Omul din vis

Noi teorii încearcă să explice misterul „Omului din Vis”. Posibilă manifestare a lui Dumnezeu?

In Bizar by ErchLasă un comentariu

Cine este “Omul din Vis”? Un ciudat caz de halucinaţie colectivă? O materializare a unei entităţi divine? O farsă complexă bine pusă la punct acum mai bine de 10 ani?

Strania poveste a Omului din Vis îşi are originile undeva în New York. În ianuarie 2006 o pacientă a unui binecunoscut medic psihiatru de origine americană desenează, în timpul unei şedinţe, chipul unui bărbat care, conform spuselor femeii, îi apărea în mod constant în vis. Mai mult decât atât, bărbatul i se adresa în mod direct, oferindu-i sfaturi legate de viaţa personală, dar şi de cea profesională. Întrebată de psihiatru, pacienta a jurat că nu l-a întâlnit în viaţa reală şi că nu ştie cine este bărbatul.

Omul din Vis – caz real?

La acel moment medicul a acordat puţină atenţie poveştii iar chipul desenat de femeie a rămas uitat în biroul sau până când un alt pacient l-a recunoscut în desen pe cel care avea să primească numele de “Omul din Vis”. Asemenea femeii, nici acest pacient nu-l întâlnise pe bărbat în viaţă reală. Intrigat de ceea ce părea a fi mai mult decât o simplă coincidenţă, psihiatrul a decis să trimită portretul mai multor colegi de-ai săi. Nu mică i-a fost mirarea când a apelul său a fost urmat de mai multe telefoane şi mesaje de la medici din întreaga ţară, în care aceştia îi descriau cum şi alţi pacienţi pe care îi tratau l-au recunoscut pe misteriosul bărbat.

Din 2006 şi până în prezent peste 2.000 de oameni din Los Angels, Berlin, Sao Paolo, Roma, Beijing, Moscova, Teheran, Barselona, Paris, New Delhi, sau Stockholm au recunoscut chipul Omului din Vis.

Deşi ipostazele în care Omul din Vis îşi face apariţia sunt diferite, imaginea de ansamblu este aceeaşi: de fiecare dată bărbatul îi ajută, într-un fel sau altul, pe cei care îl visează. Fie că le indică calea ieşirii dintr-un coşmar care îi mistuie, fie că le oferă sfaturi legate de viaţa personală sau profesională, bărbatul pare se fie o entitate binevoitoare.

Mai multe teorii au fost elaborate de-a lungul timpului:

1. Teoria feţei familiare

Conform acestei teorii, unii indivizi au o figură extrem de “familiară”, ei prezintă o serie de trăsături comune care îi fac uşor de recunoscut în diferite situaţii . Din această cauză, este foarte posibil ca Omul din Vis să nu fie altceva decât o reprezentare onirică a unei persoane din viaţa reală pe care, deşi nu şi-o amintesc, cei vizaţi au cunoscut-o la un moment dat.

2. Teoria imitaţiei

Conform acestei teorii psiho-sociologice, fenomenul este unul întâmplător dar care a fost dezvoltat în mod constant de “abilitatea creierului de a imita.” Mai simplu, unii indivizi pot fi uşor impresionaţi de către semenii lor. Din momentul în care aceştia dezvoltă un oarecare ataşament faţă de aceste persoane, este foarte posibil să dezvolte vise sau fantezii concentrate în jurul celui/celei care i-a impresionat.

3. Teoria religioasă

Una dintre cele mai interesante teorii este cea religioasă. Conform acesteia, Omul din Vis poate reprezenta o manifestare a divinităţii. Chipul comun, extrem de familiar, este modul în care divinitatea a ales să se înfăţişeze anumitor indivizi. Faptul că Omul din Vis a fost descris drept o entitate binevoitoare, dornică să ajute, nu face decât să întărească această teorie.

Sursă

Lasă un comentariu