Cositor

O experiență inedită – cum am scăpat de frică prin turnatul de cositor

In Bizar, Comunitate, Paranormal by Cecilia B.18 comentarii

Molibdomanţie: aşa se numeşte, mai „ştiinţific”, ghicirea în metal topit, o veche practică divinatorie întâlnită în diverse ţări ale Europei, inclusiv în România, deşi tot mai puţin practicată. În Germania, de exemplu, e o activitate tradiţională în noaptea de Anul Nou, iar în România, e folosită de ghicitoare pentru a afla viitorul „clientului”.

Metalele utilizate sunt în general, plumbul şi cositorul, metale cu punct de topire scăzut. Acestea sunt topite şi apoi turnate în apă rece, unde se solidifică în forme aparent neregulate, dar care, pentru cel care ghiceşte, au nişte semnificaţii anume: în ele se pot vedea – după imaginaţia fiecăruia – chipuri, drumuri, animale şi alte imagini care sunt interpretate după fantezia şi experienţa ghicitoarei (de obicei, în aşa fel încât clientul să fie mulţumit 🙂 ).

Încă din Evul Mediu, alchimiştii au observat cu mirare că o bară de cositor, îndoită, scoate un sunet ciudat. Acest „strigăt al cositorului„, cum a fost numit, i-a convins că au de-a face cu un metal straniu, iar pe atunci, tot ceea ce era straniu era diabolic. De aceea, cositorul apare în unele scrieri alchimice drept un „metal al diavolului„, pe care practicanţii alchimiei îl mânuiau cu teamă şi precauţie.

Sunetul cu pricina e mai curând un scrâşnet, dar, în fine, e „glasul” unui metal, fenomen destul de ciudat pentru a aprinde închipuirea. Imaginaţi-vă uimirea superstiţioasă şi, în acelaşi timp, fascinaţia alchimiştilor medievali la auzul acestei voci a unui corp neînsufleţit!

Dar să lăsăm alchimiștii despre care s-au scris mii de pagini pro sau contra. În cele ce urmează am să vă povestesc experiența mea cu cositorul, metalul straniu, pe care am trăit-o în copilărie. Eh… copilăria este o perioadă frumoasă, cu trăiri din cele mai diverse, cu exacerbări de sentimente și „măsuri” în consecință. Cine nu a „tras sperieturi groaznice” în copilărie? Cine nu s-a temut de ființe imaginare care inițial au suscitat interesul pentru ca, mai apoi, să îngrozească?

Pentru toate acestea, exista leacul tradițional și general valabil al bunicii: turnatul de cositor. Experiența mea de acum 25 de ani mi-a ramas clară în minte și mi-a dat sentimentul unei „purificări sufletești” care mi-a alungat temerile.

O sperietură destul de puternică, într-o noapte în care mă aflam singură în casă, mi-a dat mult de furcă, mie și familiei mele. Nu aveam somn nopțile, eram epuizată fizic și psihic. Părinții îmi spuneau că e un lucru neînsemnat și că ar trebui sa trec peste, dar trăirile mele negative se intensificau noapte de noapte, săptămână după săptămână. Ajunsesem să urăsc faptul că se lasă noaptea și că trebuie să dorm. Dormeam, pe rând, cu părinții mei care erau destul de îngrijorați de starea mea, dar, cu toate acestea, cum simțeam că au adormit, mă asaltau viziuni îngrozitoare, panica se instala în sufletul meu și toate simțurile mi se ascuțeau pentru a cerceta camera în care dormeam, pentru a analiza toate zgomotele pe care le auzeam. Eram îngrozită de frică!

Era evident ca trebuia sa găsim o soluție, iar părinții mei au cerut sfatul bunicii care, la vremea aceea, era „înțeleptul” familiei. Bunica m-a oprit la ea pentru cateva zile și, împreună, am mers la o bătrână, vestita în zonă că se ocupă cu „turnatul de cositor„.

