Mari mistere ale Terrei - Murmurul din Taos

Murmurul din Taos – Misterul sunetului care înnebunește populația

In Științe de frontieră by 2 comentarii

Este cunoscut în lumea ştiinţifică sub denumirea de „The Hum”, „Murmurul” sau „Murmurul din Taos” (asta datorită faptului că orăşelul Taos din New Mexico este unul dintre cele mai cunoscute locuri unde a fost raportată existența murmurului).

Modul în care misteriosul sunet este descris variază de la o persoană la alta. Cei care l-au auzit vorbesc despre „Murmurul din Taos” ca despre un vuiet continuu de o intensitate creascândă. Odată ce ai auzit sunetul, nu mai poți scăpa de el orice ai face.

„Murmurul din Taos” a fost şi este în continuare auzit în câteva zone anume, precum orașele Taos (New Mexico), Largs (Scoţia), sau Bristol (Marea Britanie).

Mărturiile celor afectaţi de sunet sunt de-a dreptul cutremurătoare. Victimele povestesc că „Murmurul din Taos” se instalează încet, în întunericul nopţii, asemenea unor șoapte provenite din interior. Odată intrat în mintea celui afectat, acesta nu va mai avea pace niciodată.

Murmurul care înnebunește populația


Dar care este sursa „Murmurului din Taos” şi de ce zgomotul afectează doar un procent scăzut al populaţiei (undeva sub 2% din totalul locuitorilor din zona respectivă)? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care oamenii de ştiinţă nu au putut oferi un răspuns clar, deşi „Murmurul din Taos” a fost studiat intens în ultimii 60 de ani.

Primele înregistrări ale misteriosului sunet datează din anii `50. Locuitorii zonelor afectate – persoane perfect normale de altfel – fără o istorie cunoscută de probleme psihice, au început să se plângă de un zgomot straniu, extrem de neplăcut şi persistent. Indivizi între care nu exista nici o legatură evidentă, persoane ce locuiau la mii de kilometri depărtare, au început să raporteze prezenţa aceluiaşi „murmur” obsesiv, neliniştitor şi extrem de enervant.

Însă cel mai straniu a fost faptul că relatările celor afectaţi aveau aceleași elemente comune:

  • Paradoxal, murmurul avea o intensitate mai ridicată în spaţii închise (de exemplu în interiorul locuinţelor).
  • Sunetul era mult mai supărător în timpul nopţii.
  • Vuietul apărea, cu preponderență, în zonele rurale, liniştite. Acest aspect nu ar trebui să surprindă având în vedere zgomotul constant pe care oraşele îl generează și care ar putea acoperi, într-o oarecare măsură, „Murmurul din Taos.”
  • Din momentul în care o persoană aude pentru prima data „Murmurul din Taos,” aceasta nu se mai poate elibera de obsesivul zgomot. Unele victime au fost nevoite să se mute din zona afectată în încercarea disperată de a scăpa de zgomot.
  • Deşi zgomotul este unul constant, permanent, nici una dintre victime nu a fost capabilă să precizeze sursa murmurului.

Conspirație sau fenomen paranormal?


Conform celor care au studiat fenomenul, „Murmurul din Taos” afectează aproximativ 2% din populaţia care locuieşte în zonele unde fenomen a fost semnalat. Potrivit unui studiu realizat de Geoff Leventhall (consultant Surrey, Anglia), mare parte din cei 2% predispuşi zgomotului sunt persoane între 55 şi 70 de ani.

Zgomotul produs de „Murmur” este descris că fiind foarte asemănător cu zgomotul produs de un motor diesel sau cel al unui tunet la mare distanţă.

Iată mărturia unei victime:


„Este mult mai rău în timpul nopţii. Este din ce în ce mai greu să adorm pentru că aud în permanenţă acest zgomot infernal. Te chinuie, te agită, nu ţi-l mai poţi scoate din minte, iar în cele din urmă este singurul lucru la care te mai poţi gândi.”

Din păcate, victimele nu suferă doar de pe urma sunetului, ci și din cauza celorlalți membri ai comunității. În cele mai multe cazuri, cei afectați de zgomot sunt marginalizați și etichetați drept persoane cu probleme psihice sau indivizi dornici de atenție și publicitate.

