Iluzia utilizatorului

Recenzie de carte – Iluzia utilizatorului

In Comunitate by A.B.B1 comentariu

Iluzia utilizatorului

Titlu original: The User Illusion. Cutting consciousness down to size
Titlu în limba română: Iluzia utilizatorului
Autor: Tor Nørretranders
Traducător: Laurențiu Staicu
Pagini: 440
Dimensiuni: 16.5×23.5 cm
Editura: Publica
Data apariției: 1998 (în România, 2009)
Categoria: Istoria științei, Științe cognitive, Spiritualitate
Disponibilă pe: eMAG.ro , carturesti.ro , Libris.ro

Tor Nørretranders este un autor de talie internațională, din Copenhaga. De asemenea el mai este consultant și comentator independent. Este născut în 1955 și a publicat un număr de 15 cărți pe diverse teme, de la perspectiva adusă de știință asupra lumii și rolul științei în societate, la probleme care privesc mediul, experiența umană și conștiința. El este și autorul cărții „Omul generos. A-i ajuta pe alții este cel mai sexy lucru pe care îl poți face” apărută în limba română la Editura Publica în 2008. A fost gazda a numeroase emisiuni Tv cu teme științifice și a întemeiat o amplă rețea de cooperare între artiști și oamenii de știință. Din 2003 predă Filozofia științei la Școala de Afaceri din Copenhaga, Danemarca.

Tor Nørretranders a obținut premii precum: „Premiul pentru non-ficțiune al Uniunii Scriitorilor din Danemarca„(1985) și „Premiul pentru publicistică al Clubului Jurnaliștilor din Danemarca” (1988).

Iluzia utilizatorului” este o carte absolut fabuloasă care pune problema limitelor conștiinței omenești și a liberului arbitru. Autorul abordează ideea de conștiință din prisma multor domenii, precum fizică, psihologie, medicină, teoria informației, matematică. Deși este un subiect vast, abordat din toate unghiurile posibile, autorul are darul de a scrie explicit, incitant, făcând cititorul să treacă lejer și alert prin întreaga istorie a științei.

Iluzia utilizatorului” aduce dovezi din diferite arii ale științelor care demonstrează că ceea ce percepem conștient este doar o mică parte din informația pe care o procesăm și pe baza căreia luăm decizii. De altfel, însuși titlul cărţii, provine din informatică şi se referă la interfața programelor pe care o folosește utilizatorul obișnuit pentru a lucra pe calculator. Pentru Tor Nørretranders, conştiinţa este doar o interfaţă iluzorie. În orice secundă, informaţia procesată în mod conştient reprezintă doar 16 biţi din cele 11 milioane care ajung la creier, prin simţuri. Practic, partea conştientă din noi primeşte mult mai puţină informaţie decât cea inconştientă, pe care o ignorăm.

Iluzia Utilizatorului

Când comunicăm nu ar trebui să lăsăm doar conștiințele noastre să comunice pe cei 16 biți/secundă, ci să lăsăm psihicul pe de-a-ntregul să comunice (de exemplu prin limbajul corporal, intonație etc). O altă consecință a capacității limitate de procesare a conștiinței este faptul că suntem lenți atunci când suntem foarte conștienți de ceea ce facem. Adevăratele demonstrații de virtuozitate apar când alegem să scoatem un pic din joc conștiința, lăsând să se exprime liber restul: a se vedea artiștii și în general cei care reușesc să facă din orice muncă o artă. Mulți oameni de geniu, sau care fac performanță în anumite domenii spun că se simt călăuziți cumva. Deci ceea ce îi călăuzește este dincolo de potențialul conștiinței lor, este dincolo de interfața lor, este ceva ce se află în limbajul de programare al omului, ca să zicem așa.

Practic, toate dovezile științifice din domeniul fenomenelor conștiinței anunță de fapt că lunga epocă în care „Eul” a fos șef, se apropie de final. Lucru care bate mult spre spiritualitate… Abilitatea conștiinței de a asimila lumea și viața a fost mult supraestimată de cultura științifică. Ultimele cercetări științifice se lovesc de practicile spirituale care încep cu întrebări precum: „dacă conștiința este percepția perceperii, ce este acest ceva care percepe percepția?

Pentru cei mai curioși dintre dumneavoastră, iată și titlurile capitolelor: Demonul lui Maxwell, Eliminarea informației, Algoritmuri infinite, Profunzimea complexității, Arborele vorbirii, Lățimea de bandă a conștiinței, Bomba psihologiei, Vedere dinăuntru, Întârzierea de o jumătate de secundă, Sinele lui Maxwell, Iluzia utilizatorului, Originea conștiinței, Înăuntrul nimicului, La marginea haosului, Linia neliniară, Sublimul.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. E o carte geniala! Mi-a deschis creierul, sincer. Si mai e tare, „Informatia, o istorie, o teorie, o revarsare”. Le recomand!