Cele cinci elemente primordiale

Misterul celor Cinci Elemente Primordiale

In Științe de frontieră by 1 comentariu

Conform calendarului chinezesc antic, pe pământ domneşte în fiecare moment din an unul dintre cele cinci elemente primordiale – Apă, Lemn, Foc, Pământ şi Metal. Fiecare element are un caracter propriu şi mod de interacţiune cu semnele din Zodiac dar şi cu celelalte elemente din calendarul astrologic chinezesc. Semnul zodiacal determină personalitatea şi caracterul fiecărui individ, iar elementul guvernator fixează aceste caracteristici şi adaugă nuanţe proprii.
În fiecare an, guvernarea asupra Lumii este preluată de unul dintre cele cinci elemente, influenţând destinul omului, formarea caracterului acestuia şi evenimentele ce se produc la scară globală. Doar influenţa Pământului se menţine pe parcursul anului guvernat de acest element.

Elemente primordiale – Lemnul

Lemnul este, prin excelenţă, „materie”, ceea ce exprimă până şi limbajul popular, moştenitor al tradiţiilor meşteşugăreşti care, în primul rând, lucrau lemnul.

În China, lemnul este, de asemenea, printre cele Cinci Elemente, acela care corespunde răsăritului şi primăverii, precum şi trigramei „zhen”: zguduire a manifestării şi a naturii. Vegetaţia iese din pământ o dată cu tunetul care stătea ascuns acolo: este deşteptarea lui yang şi începutul ascensiunii sale.

Individul influenţat de Lemn este o persoană creatoare. Ca şi plantele, creşte permanent. Este o fiinţă relativ echilibrată, ştiind să-i ralieze pe ceilalţi punctului său de vedere. Este un conducător, cu o caracteristică de tip Pygmalion, atât în mediul familial, la locul de muncă dar şi în cercul de prieteni. Dacă înclinaţia este foarte pronunţată, această nevoie de a-i atrage pe alţii după el poate să ajungă foarte departe: până la politică, de exemplu.

Extravertit, îl întâlnim la reuniunile sindicale, unde vrea să reformeze lumea, printre profesori, unde inventează noi forme de educaţie, în mediul artistic, unde poate să dea frâu liber setei sale de creaţie, în domeniul religiei, unde îşi ascultă credincioşii cu atenţie şi compasiune. Cel mai mare defect al lui este, poate, tendinţa de a se înfuria când lucrurile nu merg aşa cum îşi doreşte.

În virtutea principiilor dintre cele Cinci Elemente, individul Lemn se poate înţelege cu o persoana Foc, pe care o va ajuta să se „nască”, cu un individ Pământ, pe care îl va domina (rămâne de văzut dacă acestuia o să-i placă), cu Apă care…îi „va da apă la moară”. În schimb, întâlnirea poate fi dificilă cu Metalul, care va căuta totdeauna să lupte cu Lemnul. Motiv pentru Lemn să facă un acces violent de furie.

Elemente primordiale – Focul

Individul Foc este o persoană care dă buzna, un cal nărăvaş, care tropăie de nerăbdare în faţa oricărui eveniment. Vrea ca totul să-i reuşească, ca lucrurile şi fiinţele să se supună voinţei sale. Reuşeşte aproape totdeauna, din fericire pentru el şi din nefericire pentru ceilalţi. Dacă Lemnul este un conducător pentru binele omenirii, Focul este un conducător pentru el. Este violent, agresiv, pasionat, excesiv: iubeşte la nebunie sau urăşte cu înverşunare; nu trăieşte, arde; nu călătoreşte, explorează lumea; nu creează, inovează! Un întreg program!

Este greu să te înţelegi cu el. Dacă Lemnul ar accepta să i se supună, ar putea să întreprindă lucruri mari împreună. Focul poate să ajute Pământul, dar îl înăbuşe prea tare. Detestă Apa, care îi stinge energia, dar cucereşte Metalul, căruia nu-i prea convine asta.

În anii de Foc au loc evenimente importante şi memorabile. Oamenii sunt mai ambiţioşi şi agresivi. Astfel se creează condiţii favorabile pentru dezvoltare şi realizarea abilităţilor creative.

Elemente primordiale – Pământul

Pământul se opune simbolic cerului, aşa cum principiul pasiv se opune celui activ; aspectul feminin, aspectului masculin al manifestării; întunericul, luminii; yin-ul, yang-ului, naturii subtile, volatile, destrămării.

