Inedie

Inedie

In Științe de frontieră by Lasă un comentariu

Abstinența alimentară este o disciplină ce presupune reducerea pe o perioadă mai mare sau mai mică de timp a cantității de hrană ingerată. Toți asceții, indiferent de religie, se consacră postului. De ce? Pentru că modificarea funcțiilor digestive aduce după sine purificarea întregului organism, deci a eliberării spiritului.

Oamenii de știință susțin că înfometarea are limite fiziologice: 4-5 zile în privința apei și 40 până la 60 de zile în privința hranei solide. Totuși, există câteva cazuri excepționale, care ne fac să privim altfel abținerea completă de la mâncare. Unii mistici nu au mâncat și nu au băut timp de câțiva ani, ceea ce în mod normal este imposibil. În realitate, diferența dintre o abstinență extrem de riguroasă și una absolută se bazează pe un punct esențial: a nu bea nimic. Abstinența mistică absolută este numită de specialiști inedie, de la latinescul IN, particulă privativă, și EDO, „a mânca”).

A trăi fără să mănânci este periculos, pentru majoritatea chiar imposibil. Și totuși, istoria scoate la iveală numeroase cazuri de post extrem, de restricții voluntare. Ne putem gândi la acei asceți anahoreți din deșert, acei oameni „beți de Dumnezeu„, al căror meniu zilnic nu era deloc apetisant. Ei mâncau doar un pic de pâine cu apă sau se hrăneau cu iarbă și rădăcini.

Mulți oameni, unii adepți ai curentului New Age, alții inspirați de anumite tradiții indiene legate de Prana, pretind că se pot alimenta dar fără să mănânce. Ei spun că pot trăi captând o energie vitală invizibilă ce impregnează totul în jurul nostru, un fel de particule de „lumină divină„. Cei care urmează o cale spirituală, pot prin inedie să ajungă la o stare de plenitudine și să depășească ceea ce unele religii indiene denumesc „Maya„, adică iluzia dualității.

Cazuri de inedie

Misterul celor care se abțineau de la mâncare a atras atenția încă din secolul al XVI-lea. În satele din Franța se povesteau tot felul de lucruri. De exemplu, despre o fată de doisprezece ani din Commercy, Lorena, care ar fi stat trei ani fără să mănânce nimic. După trecerea acestei perioade, fără ca nimeni să știe motivul, fata a reînceput să mănânce normal. Lângă Sens, la Vauprofonde, în 1616, a fost semnalat cazul unui băiat, Jean Godeau, care a trăit cinci ani fără să mănânce nimic.

Iată un caz prezentat în Memoriile Academiei de Științe. S-ar fi întâmplat în 1751. Pe Coasta de Aur, la Beaune, o fată de zece ani și jumătate, care suferea de migrene, de paralizie și de sincope, dar care „era întreagă la cap„, bea doar apă si se simțea foarte bine; „avea privirea vioaie culoare în obraji, buzele roșii, dar abdomenul atât de plat, încât puteai să îi atingi vertebrele„. Într-o zi, i-a fost brusc foame și totul a intrat în normal. Cu toate acestea, stătuse fără să mănânce timp de patru ani.

Luând în considerare exemplele atestate de abstinența alimentară absolută, vedem că organismul uman, poate face anumite excepții. El poate suporta modificări metabolice și endocrine importante, chiar dacă azi este greu de precizat natura lor.

Totuși, pentru oamenii de știință convenționali, inedia este considerată o aberație și o formă de șarlatanie. Ei spun că fără apă, un om nu ar rezista mai mult de o săptămână. De asemenea, fără hrană solidă omul poate trăi între 40 si 60 de zile, însă au fost și cazuri excepționale de 85 de zile. Oamenii de știință susțin că fiziologia se poate adapta, într-adevăr, corpul începând să își consume rezervele, însă acest lucru nu poate dura mai mult de 4 săptămâni. De asemenea, lipsa hranei și a apei poate provoca probleme cardiace. Unele cazuri de inedie care au fost supuse testelor au fost suspectate de fraudă, iar alte experimente de inedie ale anumitor oameni s-au terminat tragic.

Despre inedie am vorbit pe larg în acest articol.

Iată câteva cărți în limba română în care puteți citi despre inedie:

a) HELENE RENARD, Oameni și miracole, Editura Pro Editură și Tipografie, 2008
b) EUGEN CELAN, Provocările paranormalului, Editura Teora, 1999

Iată și câteva documentare despre inedie:

a)Light„, film documentar austriac realizat de Peter-Arthur Straubinger
b)The Boy with Divine Powers„, documentar al postului Tv Discovery Channel
c)Les Nourritures… du terrestre au spirituel„, o coproducție a studiourilor Acrobates films/KTO Télévision Catholique
d)La façon de se nourrir aide le travail spirituel„, extras dintr-o conferință a lui Omraam Michaël Aïvanhov din 14 august 1982. Iată un citat din această conferință:

Gândirea omului este capabilă să extragă din hrană particulele subtile, luminoase, care intră în compoziția întregii ființe. Și așa începe încetul cu încetul transformarea …

Lasă un comentariu