Tot ascultând discuțiile purtate în jurul acestei chestiuni îmi imaginam că bătrâna aceea trebuie sa fie un fel de vraci care să trăiască într-un loc dedicat acestor lucruri nemaiîntâlnite cu care se ocupa, să fie altfel decât oamenii obișnuiți, o persoană în care eu îmi puneam toate speranțele să mă ajute să scap de coșmarurile care îmi tulburau existența. Mare mi-a fost mirarea și dezamăgirea, recunosc, când bunica m-a dus într-o curte sărăcăcioasă, plină de păsăret și unde, sub un șopron cu unelte, cum se gasesc în toate curțile oamenilor, bătrâna – a cărei fizionomie nu mi-o pot aminti pentru că am uitat-o deîndată ce am plecat – mi-a „turnat cositorul„. Nu imi amintesc, de asemenea, nimic din ceea ce a facut, știu doar că „operațiunile” s-au petrecut deasupra creștetului meu. În schimb, la final, le-am auzit pe cele două spunând așa:

„Uite ce a ieșit, numai coarne, mamă!”

Curioasă, am privit la formele pe care le căpătase cositorul turnat pentru mine și am primit explicațiile aferente: cositorul trebuia să ia forma lucrului/ființei/fenomenului care mă speriase și într-adevăr arăta ca niște capete cu coarne. Nu am primit alte explicații, desi le-am cerut!

Bătrâna mi-a spus, înfricoșată:

„Să te duci, mamă, să le arunci la o răspântie! Nu toate într-un loc, ci în patru zări! Și ai să vezi că o să treacă frica! Așa să faci, mamă!”

Marturisesc că, pe loc, mi s-a părut o mare prostie și chiar mi-am reproșat, tacit, că am acceptat sa trec prin tot ritualul acela, de neînțeles pentru mine. Am păstrat bucățile de cositor și nu m-am grăbit deloc să le arunc, așa cum îmi spusese bătrâna. Într-un târziu mi-am amintit de ele și am ieșit într-o seară, m-am postat în cea mai apropiată intersecție sperând să nu fiu vazută de nimeni și am aruncat, nu cu mari speranțe, bucățile de cositor.

Așa cum probabil va imaginați, coșmarurile mele nu s-au oprit. Mai ales că eram sigură că ceea ce făcusem fusese absolut în zadar. Dar, asta a mai durat cam două săptămâni după ce am aruncat bucățile de cositor. Aproape fără să-mi dau seama, în zilele următoare, un somn odihnitor a luat locul coșmarurilor și groazei pe care o simțeam în trecut și nu numai atât – devenisem și foarte curajoasă, astfel încât, pusă în situația de a fi singură, noaptea, chiar în locuri necunoscute, eram de neclintit.

Așadar, CE sau CINE m-a speriat? A funcționat „turnatul de cositor” sau a lucrat subconștientul?

Acestea sunt, iată, întrebări fără răspuns, de atunci… Dacă ați încercat asemenea trăiri sau dacă ați avut experiențe mai mult sau mai puțin complexe decât a mea, nu ezitați să le împărtășiți. Poate, împreună, găsim o explicație a acestor fenomene. Sunt curioasă dacă a mai avut cineva astfel de experiențe legate de cositor.

 

Lasă un comentariu

 

