Hy-Brasil - Legenda Insulei Fantomă

Hy-Brasil – Legenda Insulei Fantomă

In Conspirație, Istorie și civilizații, Științe de frontieră by ErchLasă un comentariu

Dacă ar fi să alegem tărâmurile misterioase ca subiect de conversaţie, Atlantida ar fi, imediat, principalul punct de interes. Însă mai există o insulă, mai puţin cunoscută, dar a cărei legendă este poate chiar mai interesantă decât cea a legendarei Atlantida: Hy-Brasil.

Presupus leagăn al unei civilizaţii antice mult superioare celor cunoscute până în prezent, Hy-Brasil, sau Insula Fantomă, apare în toate hărţile navale realizate până în jurul anului 1776. Urmează o perioadă în care interesul pentru misteriosul tărâm scade, apoi, în 1980, incidentul Rendlesham este cel care readuce în prin plan povestea insulei Hy-Brasil.

Hy-Brasil, Insula Fantomă

Presupus localizată la 320 de kilometri la vest de ţărmurile Irlandei, în nordul Oceanului Atlantic, Hy-Brasil este unul dintre acele ţinuturi legendare despre care poţi auzi în vechile poveşti marinăreşti.

Insula Fantomă apare pe mai toate hărţile navale de dinainte de 1776 şi este reprezentată, de obicei, de un cerc mic străbătut prin centru de ceea ce pare să fie un canal sau un râu de mari dimensiuni. Chiar şi celebrul Piri Reis a inclus insula în harta sa din 1513 în care era reprezentată Europa şi zona Mediteraneană.

Harta a Europei, 1570

Hartă a Europei, 1570. Hy-Brasil apare în colţul din stânga sus, sub reprezentarea Europei călare.

Poveşti despre insulă au tot circulat prin Europa. Timp de secole, europenii au crezut că Hy-Brasil este fie pământ sacru, fie biblica Grădină a Edenului, fie un loc în care trăiesc sfinţii sau chiar tărâmul unei civilizaţii antice extrem de avansate.

În mitologia irlandeză se spune că Insula Fantomă este permanent învăluită în ceaţă, cu excepţia unei singure zile la fiecare şapte ani. Dar chiar şi atunci, muritorilor de rând nu le este permis să pună piciorul pe insulă.

Denumirea de “Hy-Brasil” a fost conferită insulei în Evul Mediu şi este derivată din termenul “brazil” care făcea referire la o vopsea de culoare roşie, extrem de rară. Legendele spun că acel tip de vopsea nu se putea găsi decât pe insulă şi doar câţiva negustori ştiau “drumul” către ţinutul misterios. Cei care cunoşteau secretul insulei preferau mai degrabă să moară decât să dezvăluie modul în care se putea ajunge acolo.

Primele expediţii în căutarea Insulei Fantomă

Prima expediţie documentată care a avut ca scop declarat găsirea insulei Hy-Brasil a avut loc în anul 1480, când exploratorul englez John Jay Jr. a plecat din portul Bristol într-o călătorie în urma căreia spera să fie primul european care să pună piciorul pe Insula Fantomă. După ce a petrecut două luni pe mare, John Jay Jr. s-a întors fără nici o dovadă că insula ar exista sau că ar fi existat vreodată. Sau cel puţin asta s-a crezut la acea vreme!

În 1497, diplomatul spaniol Pedro de Ayala a întocmit un raport pentru regele Spaniei în care scria că John Cabot (primul european care a vizitat America de Nord după vikingi) s-a întâlnit cu mai mulţi oameni (presupuşi marinari) în portul Bristol care, aparent, ştiau de existenţa insulei Hy-Brasil. Mai mult decât atât, aceştia păreau să cunoască şi poziţia ei exactă. Marinarii, ameţiţi de aburii alcolului, i-au povestit lui Cabot despre minunăţiile pe care le-au văzut pe insulă.

Hy-Brasil

Una dintre puținele reprezentări pe hartă ale misterioasei insule

Din documentul lui Pedro de Ayala rezultă că expediţia lui John Jay Jr. nu ar fi fost un eşec, aşa cu s-a crezut iniţial, ci că exploratorul ar fi descoperit totuşi misterioasa insulă. Însă dacă aşa stau lucrurile, de ce ar fi minţit John Jay Jr. în legătură cu rezultatul expediţiei sale?

O altă apariţie a insulei a avut loc în 1674, când căpitanul scoţian John Nisbet a afirmat că în timpul unei călătorii către Franţa, ar fi trecut pe lângă Insula Fantomă. Mai mult, acesta ar fi trimis câţiva membri ai echipajului pe insulă unde aceştia au petrecut o zi întreagă explorând. Acolo, marinarii s-ar fi întâlnit cu un bătrân care le-a oferit aur şi argint. Nisbet a mai notat că insula ar fi populată de iepuri negri uriaşi şi de un personaj misterios care ar locui singur într-un imens castel de piatră.