Astfel, pe lângă efectele fizice evidente (victimele se plâng adesea de migrene puternice, insomnie, stări de ameţeală, stări de greaţă, slăbiciune şi epuizare, sau sângerări nazale), cei afectați sunt nevoiți să înfrunte și indiferența celor din jur.

„Murmurul din Taos este cât se poate de real,” concluzionează Geoff Leventhall în studiul său. Doar în Marea Britanie, cel puţin trei cazuri de sinucidere au fost asociate fenomenului.

Cele mai afectate zone


Oraşul Bristol, Marea Britanie, a fost unul dintre primele oraşe în care „Murmurul” s-a făcut auzit. La începutul anilor `70, aproximativ 800 de locuitori ai oraşului de coastă au început să se plângă de un sunet constant şi foarte neplăcut. La acea vreme s-a considerat că traficul aglomerat şi fabricile din zonă ce funcţionau 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, ar fi responsabile de zgomot.

O altă apariţie bine documentată a „Murmurului” a avut loc în primăvara anului 1991 în orăşelul Taos din New Mexico. Aici mai mulţi locuitori au început să se plângă de un huruit de joasă intensitate.

Echipe de cercetători de la laboratorul naţional Los Alamos al Universităţii din New Mexico au fost trimise în Taos. Echipele au fost asistate şi de câţiva experţi veniţi de la prestigioasele laboratoare de cercetare Sandia. Deşi dotaţi cu aparatură de ultimă generaţie, aceştia nu au putut determina sursa sunetului.

O apariţie mai recentă a „Murumului din Taos” a avut loc în Windsor, Ontario. Cercetătorii de la Universitatea din Windsor, împreună cu colegii lor de la Universitatea de Vest din Londra, au primit o bursă specială pentru a studia fenomenul. Toate eforturile lor au fost însă în zadar iar sursa misteriosului sunet nu a putut fi identificată.

Investigaţii amănunţite asupra existenţei „Murmurului” au avut loc şi în zona rezidenţială Bondi, la foarte mică distanţă de oraşul Sydney, în Australia.

Iată ce a spus unul dintre rezidenți pentru Daily Telegraph:


„Ne inebuneste pe toţi – tot ceea ce poţi face este să dai drumul la muzică pentru a mai bloca din zgomot. Cunosc persoane care dau drumul la toate aparatele electrice din casă în încercarea disperată de a acoperi zgomotul. Nu mai suport. Nu putem face nimic.”


Care este sursa „Murmurului din Taos”?


Majoritatea celor care eu cercetat fenomenul au ajuns la o concluzie cât se poate de clară: „Murmurul din Taos” este un fenomen real şi nu rezultatul unei isterii generale aşa cum s-a crezut inițial.

De asemenea, oamenii de știință au respins ipotezele și teoriile conspiraționiste care sugerau că „Murmurul din Taos” ar fi rezultatul unor experimente secrete conduse chiar de guvernele ţărilor respective sau de o societate secretă care ar fi folosit o formă de control asupra civililor. Ipoteza unei intervenţii extraterestre a fost, de asemenea, respinsă.

Însă dacă „Murmurul din Taos” este real și nu este cauzat de entităţi extraterestre şi nu este nici rezultatul unei conspiraţii guvernamentale, atunci ce se ascunde în spatele acestui mister? Cine sau ce este responsabil pentru acest fenomen deosebit de ciudat? De ce doar o mică parte a populației este afectată de zgomot?

Iată câteva ipoteze mai interesante care au apărut de-a lungul timpului.

1) Ipoteza echipamentelor industriale

Prima şi cea mai evidentă potențială sursă a murmurlui o reprezintă echipamentele industriale. Un bun exemplu este cazul oraşului Kokomo, Indiana, de altfel o zonă foarte puternic industrializată. Aici, oamenii de știință au identificat două potențiale surse ale „Murmurului din Taos.”

Conform autorităților, zgomotul produs de motorul rezervorului de răcire din interiorul unei fabrici deţinute de gigantul auto Daimler Chysler ar fi putut genera misteriosul „zumzet.” Motorul rezervorului cu pricina se defectase și emitea un zgomot enervant pe o frecvență de 36 de herți.

O a doua explicație a fost găsită în zgomotul produs de un compresor al Haynes Internaţional, de asemenea defect. Acesta emitea un sunet de „motor diesel înfundat” pe o frecvență de 10 herți.