Comentarii

 1. Am 25 ani ,sunt din Bacau si locuiesc in Bucuresti .Chiar inainte cu putin timp sa moara bunicii anul acesta mi-am amintit aceste franturi din trecut in care bunica m-a dus la o batrana la o casa saracacioasa departe de civilizatie ,eram mic 5 -6 ani . La fel aveam aceeasi frica ,dupa ce ma punea bunica la somn in camera mea ,orice zgomot pe care il auzeam ma ingrozea si simteam o prezenta intunecata in camera dar nu de fiecare data simteam acea prezenta ,uneori o simteam mult mai profund iar asta ma baga intr-o criza fugind ingrozit la bunici spunand ca ceva este acolo ,aceeasi frica o simteam chiar si cand bunica doarmea cu mine sa ma linisteasca. Dupa un timp a ales sa ma duca la o vrajitoare sa ma descante ,imi amintesc treaba cu cositorul topit in bolul cu apa care era turnat deasupra capului ,eram ingrozit de sunetul pe care il scotea cand dadea drumul lichidului incins in bolul cu apa dar in acelasi timp si speriat putin ,mai stiu si ca imi punea in acel bol cu apa si usturoi pe care trebuia sa mananc dupa, in fine.. Acum am realizat si mi-am adus aminte de acea frica pe care o aveam atunci si incercam sa inteleg cum am reusit sa inving acea frica de intuneric .Dupa vrajitoria cu cositorul am inceput sa ma lupt cu acea frica singur in fiecare noapte, incet incet a disparut complet la un an .
  Ce e straniu debea acum incepe , Acum vreo 3 -4 ani mi-am pus o provocare sa merg intr-un loc foarte intunecat si sa imi adun gandurile ,am ales o padure de la marginea bucurestiului , am fost putin ingrozit inainte sa intru, era o bezna orbitoare ,ce vreau sa spun e ca am simtit doar liniste ,am ajuns in mijlocul paduri si m-am bucurat de acea liniste .
  Dar cred ca sunt locuri in lume cu acea prezenta intunecata (cand spun prezenta nu ma refer la vreo entitate rea sau individ mai mult a-si zice energie intunecata ) intr-un club controversat din Londra. Acea energie care o simte-am la fel ca in momentele din copilarie din acele nopti le simte-am si acolo, dar de data asta intr-o alta forma ,de libertate suprema de o alta lume ,mai sunt cateva locuri in europa cu astfel de cluburi unde accesul e strict . Pasionat de muzica techno sau underground frecventez locuri de genu (pasiunea asta a pornit de la sunetul pur si ascutit acelui cositor care mi-a invins frica de intuneric.) Acum stiu cum sa creez energia asta . Prin technologie si muzica ☄👽

 2. Buna!
  La vârsta de 13 -14 ani am fost la o înmormântare și de atunci tot vedeam pers respectiva,o auzeam..visam urat.
  Va spun sincer ca adormeam când se lumina de frica sa nu mai visez urat !
  Am fost la vecina mea și mi a turnat cositor,seara am adormit liniștita după 1 săptămâna de coșmaruri!

 3. eu cred ca sunt puteri demonice turnare de cositor. Maica mea ma ducea mereu la o batrana care turna cositor pentru sperietura si nu m-a ajutat cu nimic din contra a fost mai rau. Cand batrana a murit a fost inmormantata fara preot al marginea cimitirului pentru ca era considerata vrajitoare.
  Stati atenti sa intrati sub puterea demonica pt ca e f greu sa scapi.
  Maica mea a fcaut o marea greasela ca m-a dus la o vrajotoare.

 4. Foarte tare intamplarea am citit si celelalte commenturi. As vrea sa mai publicati intamplari din astea. Sunt bagat in niste grupuri de paranormal pe FB dar acolo unii doar abereaza, altora doar li se pare ca vad lucruri, ideea e ca greu apare cate o intamplare autentica. Cred ca sunteti singurul site de mistere care isi documenteaza articolele si nu publica chiar orice. Cred ca primiti multe povesti ciudate si ma bucur ca faceti efortul de a filtra textele si ca pastrati textele valoroase.

 5. De cateva zile am facut si eu aceasta experienta.turnatul cititorului.Aveam cred ca vreo 3 sau 4 luni de când nu mai puteam dormi bine,nu ma.mai puteam dormi decat cu pastile de somn si parca mai obosită ma trezeam.de cand eram.mica nu mi a fost vreodată frica de întuneric până acum cativa ani…am făcut de curând aceasta experienta cu turistul cositorulu8.tin sa va spun ca in prima noapte am dormit cum de mult n am mai dormit asa de bine..N am ar7ncat inca acea apa la o intersecție la ora 00 asa cum mi a fost spus…însă o voi arunca .

  1. Buna! Unde ti-ai turnat cositorul? Cum se numeste femeia si unde locuieste? Multumesc frumos! Magda

  1. Author

   Pentru Magda și Iacob Jennifer:
   Îmi pare tare rău, dar bunicuta care m-a ajutat pe mine la acel moment nu mai e printre noi, dar sunt convinsa ca, dacă mergeți în primul sătuc de lângă orașul în care locuiți, veți găsi o persoană care se ocupa cu astfel de lucruri. Sper sa găsiți și sa va bucurați de acest tip de experiență inedită.

