Geomanția

Geomanția, enigmatica artă a amplasării

In Științe de frontieră by 4 comentarii

Geomanția ține de o străveche măiestrie chinezească de a modela relieful pentru a fi în deplină armonie cu energia vitală a pământului. Cum funcționează geomanția? Care este rolul culorilor și decorațiunilor în această artă care ține seama până și de influențele astrologice?

Bruce Lee, fostul rege al kung-fu-ului, a murit prematur în 1973 fiindcă – așa cum se știe din surse informate- ședea într-o casă cu ghinion din cartierul Kowloon al Hong Kongului. Știind de această energie negativă, Bruce Lee a dorit să o răspândească amplasând o oglindă cu opt fațete în fața intrării. Când însă o furtună i-a distrus oglinda, casa lui a rămas neprotejată și el a murit la scurt timp după aceasta. Geomanția oferă cheia în încercarea de a rezista acestor energii negative și de a le stimula pe cele pozitive – un sistem complet de artă peisageră mistică bazată pe o veche înțelepciune și filosofie chineză.

Armonizarea cerului cu pământul

Armonia pitorească a peisajelor tradiționale chinezești nu a apărut din întâmplare. Geomanți pricepuți, practicanți ai geomanției au împletit forțele naturale cu forme făcute de mâna omului, reducând influențele nefaste și amplificându-le pe cele pozitive. De ce făceau ei acest lucru? Pentru a aduce sănătate, fericire și prosperitate oamenilor ce trăiau într-un loc anume. Dar cum reușea un geomant să armonizeze un loc cu oamenii care trăiau acolo?

Numele chinezesc al geomanției, Feng-Shui, se poate traduce literal prin „vânt și apă„. Feng-Shui reprezintă forțele naturii acționând asupra unui loc: vântul asupra dealurilor și copacilor, iar apa în râuri, ploaie, izvoare și sub pământ. Aceste forțe provin din trei surse: din cer, care cuprinde factorii astrologici și de timp; pământ-geologie, teren și vreme; și în sfârșit elementul uman. Dar după ce se găsește o armonie între cei trei factori într-un loc, sarcina geomantului este îndeplinită.

Feng-Shui face parte din viața de zi cu zi în China; în trecut erau consultați geomanți ori de câte ori era plănuită construirea vreunei case, mormânt ori a oricărei alte schimbări aduse peisajului. Amplasarea unei case sau chiar și ridicarea unui gard sau stâlp schimba mediul: sarcina geomantului era aceea de a determina efectul pe care o asemenea schimbare îl putea aduce și dacă trebuia să nu fie pusă în aplicare. Conform concepției Feng-Shui-ului, norocul oamenilor depinde întru totul de cât de corect își construiesc locuințele și cât de favorabil le-au fost înmormântați strămoșii.

Oamenii își pot depăși limitele trăind în armonie cu toate forțele naturii, unind aceste forțe cu puterea Forței Supreme și armonizând principiile opuse Yin și Yang. Echilibrul dintre Yin și Yang se manifestă sub forma Chi- ului, „sufletul cosmic” benefic. Dezechilibrul se manifestă sub forma Sha Chi, „suflul de rău augur„, care este opus Chi-ului. Scopul Geomanției este promovarea Chi-ului și protectia împotriva Sha Chi-ului. Pentru a ajunge la o armonie deplină, fiecare clădire și trăsătură din peisaj, fie că este naturală sau făcută de mâna omului, trebuie să ocupe poziția corecta și să fie amplasată de geomant.

Geomanții pricepuți folosesc un instrument numit busola Feng-Shui pentru a-i ajuta să determine situarea corectă a caselor de locuit, a mormintelor și a altor locuri. Aranjate concentric pe fața busolei există informații privind astrologia, direcțiile geografice, trăsăturile reliefului și simboluri dintr-o veche carte numită „Cartea schimbărilor„.

Arta amplasării

A fi la locul potrivit, în direcția cea mai bună, înseamnă a fi corect din punct de vedere ritual și eficient din punct de vedere practic. Acest lucru înseamna să fii în armonie cu universul. Pentru a ajunge la acest stadiu, Feng-Shui folosește reguli precise de amplasare. Astfel către nord și în spate trebuie să fie munți sau dealuri care să păzească de influențele nefaste. Către sud trebuie să fie o priveliște, de preferință, conținând o apă curgătoare sau marea.

Geomantie

Busola Feng-Shui

Alegerea locului corect este guvernat de cinci factori: LOONG: Dragonul, care este de forma dealului sau unduirilor pământului din acel loc, XUE: Golul, este fundamentul, tipul de pământ și stabilitatea solului. SHA: Nisipul, este peisajul înconjurător. SHUI: Apa, reprezintă forma pârâurilor ce curg în apropiere sau străbat locul, iar XIANG: Orientarea, este direcția către care este îndreptat locul.

