Enigme arhitecturale

Enigme arhitecturale

In Istorie și civilizații by A.B.BLasă un comentariu

Sute de orașe și construcții părăsite dar nu complet distruse rămân niște ruine fascinante, puternice amintiri ale trecutului omenesc învăluit în mister.

Vântul uituc al veşniciei s-a îndurat să nu măture din calea sa toate însemnele lăsate de antecesorii noştri. În goana timpurilor, sub presiunea cutumelor sociale şi morale, ei au încrustat aşa cum au putut mai bine şi mai trainic, taine existenţiale, în construcţiile realizate. Astăzi, prin metodele de cercetare specifice timpului nostru, luăm la puricat cele ce au făcut grandoarea arhitecturii antice şi uluiesc prin tehnica de construcţie folosită, ale cărei mecanisme nimeni nu le mai poate descifra. Aceste proiecte arhitectonice impresionante pun sub semnul întrebării ceea ce noi cunoaştem despre civilizaţiile străvechi.

Strămoșii ne-au lăsat moștenire tainele lor. Pe tot cuprinsul lumii există construcții sacre, peisaje încărcate de simboluri și semnificații, vechi cetăți și chiar tărâmuri pierdute sau ascunse vederii muritorului neinițiat. Aceste construcții cu secretele lor nedescifrate de milenii fascinează și încântă spiritul.

Aceste enigme arhitecturale înfierbântă imaginația savanților, aveneturierilor, precum și a oamenilor obișnuiți, provocând un fior, o teamă amestecată cu venerație, stârnind întrebări despre credințele, cunoștințele de astronomie și arhitectură, despre istoria și aspirațiile vechilor popoare ale lumii.

Enigmele arhitecturale sunt o provocare pentru gândirea moderna și pentru ideea supremației tehnologice, punând sub semnul înterbării concluziile și autoritatea pe care și le arogă știința. Simbolurile și structura vechilor construcții zdruncină ideile preconcepute și batjocoritoare pe care modernitatea le are cu privire la strămoșii noștri, pe care îi numește „primitivi”.

Strămoșii noștri erau pătrunși de un adânc sentiment al sacrului. Multe enigme arhitecturale au jucat la vremea lor rolul de loc de închinăciune, pelerinaj sau înmormântare. Generatii întregi s-au perindat pe acolo pentru a căuta o metodă de contact cu divinitatea și cu forțele naturii. Multe locuri sacre par să fi avut o funcție astronomică, anumite elemente ale construcției lor fiind aliniate după direcții ce corespund evenimentelor astronomice. Inserarea evenimentelor astronomice în vechea arhitectură demonstrează aspirația omului vechi către unirea spiritului cu forțele cerului și ale pământului.

Lasă un comentariu