Ambele motoare au fost reparate însă acest lucru nu a schimbat cu nimic situația celor afectați de murmur care au continuat să raporteze existența ciudatului sunet.

Dacă ipoteza echipamentelor industriale poate fi aplicată cu succes în cazul orașelor industriale, ipoteza nu explică și incidența fenomenului în zonele rurale sau în localitățile situate la kilometri distanță de cea mai apropiată uzină.

2) Tinitus

Tinitusul este o boală extrem de rară caracterizată prin perceperea anormală a unor zgomote (sunete). Când tinitusul este sever şi persistă pe o perioadă lungă de timp, acesta poate conduce la insomnii, la lipsa de concentrare, sau la apariţia unor tulburări de natură psihică.

Însă nici teoria tinitusului nu a rămas foarte mult în picioare deoarece această teorie nu a putut explica de ce persoanele afectate aud murmurul mult mai puternic în anumite locaţii, cu preponderență în spațiile închise. Mai mult decât atât, unele victime au declarat că părăsirea localității i-a ajutat să mai diminueze efectele negative ale murmurului.

3) Teoria Porichthys (Midshipman fish)

Oricât de straniu ar părea, mai mulţi cercetători au încercat să atribuie „Murmurul din Taos” unei specii de peşte broască – Porichthys. În perioadele de împerechere, aceşti peşti nocturni emit un zumzet profund şi rezonant pentru a atrage femelele. Masculii pot emite aceste sunete ore întregi.

Teoria este una interesantă și care iese puțin din tipare, motiv pentru care a fost rapid adoptată de mare parte a comunității științifice. Însă cum poate teoria Porichthys să explice murmurul din localitățile aflate la sute de kilometri de coastă?

În plus, teoria a fost contrazisă ușor chiar şi în oraşele situate la mica distanţă de ocean. Un bun exemplu este cazul orășelului Hythe din districtul Hampshire, Marea Britanie. Fiind un oraș de coastă, zgomotul raportat de unii localnici a fost rapid atribuit acestei specii de pește. Cu toate acestea, autoritățile locale împreună cu câteva organizații de mediu au emis un cominicat oficial în care se afirma clar că în zona orașului Hythe nu au trăit și nu trăiesc astfel de pești.


Bibliografie

1) Benjamin Radford – „What is the Taos Hum?” Publicat pe 20 februarie 2014. Preluat pe 12 martie 2019.
2) Marc Lallanilla – „Mysterious Hum Driving People Crazy Around the World.” Publicat pe 25 iulie 2013. Preluat pe 12 martie 2019.
3) „Humdingers” – www.theguardian.com. Publicat pe 22 iulie 2004. Preluat pe 2 martie 2019.
4) „Mystery of people who hear the hum.” Publicat pe 13 decembrie 1979 în New Scientist.
5) Franz Gunter Frosch – „Manifestations of a low-frequency sound of unknown origin perceived worldwide, also known as the Hum or the Taos Hum.” Publicat pe 30 aprilie 2016 în The International Tinnitus Journal. Preluat pe 12 martie 2019.
6) H. G. Leventhall – „Low frequency noise and annoyance.” Publicat în 2004 în revista Noise and Health.
7) „Mysterious Hum: The Taos Hum in New Mexico” – strangesounds.org. Publicat pe 4 septembrie 2013. Preluat pe 14 martie 2019.
8) „The Taos Hum – What is the Elusive Hum in Taos New Mexico?” – strangesounds.org. Publicat pe 27 septembrie 2014. Preluat pe 11 martie 2019.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. De chestia asta cu murumurul nu am auzit pana acum. Dar stiu de niste sunete ciudate care vin din cer sau gen. Unii spun ca vine de la experimentele HAARP, altii ca sunt trambitele ingerilor apocaliptici, altii ca exstraterestrii trimit vibratii prin zgomotele astea care sa ne ajute in evolutie. In fine, la fel ca in bancul cu: Unii spun ca femeia e frumoasa de la brau in sus, altii spun ca femeia e frumoasa de la brau in jos, dar eu cred ca adevarul e undeva la mijloc, asa si aici.

    1. Va multumim pentru parcurgerea articolului si pentru comentariul lasat. In curand vom posta un articol si cu privire la sunetele stranii despre care pomeniti dvs 🙂