misterele universului

Misterele Universului

In Științe de frontieră by A.B.BLasă un comentariu

Misterele universului au intrigat dintotdeauna oamenii de ştiinţă. Imensitatea spaţiului ascunde unele dintre cele mai mari enigme dar şi numeroase întrebări fără răspuns. Cât de mare este Universul? Ce se află dincolo de graniţele sale? Suntem singuri în Univers? De mii de ani oamenii de ştiinţă, cercetătorii, astronomii, matematicienii şi fizicienii încearcă să descifreze tainele stelelor însă pentru fiecare întrebare care îşi găseşte răspuns se nasc alte două întrebări fără rezolvare. Echipa ClubEnigma va invită să exploraţi nemărginirea spaţiului alături de noi şi împreună să aflăm răspunsuri la câteva dintre cele mai mari mistere ale Universului.

Pentru om, Universul este un spațiu infinit, învăluit în mister. Vor găsi oare sondele spațiale urme de viață pe alte planete și pe sateliții lor? Oare vor afla astronomii răspunsuri despre originile cosmosului cu ajutorul telescoapelor din ce în ce mai performante? Vor reuși giganticele antene radio, ce scrutează Universul, să capteze semnale de la civilizații extraterestre? Pământul este doar un fir de nisip în infinitatea Universului și este neverosimilă ideea că doar aici ar putea exista viață.

Astronomii nu pot afirma nici până în ziua de azi dacă Universul are o limita sau este infinit. Majoritatea observațiilor științifice susțin cea de-a doua ipoteză, însă, chiar dacă ar fi finit, universul nu ar avea limite. Ar fi atât de curbat, încât – simplificând exemplul – ar semăna cu o sferă. Si exact ca în cazul unei sfere, Universul nu ar avea limite, însă ar conține un volum finit, și în consecință, ar fi măsurabil.

Pământul este o insulă însuflețită în oceanul universal aparent ostil oricărei forme de viață. Vidul rece al spațiului cosmic este plin de  radiații periculoase și de particule încărcate cu o energie colosală. Obiecte de toate mărimile – de la fire de praf, până la comete și asteroizi cu dimensiuni kilometrice – zboară din toate direcțiile prin Univers. Totuși, atmosfera, câmpul magnetic al Pământului și probabil și alte forțe încă inaccesibile nouă, ne feresc de multe din aceste primejdii.

Lasă un comentariu