Nostradamus - Omul din spatele mitului

Nostradamus – Omul din spatele mitului

In Bizar by ErchLasă un comentariu

Legenda spune că timp de câteva nopţi înainte de naşterea lui Nostradamus, activitatea cerească a fost una impresionantă în zona oraşului Saint-Remy de Provence. În vechile arhive din Salon (oraşul unde marele profet şi-a petrecut ultimele zile din viaţă) încă se mai păstrează consemnări ale evenimentelor de dinaintea naşterii sale.

Nostradamus a fost şi va rămâne unul dintre cei mai misterioşi oameni care au trăit vreodată. Iar ceea ce stă scris în arhivele din Salon nu face decât să confirme acest lucru: obiecte rotunde plutind la mare înălţime, lumini pe cer şi sunete stranii deasupra oraşului.

Ştim cu absolută certitudine că prezicerile sale sunt cele mai exacte din câte s-au înregistrat vreodată, însă cine a fost Nostradamus cu adevărat? Unde este limita dintre realitate şi fantezie în ceea ce priveşte viaţa profetului? Avea Nostradamus darul de a vedea viitorul?

Cine era Nostradamus?

Naşterea lui Nostradamus a fost una remarcabilă deoarece Blanche Nostredam (adevăratul nume al familiei) a dăruit soţului ei un non-născut perfect. Ceea ce astăzi pare un lucru relativ normal, nu era deloc aşa în secolul al XVI-lea când nou-născuţii perfecţi erau extrem de rari. Rata mortalităţii la naştere era una foarte ridicată (în multe situaţii atât mama, cât şi bebeluşul îşi pierdeau viaţa). Nou-născuţii care supravieţuiau naşterii erau fie subnutriţi, fie foarte bolnavi şi foarte puţini supravieţuiau până la vârsta de un an.

Nostradamus a fost una dintre excepţii, motiv pentru care mulţi dintre cei care cred în puterile sale consideră că profetul a fost „protejat” de mic şi poate chiar călăuzit de o „forţă invizibilă”.

Numeroase motive ne fac să credem că Nostradamus era diferit: era incredibil de inteligent (încă de foarte tânăr vorbea fluent mai multe limbi străine şi stăpânea matematici superioare) iar la vârsta de 23 de ani a devenit medic licenţiat iar mai târziu şi-a obţinut doctoratul fără pic de efort. Timp de mai multe luni de zile a umblat printre victimele ciumei fără să se îmbolnăvească de cumplita boală, de parcă de acolo de unde venea fusese vaccinat pentru a nu i se putea întâmpla nimic rău. Tot Nostradamus folosea combinaţii secrete de ierburi şi alte ingrediente cu care trata suferinzii de diferite boli. A fost recunoscut în Franţa, iar mai apoi în întreaga Europa, ca un vindecător miraculos.

În ceea ce priveşte originea profetului, lucrurile sunt destul de neclare. Datorită popularităţii de care Nostradamus s-a bucurat şi încă se mai bucură, în jurul numelui sau s-a creat un adevărat cult, iar de aici şi până la relatări fantastice nu a mai fost decât un singur pas.

Teorii sunt multe, unele susţinute de anumite documente istorice, altele cu totul şi cu totul neadevărate.

De exemplu, se spune că Nostradamus era un adept al practicilor oculte, sau că ar fi invocat demoni folosind o baghetă specială. Ambele teorii sunt dezminţite de fapte şi documente istorice.

Nostradamus a fost o persoană extrem de credincioasă. Născut evreu, acesta s-a convertit la religia catolică şi în practica sa religioasă a păstrat elemente ale ambelor credinţe. În ceea ce priveşte ideea cum că ar fi fost un vrăjitor, nu există nici cea mai mică dovadă că acesta ar fi practicat magia neagră. Nostradamus nu a încercat să invoce şi să comunice cu spiritele, deşi, fără doar şi poate, credea cu tărie în viaţa de după moarte.

Nostradamus – călător prin timp?

Precizia prezicerilor sale este şi astăzi un mare mister. Cum de a reuşit Nostradamus să prezică cu atâta exactitate evenimente ce aveau să se întâmple peste zeci sau sute de ani? Şi mai impresionant este faptul că multe dintre prezicerile sale sunt extrem de clare (spre deosebire de cele ale altor „profeţi” care nu făceau altceva decât să arunce pe hârtie o înşiruire de cuvinte fără sens în speranţa că, în viitor, un eveniment v-a declanşa o oarecare conexiune cu ceea ce ei afirmau).

Un exemplu de previziune extrem de detaliată a fost cea a morţii regelui Henric al II-lea al Franţei. Catrenul care a tulburat-o pe Caterina de Medici (regina Franţei) era formulat astfel:

„Leul tânăr îl va învinge pe cel bătrân
Într-o lupta singuratică pe câmp
Îi va străpunge ochiul într-o cuşcă aurită
Două răni venind dintr-una singură şi va muri de o moarte crudă.”

Tragicul eveniment s-a produs exact aşa cum Nostradamus l-a descris. În timpul unui turneu organizat în cinstea căsătoriei surorii sale, Henric al II-lea a provocat la duel un tânăr cavaler scoţian, contele Montgomery. Henric fusese prevenit în prealabil de ceea ce se putea întâmpla, însă acesta s-a încăpăţânat să lupte. Atât Henric cât şi Montgomery purtau pe armură emblema leului.

