Macrobiotica

Macrobiotica

In Științe de frontieră by A.B.BLasă un comentariu

Macrobiotica este o filosofie și o practică nutriționistă al cărei nume s-ar traduce prin: „viața cea mare” (din grecescul „macro” = mare, larg, și „bios” = viață).

Unii spun că această dietă a fost inventată de doctorul german Wilhelm Hufeland (1762-1836).

În alte surse găsim că macrobiotica se bazează pe învățăturile filosofului japonez George Oshawa (pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa), născut în 1893, care a reușit să se vindece de diferite boli printr-o selecție a produselor alimentare. Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine și apă. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a început să creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu conținut mic de grăsime, unele fructe și legume.

Macrobiotica nu este numai o simplă dietă, ci o întreagă filosofie de viața care urmărește purificarea fizică și mentală, punând omul/practicantul în armonie cu natura și mediul. Macrobiotica mai este denumită artă a longevităţii şi a reîntineririi. Dieta macrobiotică are ca fundament energiile yin şi yang – două forţe opuse, dar complementare ce dirijează toate aspectele vieţii. Pentru a menţine un echilibru natural şi armonie în corp, cele două energii trebuie să fie echilibrate. Reinstaurarea acestui echilibru având ca efecte vindecarea, detoxifierea şi echilibrarea fluxurilor de energie din corp.

George Oshawa

George Oshawa

Practicanții săi susțin că factorul principal în combaterea oricărei boli este alimentația care hrănește organismul și mintea, considerând inutilă recurgerea la remedii, fie ele alopate, homeopate sau naturiste, dacă nu se renunță la consumarea grăsimilor saturate, a cantităților mari de zahăr, sare, tutun și alcool.

Macrobiotica promovează o alimentație menită să refacă și să întrețină sănătatea prin înțelegerea „calităților energetice” ale alimentelor. De asemenea, macrobiotica analizează și modul în care alimentația face parte din întregul stil de viață (ocupația, unde locuim, cu ce ne hrănim etc). Macrobiotica se concentrează asupra energiilor care se dilată și se contractă, care caracterizează fiecare tip de aliment. Este o alimentație care constă într-o dietă vegetariană, cu alimente integrale, fără lapte și carne (cu excepția unei mici cantități de pește) și evitarea produselor rafinate și procesate.

 

Lasă un comentariu