Nuielușa fermecată

Nuielușa fermecată

In Bizar by A.B.BLasă un comentariu

Se știe că toate zânele și vrăjitoarele au o nuielușă fermecată cu care oficiază. Boguet arată că Thevenne Paget și Francoise Secretain omorau animalele sălbatice doar atingându-le cu o nuielușa fermecată. Și Cardan citează o vrăjitoare din Pavia care a ucis un copil atingându-l ușor pe spate cu nuielușa fermecată. Tot cu o nuielușă fermecată, vrăjitoarele trasează cercuri, fac farmece și operează în fel și fel de chipuri. Această nuielușă fermecată trebuie să fie din primele mlădițe de alun și terbuie tăiate în prima miercuri cu lună, între 11 noaptea și miezul nopții, în timp ce se spun formule magice. Cuțitul trebuie să fie nou și, când taie, ținut în sus. Apoi, nuielușa trebuie binecuvântată.

În tradițiile multor popoare, crenguțele de alun culese în noaptea de Înălțare, capătă însușiri magice. Cumva, noi toți știm aceste lucruri, pe filiera poveștilor cu zâne si vrăjitoare. De asemenea, cei mai în vârstă au auzit de îndeletnicirea, acum aproape dispărută, a fântânarilor. Fiecare fântânar deținea nuielușa fermecată făcută din lemn de alun. Abilitatea de a găsi surse de apă subterană, zăcăminte de metale, țiței, pietre prețioase, obiecte ascunse, precum și anomalii biologice și/sau patogene ale scoarței terestre cu ajutorul unor instrumente de formă specială, fie din lemn (de alun la vechii fântânari), fie din metal (sârmă de cupru, oțel, argint), se numește radiestezie.

Chiar și bagheta magică a zânelor era din lemn de alun. Încălecată de vrăjitoare, o nuielușă fermecată de alun le ducea cu viteza gândului oriunde și-ar fi dorit să ajungă, în timp ce, în mâna fântânarului nuielușa fermecată arăta calea către izvoarele ascunse. Cu nuielușa fermecată de alun se loveau de trei ori obiectele sau persoanele care trebuiau să fie fermecate sau desfermecate.

Arta de a prezice viitorul folosind bețișoare sau nuiele poartă numele de Palomanție. Ea a fost practicată în întregul Orient Antic, la chinezi, precum și la popoarele germanice. De obicei, se cojește o nuielușă și se păstrează o alta necojită. Apoi amândouă sunt folosite ca atunci când dai cu banul. Sau i se dă uneia dintre baghete un sens benefic, iar celeilalte unul malefic: dacă, prin cădere, una se așează peste cealaltă, semnificația primei baghete prevalează.

Cum spuneam mai sus, nuiaua, mai ales cea de alun, servea odinioară la descoperirea nu numai a izvoarelor, ci și a minereurilor sau a altor zăcăminte.

Apollo i-a promis lui Hermes nuielușa fermecată în schimbul lirei pe care tânărul zeu o inventase, întocmind-o din carapacea unei broaște țestoase, din piele și vine de bou, din aur, minunat de frumoasă și de bogată.

“Să-ți dau nuiaua minunată a fericirii și a verii/ Ea e aurită, cu trei frunze și-o să te scape de primejdii/ Făcând să se împlinească cele sortite – prin cuvânt sau faptă/ Să folosească și pe care chiar Zeus mi le-a dezvăluit” (imn homeric în cinstea lui Hermes).

Nuielușa fermecată și meşteşugul fântânarilor

nuielușa fermecată

Un bătrân radiestezist

Nuielușa fermecată de alun trebuie să aibă forma literei „y” ca să conducă radiaţiile spre corpul fântânarului, altfel mesajul izvoarelor de apă curată se pierde. Nuielușa fermecată provenea dintr-un copac tânăr, ramura de bază având doi ani, iar celelalte două doar un an.

De ce alun? Pentru că acest copac creşte întotdeauna departe de izvoarele subterane, iar nuiaua vibrează în prezenţa lor, avertizând purtătorul. Mai sunt şi alte secrete ce țim de căutarea apei, dar puţini fântânari sunt dispuşi să împartă „secretele de bucătărie”. Unii spun că nuielușa fermecată de alun trebuie ţinută în dreptul inimii, paralel cu pământul, alţii spun că funcţionează numai dacă o lipesc de corp. Oricum ar fi, căutarea apei potabile presupune un consum mare de energie. Mulţi practicanţi se plâng de dureri de cap şi oboseală accentuată, după ce îşi încheie misiunea. Dar roadele muncii lor sunt apreciate şi azi. La sate, tot fântânarul este cel chemat să găsească sursa de apă bună, chiar dacă există şi alte metode ştiinţifice fiabile.

Lasă un comentariu