Experiența îndelungată, împreună cu gândirea mistică chineză au stabilit un set de reguli complicate care definesc modul în care trebuie luați în considerare toți acești factori. Geomantul, ajuns în această poziție după ani lungi de ucenicie la un maestru, folosește un amestec de cunoștințe, experiență și intuiție când este să determine amplasarea vreunui lucru construit de om. Luarea unei asemenea decizii este de importanță majoră, fiindcă o dată ce s-a ales un loc, norocul celor care îl folosesc se stabilizează.

În mitologia chineză Dragonul simbolizează forțele benefice ale naturii și Ființa Supremă. În geomanție Dragonul este semnul topografiei, „dealurile și văile„. Câmpia nu este considerată a fi un loc bun, ci „un dragon fals„, care poate aduce dezechilibru, boală sau chiar distrugere. Ondulările obișnuite sunt un „dragon bun” și lor li se datorează natura pitorească a multor peisaje chinezești, mai ales din apropierea celebrelor morminte ale împăraților Ming de lângă Beijing, cel mai armonios loc geomantic dintre toate.

Nu este usor sa găsești locuri potrivite. În vechiul cântec chinezesc „Despre Geomanție” există o zicală conform căreia îți trebuiesc trei ani ca să găsești Dragonul, dar zece pentru un gol. Iar adagio-ul din Feng-Shui: „Ușor este sa găsești Dragonul și greu XUE” accentuează această parte ca fiind cea mai importantă și în același timp cea mai grea.

Sarcina cheie a geomantului este să găsească XUE și încă ea mai reprezintă un secret păstrat cu sfințenie de practicanți. Ceilalți factori, Nisipul, Apa și Orientarea sunt pe planul doi, după Dragon și amplasare, dar și aceștia pot avea o influență bună sau rea. Există 27 de tipuri de Nisip și 9 tipuri de Apă, toate interacționând cu alte aspecte ale locului care îl pot face fast sau nefast.

Ultimul element care trebuie luat în considerare este astrologia. În Feng-Shui, o casă, un birou sau mormânt trebuie să fie orientate în așa fel încât să fie în armonie cu horoscopul persoanei care îl ocupă. Data și ora nașterii persoanei este legată de datele din harta geomantică pentru a se găsi cea mai bună orientare care apoi să fie încorporată în structură. Exemple clare ale acestui fapt sunt cimitirele chinezești de pe insula din Golful Miro din Hong Kong, unde mormintele sunt îndreptate către direcții diferite, hotărâte de horoscopul ocupantului mormantului.

Geomantie

Insula Hong Kong

În legătură cu insula Hong Kong ar mai fi un alt aspect interesant. Această insulă a fost denumită „stânca golașă” de către chinezi, deoarece are un Feng-Shui rău. Ea nu posedă energie benefică Chi și a fost deocheată de pirați. Când au preluat-o brtanicii în 1842, ei nu au făcut decât să înrăutățească Feng-Shuiul deja negativ. Construind primul centru comercial, ei au croit drumuri de rău augur, au nivelat dealuri și au umplut lacurile cu pământ. Abia după ce a fost mutat Hong Kong Central, unde privea către apă și era susținut în spate de munți a început centrul comercial să prospere.

Palatul Imperial de Călătorie de la Hu-Kiu-San ilustrează și el câteva dintre elementele geomantice importante – muntii in spate, apa în față și o pagodă pe un deal pentru a îndepărta influențele rele. De asemenea, Orașul Interzis din inima Beijingului a fost construit în conformitate cu principiile Feng-Shui. Pe o hartă datând din secolul al XVIII-lea, orașul este înfățișat ca o piață goală înconjurată de ziduri, cu împrejurimile aliniate perfect. Împărații chinezi ședeau pe tronul dragonului îndreptat către sud. În acest fel ei erau păziți de relele venite dinspre nord și aveau energie benefică Chi de la marea și soarele dinspre miazăzi.

Geomantie

Palatul imperial de Călătorie de la Hu-Kiu-San

Geomanția si semnificația decorației

Fiecare element din clădirea tradițională este hotărât de Feng-Shui. Lucruri care par a fi pur ornamentale au de fapt semnificații precise și funcții simbolice. Dragonii de pe acoperișuri, trăsătura principală a arhitecturii chinezești, simbolizează puterea zeilor și sunt un mijloc eficient de a îndepărta influențele negative.

Dragonii-pește de pe o clădire sunt simbolul succesului. Păzitorii legendari ai binelui, tigrul alb al apusului și dragonul alb al răsăritului sunt foarte bine cunoscuți. Tigrul alb se află plasat pe latura dreaptă a unei clădiri, iar dragonul albastru la stânga. Există și posibilitatea sa se scrie LOONG YIN la stânga, însemnând „dragonul vorbește” și HU XIAO, „tigrul rage” la stânga clădirii.