Pe oricât de ilare ar părea relatările lui Nisbet, în mod straniu, o nouă expediţie condusă de această dată de căpitanul Alexander Johnson pare să confirme descrierile lui Nisbet. Johnson, care a declarat că a găsit Hy-Brasil la aproximativ 200 de mile marine de coastele Irlandei, a oferit o descriere a locurilor aproape identică. Asta deşi cei doi căpitani nu s-au întâlnit şi nu au vorbit niciodată.

Hy-Brasil dispare în mod misterios

În anii care au urmat expediţiei conduse de Alexander Johnson, Hy-Brasil pare să dispară complet din relatările marinarilor. Deşi au existat mai multe încercări de a găsi insula, această pare să fi dispărut complet, de parcă ar fi fost înghiţită de ocean.

Cu timpul, cartografii au încetat să mai “deseneze” Hy-Brasil pe hartă iar în anul 1865 Insula Fantomă mai apărea pe o singură hartă englezească unde era notată că “Brazil Rock.”

Cum este posibil că un loc care promitea comori inimaginabile să fie dat uitării atât de repede? Cum este posibil că legenda insulei să dispară atât de rapid din relatările marinăreşti?

În anul 1872 Robert O’Flaherty şi scriitorul T. J. Westropp au declarat că au văzut misterioasa insula. Westropp a spus chiar că, după ce a vizitat de trei ori insula, şi-a adus şi familia pentru a o vedea şi ei cu proprii lor ochi. Însă aceştia nu au mai apucat să o viziteze deoarece atât Westropp, cât şi membrii familiei sale au văzut cum Hy-Brasil apare din ceaţă, iar mai apoi cum dispare fără urmă.

Incidentul Rendlesham

În decembrie 1980 pădurea Rendlesham din Suffolk, Anglia, a fost locul unor întâmplări mai mult decât ciudate.

În data de 26 decembrie, în jurul orei 3:00 dimineaţa, o serie de lumini pe cer au atras atenţia soldaţilor americani din baza militară RAF Woodbridge. Urmărind luminile şi ceea ce părea a fi o navă neidentificată, câţiva soldaţi s-au aventurat în pădurea Rendlesham. Aici, conform spuselor lor, au găsit ceea ce părea a fi o sferă ce emana o lumină foarte puternică.

Unul dintre soldaţi, Jim Penniston a venit în contact cu câteva fragmente metalice pe care le-a găsit pe pământ, la câţiva metri distanţă de nava neidentificată. Conform declaraţiilor acestuia, în momentul în care a atins fragmentele, o serie de numere şi coduri binare i s-au arătat în minte. Penniston a notat înşiruirea de 1 şi 0 într-un carnet (pe nu mai puţin de 16 pagini), însă codul a rămas un mister timp de aproape 30 ani până când expertul în coduri binare Joe Luciano a reuşit să-i descifreze mesajul.

Incidentul Rendlesham şi straniul cod al soldatului Penniston merită propriul articol pe site-ul nostru şi promitem ca în viitor să revenim asupra subiectului. Insă ceea ce ne interesează pe noi acum sunt acele părţi din cod care au legătură cu Hy-Brasil.

Secţiune descifrată a codului binar Rendlesham în care se face referire la Hy-Brasil.

Secţiune descifrată a codului binar Rendlesham în care se face referire la Hy-Brasil.

Aşa cum se poate observa în imaginea de mai sus, codul binar conţine o înşiruire de coordonate, coordonate care întroduse într-un computer au condus către mai multe monumente importante de pe glob: Marea Piramidă din Giza (Egipt), Caraccl (Belize), formele de la Nazca (Peru), sau Templul lui Apollo (Grecia) . De asemenea, codul mai conţine şi o serie de coordonate (52.0942532 N şi 13.131269 W) care coincid cu cele din hărţile maritime vechi şi care indicau locul unde s-ar afla Insula Fantomă. Foarte interesante sunt şi referirile la “anul de origine 8.100” despre care mai mulţi experţi au spus că ar putea reprezenta “anul de naştere” al unei civilizaţii încă necunoscute.

A doua Atlantidă

Mulţi experţi consideră Hy-Brasil că fiind “a doua Atlantidă” şi asta pe bună dreptate. Similitudinile dintre cele două legende nu pot fi ignorate atât de uşor. Ambele tărâmuri par să fi suferit aceeaşi soartă tragică, fiind inghiţite de ape. Atât Atlantida cât şi Hy-Brasil par să fi găzduit civilizaţii extrem de avansate despre care astăzi nu cunoaştem foarte multe lucruri. Ambele legende gravitează în jurul ideii de “tărâm inaccesibil muritorilor de rând”, dar se face referire şi la comori inimaginabile.

Este greu de crezut că sute de marinari s-au înşelat cu privire la existenţa Insulei Fantomă. Este şi mai greu de crezut că de-a lungul timpului zeci de cartografi au făcut exact aceeaşi greşeală. Cu toate acestea, existenţa Hy-Brasil rămâne un mare mister. Dovezile mitologice şi relatările reale sunt greu de ignorat însă acestea nu sunt suficiente pentru a răspunde la întrebarea: “a existat Hy-Brasil cu adevărat?”

Lasă un comentariu