Ştiind că adversarul său era cu mult mai bătrân decât el, contele Montgomery a încercat să evite, pe cât posibil, o confruntare directă. Acesta s-a ferit de lovitura lui Henric şi a contraatacat cu o lovitură slabă de lance. Vârful abia dacă a zgâriat armura regelui, însă arma lui Henric al II-lea a deviat lancea care a ricoşat în viziera de protecţie a coifului de aur şi vârful acesteia i-a străpuns ochiul şi i-a lezat creierul.

Pentru Henric al II-lea au urmat câteva ore agonizante la sfârşitul cărora regele Franţei moare de o moarte crudă. Mai trebuie să adăugăm că Montgomery obişnuia să se autointituleze „Leul cel Tânăr”.

Venea dintr-o altă lume?

Nostradamus era astrolog, dar studia stelele într-un mod unic. Le studia ca şi cum fusese în cer cu ele, ca şi cum cunoştea lucruri pe care astronomii şi astrologii secolului al XVI-lea nu aveau cum să le ştie.

Aparatul pe care Nostradamus îl folosea în cercetarea spaţiului a rămas şi astăzi, după atâtea sute de ani, un mare mister. Nimeni nu a reuşit să-l reproducă deşi cercetătorii au încercat acest lucru de mai multe ori. Într-un fel, straniul aparat folosit de profet ne duce cu gândul la misterioasele maşinării gandide de contemporanul său, Leonardo da Vinci: o încrengătura de elemente şi piese care la prima vedere nu ar putea avea nici o legătură unele cu altele, dar care, în mod straniu, se îmbină într-o armonie perfectă.

Aparatul era format din ceea ce pare a fi o baghetă, un trepied de „culoarea focului” (aşa cum acesta a fost descris de cei care l-au văzut pe profet folosind aparatul) şi un bol ce conţinea un lichid foarte asemănător cu apa. Nostradamus obişnuia să stropească cu acel lichid trepiedul şi bagheta, apoi pe el însuşi, după care atingea trepiedul cu bagheta pentru a genera o serie de imagini în mintea sa. Imaginile, de cele mai multe ori, se dovedeau a fi profeţii extrem de exacte.

Mulţi par să creadă că Nostradamus ar fi obţinut aparatul dintr-un alt timp sau alt loc. Dacă ar fi fost un călător în timp venit din viitor, este evident că ar fi ştiut ce urma să se întâmple şi ar fi dorit să ne avertizeze din timp. Dar în ultima vreme o nouă teorie pare să capete contur. Conform acestei teorii, Nostradamus pare să prezinte toate caracteristicile unui „substituit”. Cunoştinţele în domeniu sunt extrem de limitate, însă unii specialişti sugerează că este posibil ca un suflet străin să „călătorească” în afară limitărilor impuse de timp şi spaţiu (aşa cum le percepem noi) şi să fie capabil să ocupe un corp terestru cu învoirea completă a ocupantului. Astfel, acest spirit poate împărtăşi cunoştinţe importante care ar ajuta omenirea să se dezvolte şi să evolueze, sau ne-ar putea ajuta, pur şi simplu, să evităm anumite tragedii. Corpul „posedat” de spirit se numeşte „substituit”.

Această idee ar putea explica şi precizia profeţiilor lui Nostradamus. El vedea evenimentele derulându-se chiar sub ochii săi. Tot acest concept poate oferi şi o explicaţie a lipsei oricărei menţiuni legate de datele la care evenimentele aveau să se petreacă. Un astfel de spirit percepe timpul cu totul diferit, pentru el nu există trecut, prezent sau viitor. Totul se întâmplă în acelaşi moment. De exemplu, imaginaţi-va stând în centrul unei camere imense înconjurat de monitoare pe care rulează imagini cu evenimente care s-au întâmplat, se întâmplă sau s-ar putea întâmpla. Toate în acelaşi timp, fără ca voi să ştiţi care dintre aceste imagini sunt proiecţii are trecutului, prezentului sau viitorului.

Din păcate, fiecare teorie luată separat nu poate explica, în totalitate, ceea ce a reprezentat Nostradamus şi multe întrebări rămân în continuare fără răspuns:

  1. Ce a determinat activitatea celestă deasupra oraşului Saint-Remy la naşterea profetului?
  2. Cum a construit şi cum folosea Nostradamus straniul său aparat pentru a se proiecta în viitor?
  3. De ce Nostradamus s-a dovedit infailibil în faţa unei boli care a ucis milioane de oameni?
  4. Cum a putut prezice cu exactitate evenimente care aveau să se întâmple peste zeci sau sute de ani?
  5. De ce unele preziceri ale sale nu s-au adeverit? A fost istoria noastră schimbată de o forţă exterioară? Evenimente care ar fi trebuit să se întâmple nu s-au mai întâmplat deloc? Sau s-a înşelat profetul?

Despre Nostradamus se pot spune multe. Este un subiect care cu greu poate fi epuizat. Ar trebui să ne temem de ceea ce profetul a văzut în viitorul nostru?

Indiferent dacă Nostradamus a fost un simplu om, un vizionar, un profet, o fiinţă superioară sau un vizitator din altă lume, el rămâne cu siguranţă unul dintre cele mai fascinante şi controversate personaje din istorie.

Lasă un comentariu