Misterul monstrului din Loch Ness

Misterul monstrului din Loch Ness

In Bizar by MayaLasă un comentariu

Obsesia legată de monștri și creaturi legendare nu se rezumă doar la Loch Ness, unde aparent sălășluiește una dintre cele mai cunoscute făpturi mitice. Astfel de creaturi au fost zărite nu doar în lacurile adânci din Scoția dar și în Alaska, Norvegia, Chile sau în marile oceane ale lumii. Iar multe dintre mărturiile despre aceste creaturi sunt la fel de convingătoare ca și poveștile despre Nessie, monstrul din Loch Ness.

Cu toate că majoritatea oamenilor de știință afirmă că lumea în care trăim a fost îndeajuns exploatată și înțeleasă, mai există o categorie de oameni – cei care au călătorit prin cele mai potrivnice regiuni ale planetei – și care susțin că în realitate există mai multe mistere decât ne-am putea închipui. Aceștia au văzut monștri înotând în lacuri sau ridicându-se la suprafața oceanului de la adâncimi de zeci de metri.

Relatările despre monștri preistorici și creaturi acvatice sunt considerate, în mare măsură, simple legende. Cu toate acestea, în ultimii ani, ipotezele conform cărora vietăți gigantice există cu adevărat și trăiesc în adâncurile mărilor și oceanelor, au început să fie confirmate de comunitatea științifică. De altfel, cu adâncimi de zeci de metri și întinderi de sute de kilometri pătrați, marile lacuri ale Terrei ar putea cu ușurință să gadzuiasca astfel de ființe legendare.

Și astfel ne îndreptăm privirea spre unul dintre cele mai mari lacuri din Scoția. O întindere imensă de apă cu o suprafață aparent calmă, liniștită. Lacul este înconjurat de o priveliște care îți taie respirația. Însă sub suprafața ca de oglindă, lacul scoțian ascunde unul dintre cele mai mari curiozități din ultimii zeci de ani: monstrul din Loch Ness. Creatura botezată Nessie este responsabilă pentru o adevărată isterie la nivel mondial și reprezintă, fără doar și poate, unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii.

Prima apariție documentată a monstrului din Loch Ness

Deşi oferă o priveliște spectaculoasă, Loch Ness nu s-a remarcat ca un punct turistic deosebit. Însă totul avea să se schimbe în anul 1936 când producătorul Malcolm Irvine, originar din Glasgow, a filmat o siluetă întunecată, lungă de aproximativ 10 metri, ce se mișca încet în apele lacului și a putut oferi lumii ceea ce el credea a fi dovada existenței celui mai faimos monstru de pe planetă.

Malcolm Irvine a realizat prima poză cu ceea ce el credea a fi Nessie, însă, așa cum s-a dovedit ulterior, acea apariție nu a fost și prima apariție documentată a straniei creaturi. În realitate, Nessie, adesea descris ca un monstru cu gât lung, asemănător brontozaurilor preistorici, ar fi fost văzut pentru prima dată în Loch Ness încă din anul 565. Această prima observare atestată istoric aparține Sfintei Columba.

Se spune că un om care se scălda în râul Ness a murit în condiții bizare. Sfânta Columba, care a sosit la fața locului, i-a întâlnit pe oamenii care transportau trupul neînsuflețit. Acastia i-au relatat că bărbatul fusese omorât de monstrul care sălășluiește în adâncuri. Intrigată de această posibilitate, Sfânta Columba a cerut unuia dintre însoțitorii săi să între în apa rece a lacului pentru a atrage atenția fiarei. Conform relatărilor, animalul a ieșit la suprafață și s-a îndreptat amenințător spre înotător. În timp ce mulțimea adunată pe mal privea îngrozită, Sfânta a făcut semnul crucii și, în numele Domnului, i-a poruncit monstrului să plece.

“Când fiara a auzit glasul Sfintei s-a înspăimântat și a început să fugă înapoi mai iute decât atunci când venise”, potrivit unui text latin, compilat de Sfântul Adamnan, un secol mai târziu.

Și astfel ajungem la una dintre întrebările care îi macină și astăzi pe cei care cred în existența mostrului din Loch Ness: “ar putea o astfel de creatură preistorică să trăiască într-un lac din Scoția?” Loch Ness este cu siguranță suficient de adânc și de vast încât să-l găzduiască. Lacul are o adâncime de aproximativ 131 metri, o lungime de 77 kilometri și aproape 1,5 kilometri în lățime. Cinci râuri și 50 de pâraie montane alimentează Loch Ness. Lacul nu îngheață niciodată și zăpada se depune rareori pe malurile sale. Temperatura de circa 9 grade rămâne constantă atât vara cât și iarna.

