evenimentele.
Biblia Olandez – detaliu în care Observatorul apare în colțul din dreapta jos notând evenimentele

Acest personaj apare mereu, îmbracat la fel, purtând barbă. Mai în detaliu, îl putem vedea în partea centrală a unei gravuri, stând așezat, cu condeiul în mână, consemnând pe un sul de pergament toate întâmplările la care a fost martor.

Biblia Olandeza Interzisa- detaliu in care Observatorul apare in mijlocul evenimentelor din diferite epoci.
Biblia Olandeză Interzisă – detaliu în care Observatorul apare în mijlocul evenimentelor din diferite epoci

De jur împrejur, gravura înfățișează, în mod simbolic, în ordinea inversă a ceasornicului, toate aceste întâmplări observate de nemuritor, începând cu momentul zero până în epoca modernă: cutremure/calamități, ciuma bubonică, ciuma neagră, construcția de temple, implicarea bisericii în construcția de monumente pe socoteala săracilor care mor de foame, traiul de zi cu zi al omului de rând, conspirațiile politice, etc.

Biblia Olandeza Interzisa-
Biblia Olandeză Interzisă – detaliu în care Observatorul apare în colțul din stânga jos, ținând un craniu (simbol al înfrângerii morții) și ustensilele pentru notat

M-am întrebat, chiar înainte de a se pronunța Oreste, dacă nu cumva acești Observatori Nemuritori sunt cei ce alcătuiesc jurnalul Cronicii Akasha. Sau acel personaj omniprezent este doar o personificare (închipuită de gravor) a Timpului care nu iartă nimic și înregistrează fiecare moment al vieții?

Ori dacă există pe bune Observatorii, pot fi ei variante ale noastre venite din viitor pentru a ne studia evoluția și eventual pentru a ne ajuta să depășim o ipotetică autodistrugere? Sunt Observatorii ființe din afara timpului?

Mai jos puteți viziona exact părțile în care se prezintă Biblia Olandeză, din emisiunea lui Oreste la care am facut referire pe parcursul articolului.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. Felicitari pt articol, interesant. Mai apar si in Adjustement Bureau cu Matt Damon. E o specie de Nemuritori practic..

  2. E jmeker tare serialul într. Adevăr. Mișto articolu. Nu as fi crezut ca e vreo baza reala în tot Sf. Ul din serial.

  3. Chiar va multumesc pentru articol! Foarte smecher! Am urmarit tot serialul Fringe cu mare interes si banuiam ca sunt lucruri mult mai adanci in multe chestii abordate acolo. Nici nu stiti cat ma bucur sa citesc in detaliu despre Observatori, e aici mai mult decat mi-as fi imaginat, si sunt foarte entuziasmata cand gasesc dovezi in real ale lucrurilor enigmatice sau considerate ca fiind pura imaginatie!