mituri si superstitii

Mituri și superstiții

In Bizar by A.B.BLasă un comentariu

Dicționarele spun că, prin superstiție, se înțelege că unui anumit fapt petrecut i se atribuie o explicație mistică, asumată cultural, social sau religios fără nici o bază științifică. Spiritismul, farmecele, vrăjile, semnele prevestitoare, obiectele care poartă noroc, forțe supranaturale, astrologia, tarotul și multe altele sunt încadrate la superstiții. Deși nu toate ar merita această etichetă. Se știe că mulți oameni de știință, precum Newton, au fost interesați de astrologie, de exemplu. Sau, mergând și mai înaintea lui Newton, învățați de primă mână, precum Cornelius Agrippa Von Nettesheim, Marsilio Ficino, Nicholaus Cusanus – mari gânditori ai Renașterii care au elaborat un corpus de cunoștințe ce și-au pus amprenta asupra felului în care lumea a înțeles realitatea – au fost implicați în magie, hermetism, arta numerelor, astrologie, care la vremea lor erau niste științe respectabile, în sensul în care noi numim astăzi științele, și care se puteau mândri cu anumite performanțe experimentale. Aceste științe chiar beneficiau de un anumit tip de experimentabilitate și nu erau doar niște aberații absurde năzărite în mințile plebei. La noi au ajuns astăzi doar rămășițe ale acestor științe, însă oamenii de știință excentrici, care au acces la marile tratate pe aceste teme, se inspiră adsea din acest tip de lucrări.

Superstițiile fiind corelate cu gândirea magică, oamenii simpli superstițioși cred că anumite acțiuni precum rugăciunile, farmecele, descântecele, făcăturile, blestemele le influențează viețile.

Există mituri și superstiții, legende și tradiţii pentru aproape orice. Unele dintre ele sunt logice sau bazate pe întâmplări reale. Altele sunt simple născociri ale imaginaţiei umane. Însă indiferent de originea acestor mituri, legende, tradiţii şi superstiţii un lucru este cert: tot mai mulţi oameni se lasă controlaţi de ele şi le permit să le controleze întreaga viaţă. Probabil că anumite ritualuri ce țin de superstiție nu au în sine nici o forță magică (de exemplu să porți o aceeași haină în situații cheie, crezând că haina îți aduce noroc). Însă, dacă omul crede în forța acestui ritual, acest fapt îl ajută să se regleze pe o frecvență de energie pozitivă. Acordarea, reglajul se realizează la nivelul subconștientului. Logic, rațional vorbind, nu știm de ce ritualul funcționează. Cert este că rolul important îl joacă energia mentală a individului.

Superstiţiile și-au pus amprenta pe istoria omenirii încă de la începuturile sale. Nici în prezent, superstiţiile nu se sting, ci din contră supravieţuiesc şi se adaptează în cele mai diverse şi neaşteptate contexte, fiind alimentate de generații întregi. Unele mituri și superstiții sfidează raţiunea, altele sunt destul de inocente şi chiar haioase, însă o bună parte din ele sunt de-a dreptul exasperante și scandaloase. În general superstițiile sunt păstrate din amuzament, ca parte a specificului național, ca porte-bonheur, iar alte ori, de ce să nu recunoaștem, unele din ele sunt atât de absurde încât se mai perpetuează doar din cauză că oamenii nu sunt la curent cu simplele explicații științifice ale unor lucruri banale și nu fac nici un efort să le înțeleagă sensul adevărat.

Vă invităm să descoperiţi cele mai interesante mituri, legende, tradiţii şi superstiţii alături de echipa ClubEnigma.

Lasă un comentariu