nori apocaliptici

Nori apocaliptici

In Bizar by A.B.BLasă un comentariu

De câțiva ani încoace, o formațiune noroasă misterioasă a apărut pe tot globul, oamenii din toată lumea surprinzând-o în filmulețe și fotografii. Chiar astăzi, într-un 20 aprilie doldora de zăpadă, o fotografie cu acesti nori stranii realizată undeva în România, circulă pe rețelele de socializare.

Unii oameni cred că aceste formațiuni sunt niște semne care prevestesc ceva rău, dar cercetătorii au deja unele explicații mai aproape de realitate.

Ce sunt norii?

Un nor este o masă vizibilă de picături de lichid condensat: apă sau cristale de gheață condensate. Știința care studiază norii ține de meteorologie și poartă numele de „nefologie„.

Când proporția de cristale de gheață este mare, culoarea norilor este de un alb intens. Norii ce conțin picături de apă în proporție majoritară sunt de un gri foarte inchis. Faptul pentru care culoarea norilor variază între alb și negru, trecând pritr-o gamă largă de nuanțe de gri, este grosimea acestora. Deși norii reflectă la fel toate lungimile de undă ale luminii solare albe, cu cât norul este mai gros cu atât culoarea se închide, din cauza absorbției luminii produsă în interiorul norului.

Care sunt tipurile de nori?

Luke Howard a fost primul cercetător care a clasificat norii în anul 1802. El a făcut clasificarea în funcție de altitudine și aparență. Conform lui Howard există norii: Cirrus – fibros, asemenea părului; Cumulus – grămadă; Stratus – strat/nivel orizontal; Nimbus – care aduc ploaia.

Apoi clasificarea a devenit un pic mai complexă:

Nori superiori – cu plafonul peste 6.000 m:

Genul cirrus – sunt albi, delicați, mătăsoși și fibroși la aspect și formează pachete sau benzi înguste.

nori

Nori Asperatus în Newtonia Missouri

(Specia cirrus fibrus; Specia cirrus uncinus; Specia cirrus spissatus; Specia cirrus castellanus; Specia cirrus floccus).

Genul cirrocumulus – sunt pachete subțiri stratificate încrețite sau ondulate. (Specia cirrocumulus stratiformis; Specia cirrocumulus lenticularis; Specia cirrocumulus castellanus; Specia cirrocumulus floccus).

Genul cirrostratus – sunt subțiri, transparenți, albi. Soarele se vede prin ei și lasă umbre. Poate fi vizibil un halo (Specia cirrostratus fibratus; Specia cirrostratus nebulosus).

Nori de altitudine medie – cu plafonul între 2.000 și 6.000 m:

Genul altostratus – sunt nori de culoare gri deschis, aspect fibros, uniform. Suficient de subțiri să permită vizibilitatea Soarele, dar nu apare halo. (Specie: Nu au. Sunt nori nebuloși, fără alte forme particulare).

Genul altocumulus – sunt albi sau gri, cu forme și texturi variabile. (Specia altocumulus stratiformis; Specia altocumulus lenticularis; Specia altocumulus castellanus; Specia altocumulus floccus).

Nori de altitudine joasă.

Genul stratocumulus – variază de la gri la alb și formează rulouri rotunjite. (Specia stratocumulus stratiformis; Specia stratocumulus lenticularis; Specia stratocumulus castellanus).

nori

Nori Asperatus în Colchester, Essex, UK

Genul stratus – sunt straturi gri cu o bază uniformă. Sunt asociati cu burnița. (Specia stratus nebulosus; Species stratus fractus).

Genul nimbostratus – sunt de culoare gri închis, groși. (Nu au specie. Sunt nori nebuloși și fără alte forme particulare).

Genul cumulus – au aspect individualizat, de un alb strălucitor sau gri, cu densitate mare și formă de vată cu margini foarte precise. (Specia cumulus fractus; Specia cumulus humilis; Specia cumulus mediocris; Specia cumulus congetus.)

Genul cumulonimbus – au aspect individualizat de nori imenși, dezvoltați pe verticală, cu bază neagră și lateralele albe. Sunt asociați cu precipitații puternice și furtuni. Adesea au forma de nicovală la vârf. (Specia cumulonimbus calvus ; Specia cumulonimbus capillatus.)

Nori apocaliptici

Gavin Pretor-Pinney este fondatorul The Cloud Appreciation Society, o organizație din Marea Britanie. În 2014 el și-a luat responsabilitatea unei misiuni destul de extravagante: aceea de a obține recunoașterea pentru o nouă categorie de nori numită „Undulatus asperatus„. De ani de zile, indivizi din întreaga lume îi trimiseseră fotografii ale unor formațiuni de nori total neobișnuite, încercând să afle de ce sunt așa, care este natura lor. Așa că, Gavin Pretor-Pinney a început să întreprindă cercetări în acest sens și să caute nume oficiale pentru acest tip de nori.

nori

Nori Asperatus în Sinaia_Romania 20 aprilie 2017

Pe 23 martie 2017, chiar de Ziua Mondială a Meteorologiei, Organizația Mondială a Meteorologiei de la Geneva a recunoscut oficial, în cele din urmă, uriașa muncă de cercetare a lui Pretor-Pinney care s-a desfăsurat într-un interval de 9 ani.

În anul 1896 a fost publicat primul “Atlas al Norilor”. Deși acest atlas este reeditat anual, nu au fost adăugate tipuri noi de nori. Așa că Atlasul Internațional al Norilor, a realizat prima sa modificare dupa o jumătate de secol. Norii lui Pretor-Pinney au primit numele de „Asperatus„. Ei mai sunt numiți și nori „văluroși-agitați„, nori „văluroși-turbulenți” sau „Undulatus asperatus„.

Pretor-Pinney a descris aceste formațiuni ca „valuri localizate la baza norului cu aspect neted sau înclinat, cu caracteristici mai mici ce coboară uneori în punctele ascuțite și apar ca și cum ai privi marea de jos în sus. Uneori lumina și grosimea norilor face ca aspectul cerului să aibă un aspect dramatic„. Gavin Pretor-Pinney mai spune că „aerul mai cald și umed stă deasupra unui aer mai rece, mai uscat, de sub acesta, iar ele sunt unite printr-o legătură bruscă„. Practic, modalitatea de formare a acestor nori este dependentă de diferitele viteze de mișcare ale vântului între două straturi ale atmosferei.

Acești nori au proprietatea de a aparea foarte repede și de a dispărea, sau modifica la fel de repede. Din această cauză ei sunt foarte greu de cercetat și stabilit. Iar acum, datorită tehnologiilor nou apărute, vor fi mai ușor de cercetat. Trebuie menționat că norii aceștia se formează cel mai des pe cerul din SUA. De acolo s-a si pornit această inițiativă de monitorizare și cercetare a lor, dar și din Anglia.

Norii Asperatus au un impact vizual apocaliptic. De aceea unora le dă senzația că sunt ca norii care ar aparea în Ziua Judecății de Apoi sau într-o invazie extraterestră. Dacă ești o persoană ușor impresionabilă și privești acești nori, ai senzația că ceva rău se apropie.

E greu de crezut că niște nori așa teribili se nasc din aerul diafan. Oricum, acești nori sumbri au fost recunoscuți oficial de comunitățile științifice.

Lasă un comentariu