Monstrul din Loch Ness – Alte apariții misterioase

Anul 1936 a fost anul în care o nouă șosea a fost construită de-a lungul malurilor lacului. Coincidență sau nu, numărul celor care au declarat că au văzut monstrul a crescut exponențial. Înainte, doar localnicii zarisera monstrul, dar după construcția șoselei, sute de oameni au început să viziteze lacul aproape zilnic, iar numărul mărturiilor a crescut. Prima relatare ce a ajuns în presă a fost a lui John McKay la doar câteva săptămâni de la terminarea șoselei. Acesta a declarat că a văzut “un animal enorm care se răsucea și se scufunda”.

Una dintre cele mai credibile observații ale monstrului din Loch Ness a fost făcută la mijlocul anilor 1960 de către Tim Dinsdale, membru al personalului Centrului de Supraveghere Aeriană din cadrul Ministerului Apărării, care afirma că arătarea lungă de 4-5 metri pe care o fotografiase în timp ce efectua un zbor deasupra lacului “este aproape sigur o ființă vie”.

Misterul monstrului din Loch Ness

În iulie 1960, doi oameni de afaceri se aflau la pescuit de somon într-o bărcuță pe lac. La un momentdat un val a făcut barca să se clatine cu toate că suprafață lacului era, ca de fiecare dată, perfect calmă. După doar câteva secunde, la aproximativ 30 de metri distanță, din apă a ieșit o creatură cu gât lung și cap asemănător cu cel al unui câine. Aceasta s-a uitat curioasă la cei doi pescari, apoi s-a scufundat, într-un amalgam de spumă și vârtejuri de apă.

În anul 1970 a fost organizată prima expediție care a avut ca scop declarat strângerea de dovezi concrete care să arate, fără urmă de îndoială, că monstrul din Loch Ness este real. Expediția a fost condusă de Roy Mackal de la Universitatea din Chicago. Acesta a adus la Loch Ness cele mai performante hidrofoane, sonare și camere de filmat subacvatice.

Rezultatele au fost cu mult peste ceea ce spera Mackal. Hidrofoanele au înregistrat sunete similare celor produse de delfini. Deşi iniţial membrii expediției au crezut că ciudatele sunete îşi au originea într-un fenomen natural, acestea încetau întotdeauna când se apropia o barcă, doar ca să reînceapă după ce această se îndepărta. Mai mult decât atât, sonarul a recepționat ceva ce părea a fi mișcarea unui corp masiv.

Încercări de fotografiere a monstrului din Loch Ness

În anul 1975, într-o nouă expediție pe lacul Loch Ness s-au folosit, pentru prima dată, aparate de filmat subacvatice conectate la sonare. Acestea au capturat mai multe imagini ce par să fie ale monstrului din Loch Ness. Dintre acestea, una pare să infatisese ceea ce crede a fi capul unui animal destul de mare. Interesantă a fost fotografia unei înotătoare romboidă însă această imagine este una controversată deoarece a fost imposibil de determinat mărimea reală a obiectului fotografiat. Ar fi putut la fel de bine să fie inotatoarea unui peste.

BBC a organizat în anul 2003 o expediție numită “Vânătoarea lui Nessie”, prin care s-a încercat, folosind mijloace științifice, scanarea în detaliu a întregului lac. Însă, în ciuda eforturile depuse de membrii expediției nu s-au putut găsi dovezi incontestabile care să dovedească existența creaturii subacvatice. Mai mult decât atât, lipsa rezultatelor i-a încurajat pe scepticii care susțineau că monstrul din Loch Ness este mai degrabă o afacere turistică atractivă decât un fenomen subacvatic. Aceștia afirmau că nu există suficientă mâncare în lac pentru a hrăni un animal de dimensiunile lui Nessie și că aparițiile sunt mai probabil ale unor somni, sturioni sau țipari.

Citește si „Monștrii apelor – Morag”

Încercarea cea mai recentă de a demitiza povestea monstrului din Loch Ness se bazează pe ideea că, de fapt, creaturile văzute de martori erau elefanți. Deşi pare greu de crezut că o astfel de ipoteză poate sta în picioare, este bine știut că în anii ‘30, adesea se oprea pe malurile lacului un circ ambulant. Circul deţinea o varietate de animale exotice, printre care și elefanți care, așa cum bine ştim, sunt mari amatori de apă.

Monstrul din Loch Ness poate fi adevărat, sau poate fi o simplă legendă. Un lucru este însă clar: aproape două milioane de turiști vin în fiecare an în Scoția, sperând să-l vadă sau să-l fotografieze pe faimosul Nessie. Zona s-a dezvoltat iar comunitatea locală a prosperat de pe urma legendarei creaturi.

Lasă un comentariu