   1. buna cum se numeste doamna care ai fost ?te rog sa imi spui am o frica foarte mare imi e frica sa nu înebunesc

 6. Buna Cecilia,

  Citind ce ai scris mai sus pare ca au fost scrise de mine, atat de mult se aseamana povestile noastre.
  Cateva difernte ar fi faptul ca eu aveam aprox 5 ani atunci si ca in afara de cosmaruri si frica de a merge la culcare mai si mergeam in somn (intr o noapte m am trezit singur invartin du ma in jurul unui pom) nestiind cum am ajuns acolo.
  Cosmarurile inca mi le mai amintesc si acum dupa 27 de ani si ma trec fiorii.
  In cautarea „leacului” am fost purtat de mama pe la diferite biserici dar fara nici un efect, pana cand din disperare a apelat la o doamna care „mi a turnat cositor” si fix din ziua aceea cosmarurile au incetat.
  Sa fi fost doar subconstientul unui copil de 5 ani? Nu prea cred fiindca nu am inteles pe moment ce mi se intampla si ca ceea ce facea doamna aceea cu un polonic intr un ibric ma poate ajuta. Daca a fost doar subconstientul de ce nu m am „vindecat” dupa vizitele la biserici/preoti, dupa rugaciunile lor? Mintea unui copil de 5 ani nu poate face diferenta intre religie si „magie”. Mai ales ca in vremurile acelea copii nu erau la fel de inteligenti ca cei din ziua de azi.
  Mama a tinut legatura si o vizita pe femeia aceea pana acum aprox 2 ani cand a decedat.
  Am intalnit o si eu acum 5 ani si nu parea a fi o „vrajitoare”😜

  Totul in ziua de azi ma indeamna sa nu cred ca tipul asta de lucruri exista dar ma reintorc mereu cu gandul la perioada aceea la sfarsitul careia am cunoscut o pe dna. Caty

  Faptul ca am ajuns sa citesc ce ai scris mai sus e dovada clara ca am ramas oarecum marcat si inca caut raspunsuri.

  Mi ar placea sa ti cunosc povestea si cum ti a fost influentata viata (constient sau inconstient) dupa aceea.

  Iulian

  1. Author

   Interesantă povestea ta, Iulian și foarte asemănătoare cu cea trăită de mine, într-adevăr. Cred că acest episod a fost atât de „out of this world” pentru mine, încât acum, după atâția ani, mă întreb dacă l-am trăit cu adevărat. Și da, mi-a influențat viața în sensul că, spre deosebire de alții care nu au avut experiențe de gen, eu CRED cu tărie ca există lucruri sau forțe mai presus de ceea ce vedem/simțim, care ne pot schimba cursul vieții. Așa cum bine ai spus și tu, totul în jurul nostru ne îndeamnă sa nu credem, însă noi, cei experimentați, suntem cu un pas mai aproape de „incredibil”.

 7. Pai in asta sta vindecarea. Noua medicina germanica asta si spune, ne imbolnavim in urma unor conflicte. Exista tot felul de moduri de a scapa de conflicte. Unul este acela de a gasi cauza si, constientizand, realizezi ca aceea, cauza, nu mai are cum sa produca vreun efect. In cazurile cand orice altceva nu merge, mai ales la adulti cand cauza este undeva in copilarie, se poate apela si la aceste metode arhaice, dar cu efect. Important e ca cel asupra caruia i se aplica, sa creada intr-o oarecare masura, sufletul lui sa fie deschis la orice metoda. La copii se poate aplica acum vorbitul in somn, cu anumite reguli, dar se poate vorbi si direct, iar mama isi cere iertare micutului pentru neplaceri provocate – pot fi foarte diverse – nastere prin cezariana, intarcat brutal, plecat de acasa in ciuda dorintei copilului etc. Pe atunci nu se cunostea aceasta metoda, cel putin din cate stiu eu.

  1. Mulțam fain celor doi povestitori cu în tâmplă-rile lor din viața reală pe care nu le uiți niciodată, chiar dacă au fost în copilărie, dar și prietenei mele Zaraza Catarig pentru explicația știițifică cu noua medicină germană și conflictele care se produc involuntar în fiecare familie

 8. Wow! Foarte tare faza. Și mie îmi place secțiunea asta a voastră cu mărturisiri. Chiar nu.s aberații, se simte în text ca oamenii spun adevărul. Sincer mi s.a făcut pielea de găină.