Și culoarea este importantă, fiecare culoare având o semnificație precisă în tradiția chinezească, iar în arhitectură ea este aplicată ornamentelor. Culorile sunt alese cu grijă pentru a avea un efect anume, opunându-se influențelor rele și întărindu-le pe cele benefice. Roșu, culoarea cea mai viguroasă, reflectă principiul activ Yang, ca simbol al virtuții și sincerității, folosit întru binecuvântarea și fericirea locuitorilor unui cămin. Galbenul, considerat în trecut culoare imperială, simbolizează pământul și este purtătorul principiului pasiv Yin. El este întâlnit la înmormântare și la obținerea de binecuvântări geomantice, talismane împotriva influențelor rele, în coridoare întunecoase existând scrise descântece pe hârtie galbenă. Verdele este legat de pădure și reflectă creșterea, tinerețea și viața îndelungată. Albul este un simbol al purității dar și al penitenței și doliului. Este considerată o culoare rea și prin urmare nu este folosit pe suprafețe mari cum ar fi pereții caselor.

Cum se folosește Feng-Shui-ul astăzi?

Originar din China, Feng-Shui s-a răspândit și în Japonia, sud-estul Asiei, iar în secolul al XX-lea și în alte colțuri ale lumii. Deși guvernul comunist chinez a descurajat practicarea Feng-Shui-ului, el este la loc de cinste în Hong Kong, Malaezia și Singapore unde este privit ca un mijloc de a asigura norocul oamenilor de afaceri și a proprietarilor de case. Multe clădiri moderne de seamă, sedii de birouri și hoteluri din Hong Kong și din Singapore au fost proiectate conform principiilor Feng-Shui. Găsirea de locuri virane pentru construirea clădirirlor nu este singurul rol al Feng-Shui-ului, funcția lui principală din zilele noastre fiind aceea de a remedia situațiile dăunătoare. Azi este greu de găsit locul perfect și oamenii trebuie să se mulțumească și cu situații departe de a fi ideale. În concepția geomanților, locurile imperfecte nu sunt altceva decât dezechlibre dintre forțele Yin și Yang, iar acești oameni știu cum să remedieze problema.

Geomantie

Milton Glaser ( 26 iunie 1929) – artist grafic american

Un exemplu este cel al lui Milton Glaser, artist grafic din New York, exasperat de cele 6 spargeri date la el în birou, a trimis un plan detaliat al locului unui expert în Feng-Shui din Hong Kong. Răspunsul venit a fost să își pună în birou un acvariu cu 6 pești negri și să agațe un ceas roșu pe tavan. După ce s-a conformat acestor instrucțiuni el nu a mai fost niciodată prădat.

Pagodele sunt unele dintre structurile cele mai obișnuite folosite pentru remedierea relelor. Aceste turnuri au fost construite în locuri active din punct de vedere geomantic pentru a ameliora influențele rele cum ar fi dealurile cu conformații nefaste. Un alt obiect important poate fi oglinda care, plasată de-a lungul unui acoperiș, drum sau gard, deturnează „suflul nenorocos” care călătorește întotdeauna în linie dreaptă. Cel mai adesea aceste oglinzi sunt rotunde, fiind înconjurate de opt trigrame luate din I Ching, „Cartea schimbărilor„.

Demolarea de pereți, blocarea unor ferestre vechi și deschiderea altora noi, sau doar schimbarea amplasării ușii sunt câteva dintre tehnicile prin care acționează Feng-Shui-ul ca remediu. Se spune că după ce s-a schimbat amplasarea ușii de la intrarea Hotelului Hyatt din Singapore, a crescut fulgerător și vadul de clienți. Efectul geomanției în crearea de peisaje și clădiri plăcute vederii este clar de la bun început. Mai ales în comunitățile chinezești din lumea întreagă există tradiția aceasta ce continuă să înflorească și să îmbogățească viața de zi cu zi a oamenilor.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. geomantul se ghideaza dupa un sistem de 16 figuri si pe baza diferitor combinatii construieste un fel de grafic. cele 16 figuri ar fi: Via, Cauda draconis, Puer, Fortuna minor, Puella, Amissio, Carcer, Laetitia, Caput Draconis, Conjunctio, Acquisitio, Rubeus, Fortuna Major, Albus, Tristitia, Populus.

    1. Author

      Interesanta informatie, multumim! Ne documentam si poate mai scriem un articol in completare :). Pace si bucurie! 🙂

  2. Salutare. Am intrat pe pagina ta si am remarcat ca e foarte valoroasa si
    contine informatii interesante.

  3. Eu știu altceva despre Geomanție. Si anume ca este un sistem de divinație care implică interpretarea de linii și corpuri geometrice. Procedeul este răspândit in lumea arabă si constă în aruncarea unui număr de pietre într-un pătrat divizat în două, desenat pe o suprafață presărată cu nisip. Poziția pietrelor determină figuri pe care geomantul le interpretează.