Atât în astrologia europeană cât şi în astrologia orientală, Pământul simbolizează echilibrul, munca, seriozitatea, precizia şi bineînţeles bogăţia, adică prezenţa resuselor materiale în orice formă.
Referitor la individul Pământ, se poate conta pe el. Este o persoană stabilă, precisă, muncitoare, cu ambiţii materiale. Încet (dar sigur), adună bunuri (culege!). Nu prin lovituri spectaculoase, nu, ci planuri bine calculate, care vor reuşi cu siguranţă. Este un meditativ, un gânditor. Dar atenţie, dacă nimic nu-i contra-balansează caracterul, devine egoist, profitor şi chiar avar! Este omul de afaceri perfect.

Nefiind un combativ, se poate înţelege cu toată lumea. O persoană de Foc îl va scutura şi îl va activa puţin, totuşi echilibrul poate să fie dificil dacă Focul este prea întreprinzător (ca de obicei). Pământul apreciază Apa, care se lasă complet inhibată. Se fereşte de prea expansionistul Lemn, pe care va încerca să-l folosească. Va ajuta Metalul să se realizeze.

Elemente primordiale – Metalul

Nativul influenţat de Metal este un individ tenace, rece, singuratic, închis. Duritatea sau tandreţea celorlalţi nu are nici un efect asupra lui, este inflexibil. Şi-a trasat o linie de conduită şi o urmează fără ocolişuri.

Singurul său motor după care se ghidează este ambiţia. O ambiţie debordantă, căreia îi sacrifică totul. Decide, organizează, este integru şi nu suportă observaţiile. Ştie că ceea ce face este bine, deoarece gândeşte totdeauna înainte de a acţiona, de a lua o decizie. Poate chiar gândeşte prea mult şi nu mai este altul ca el când este vorba să pună probleme metafizice, pe care nimeni nu le gustă. Este un obsedat al transcendenţei. Viaţa zilnică i se pare foarte săracă faţă de ceea ce aspiră să trăiască sufletul său. De aceea este ursuz şi de multe ori este dezgustat de viaţă.

Puţin mizantrop, Metalului îi este greu să trăiască în armonie cu ceilalţi. Nu suportă Focul, care încearcă să-l distrugă, detestă Lemnul, care îl agasează cu bunele sale sentimente, şi ar dori ca Pământul să-i dea pace din când în când. Nativul Metal ar putea să fie benefic pentru Apă, dar consideră că are alte lucruri de făcut, mult mai importante.

Elemente primordiale – Apa

Semnificaţiile simbolistice ale apei pot fi reduse la trei teme dominante: origine a vieţii, mijloc de purificare, centru de regenerescenţă – ce pot fi regăsite chiar în cele mai vechi tradiţii. Apa opusă focului este yin. Ea corespunde nordului, frigului, solstiţiului de iarnă, culorii negre, trigramei k’an, care semnifică ceea ce este abisal. Pe de altă parte însă, apa este legată de fulger, care este foc.

Nativul născut sub influenţa Apei este liniştit şi îţi face plăcere să trăieşti cu el. Nici o ceartă, nici un conflict! Nu comandă pe nimeni; convinge (şi, având farmec, reuşeşte). Viaţa pentru el e probabil o succesiune de pace, de blândeţe, de armonie. Are numai sentimente şi emoţii. Cel mai mare defect al lui este acela că, din păcate, cade cu uşurinţă în pasivitate.

Apa încearcă să se împace cu toţi, să trăiască în armonie. Va fi braţul drept devotat al Lemnului, se va lăsa condusă cu plăcere de Metal, suferind totuşi de răceala lui, va aprecia uneori stabilitatea Pământului, reproşându-i totuşi că îi înăbuşe personalitatea. Apa va dori să calmeze şi să convingă Focul, care, simţindu-se în pericol, îşi va lua picioarele la spinare.

Bibliografie

  • Eulalie Steens – „Astrologia Chineză”
  • Jean Chevalier şi Alain Gheerbrant – „Dicţionar de simboluri”, ed. Artemis, Bucureşti, 1995
  • http://mythologica.ro/cele-cinci-elemente/
  • http://horoscop.garbo.ro/

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. Sa stiti ca aceste elemente primordiale se regasesc si in zodiacul european, nu sunt specifice numai celui chinezesc. Cele 12 semne ale zodiacului sunt grupate in patru tipuri de experienta care ne este accesibila pe aceasta planeta. Focul se manifesta la nivel spiritual, Pamantul la nivel fizic, Aerul este mental iar Apa este emotionala. Semne de Foc: BERBEC, LEU, SAGETATOR; Semne de Pamant: TAUR, FECIOARA, CAPRICORN; Semne de Aer: GEMENI, BALANTA, VARSATOR; Semne de Apa: PESTI, SCORPION, RAC