Enigma lui Rudolf Fenz

Enigma lui Rudolf Fenz Senior

In Bizar by A.B.B4 comentarii

Deschidem articolul de față cu o întrebare esențială: este posibilă călătoria în timp? Sigur că această întrebare provoacă o avalanșă de chestiuni precum: se poate călători în timp indiferent de sens? De ce curge timpul? Acţiunile cuiva care călătorește în trecut afectează irevocabil viitorul? În sfârșit, ce este timpul de fapt? O vorbă spune: „Timpul este modalitatea prin care natura a făcut ca lucrurile să nu se întample toate deodată„.

Timpul este o noţiune relativă, după cum spune Einstein. Timpul psihologic nu este acelaşi cu timpul obiectiv, măsurat de ceasuri. O oră de muncă va trece întotdeauna mai greu decât un ceas de flirt cu o domnișoară într-o plimbare cu barca pe lac.

Unii cercetători vorbesc despre o săgeată a timpului, care este simbolul direcţiei unice a timpului, din trecut către viitor. Alţii susţin vechea teorie spirituală a timpului ciclic, afirmând că universul se întoarce la starea sa iniţială, după care repetă ciclurile parcurse.

Deși spaţiul şi timpul generează relaţia de cauză-efect, care devine un paradox greu de trecut în călătoria temporală, există o teorie ușor ştiinţifico-fantastică a unor universuri paralele, între care putem călători fără să alterăm evenimentele. Dacă universul nostru, așa cum îl cunoaștem și experimentâm, se află la intersecţia a multiple universuri posibile, din care, însă, numai unul se materializează (celelalte universuri probabile dispărând o dată cu trecerea timpului), această teorie ar avea sens. Mai ales, că de multe ori în istoria științei, s-a dovedit ca SF-ul de azi poate fi știința oficială de mâine.

Ipoteze ale călatoriei în timp

Pornind de la teoria lui Albert Einstein potrivit căreia gravitaţia poate îndoi spaţiul şi timpul, fizicianul Ronald Mallet de la Universitatea din Connecticut, crede că ar putea construi o cuvă care să se rotească la viteze supersonice, suficient de mari să modeleze timpul.

Dacă obiectul este rotit cu viteze uriaşe, timpul din interiorul lui ar putea forma o buclă, ca un tunel, prin care obiectul din interior ar putea călători în timp.

Enigma lui Rudolf Fenz Senior

Cum ar arata o posibila structura a unei gauri de vierme

Unii cercetători consideră că timpul nu are o măsură unică, ci mai multe. Altfel spus, timpul poate curge în orice direcţie cu viteză diferită prin găuri, cavităţi, vârtejuri de spaţiu şi timp, în care adesea dispar şi apar oameni şi obiecte.

Așa a luat ființă la începutul anilor ’80, teoria călătoriei în timp prin așa numita „gaură de vierme„. Aceasta este o structură ipotetică din cosmos, asemeni unui tunel ce face legătura între două puncte spaţiu-timp.

De fapt, „găurile de vierme” sunt considerate „scurtături” în imensitatea spaţiului cosmic, însă, existenţa lor nu a putut fi dovedită prin informaţii concludete.

Totuși, publicatiile, televizorul si internetul abundă în istorisiri greu de crezut despre oameni care au călătorit în timp, iar „vehiculul” acestora este bănuit a fi chiar o astfel de „gaură de vierme”. Asemenea situației din Cazul Tamam Shud, enigma lui Rudolf Fenz Senior pare a fi una dintre aceste genuri de întâmplări stranii documentate chiar de catre autoritaţi. Să parcurgem, așadar, unul dintre cazurile cele mai enigmatice de care s-a ocupat poliția din New York.

Enigma lui Rudolf Fenz, povestea unui caz celebru

Rudolf Fenz Senior a dispărut în 1876, la varsta de 31 de ani. A plecat în obișnuita plimbare de seară prin cartier şi nu s-a mai întors acasă niciodată. Familia l-a aşteptat ani la rând, bănuind că l-a furat spiritul de aventură. În ciuda unei căutări febrile din partea autorităților, Fenz Sr. nu a putut fi găsit. Familia sa a sperat mereu că el se va întoarce. Au aşteptat ani în sir, nădăjduind că dragul lor Rudolf ar putea apărea.

La mult timp după ce toate rudele lui, aflate în viaţă în 1876, au murit rând pe rând de bătrânețe, Rudolf Fenz s-a întors. Trecuseră 74 de ani. S-a întors într-un mod extrem de bizar. Rudolf Fenz s-a materializat brusc în iunie 1950 în mijlocul şoselei aglomerate Fifth Avenue (din centrul orașului Manhattan). La câteva secunde după ce Rudolf a apărut în mijlocul aglomerației si al traficului de la acea vreme, el a fost lovit şi ucis de o maşină. Ironia sortii, sa fii propulsat cu trei sferturi de veac în viitor, numai ca să fii aruncat înapoi, chiar in faţa unui automobil ce mergea cu viteză! Șoferul a jurat că acest om pur și simplu i-a apărut de nicăieri în fața mașinii. Șoferul a mai declarat că omul care îi răsărise în față părea total debusolat și uluit.

Rudolf Fenz Senior, călătorul în timp.

Acesta se pare că este chipul lui Rudolf Fenz Senior, călătorul în timp

Polițiștii ajunși la locul accidentului constată decesul dar și câteva lucruri neobișnuite. Faptul că victima purta o haină neagră, o pălărie cu boruri largi, pantaloni și pantofi prinși în mod ciudat cu catarame arhaice, în stilul secolului XIX, dar că omul părea a fi de o vârstă situată undeva la începutul a 30 de ani. Practic, obiectele găsite asupra lui, cât și hainele erau imaculate, părând a fi noi, neprezentând urme ale trecerii timpului, deși țineau de o modă veche de un secol. De asemenea, victima mai avea asupra sa câteva lucruri stranii pentru acea vreme: o scrisoare primită de la o adresă din Philadephia (datată cu anul 1876), cărți de vizită cu numele său (din care reieșea o adresă de pe Fifth Avenue), suma de 70 de dolari în bancnote vechi (scoase de mult din uz), o monedă specială, veche, cu care putea fi cumparată o bere care valora 5 cenți (aceasta monedă purtând numele unui local din zonă, local care nu mai exista în anii ’50), precum și o chitanță de îngrijire a unui cal și de spălare a unei căruțe. Adresa din chitanță făcea referire la un local situat pe Lexington Avenue, locația exactă a acestui local neputând fi descoperită.

Fiindcă nu putea descoperi ce este cu acest Rudolph Fenz, deoarece nu existau nici rude de contactat, poliţia a predat cazul unui om specializat în cercetarea persoanelor disparute, Hubert Rihn. Cu ajutorul Biroului de Persoane Dispărute al statului New York, Rihn și-a contactat omologii săi din ţările europene, inclusiv Austria şi Germania, în încercarea de a găsi posibile rude ale victimei. Părea că ancheta lui Rihn se prelungea la infinit. Însa, într-un final, căutările sale asidue și-au găsit răsplata. Rihn găsește într-un anuar telefonic din 1939 un indiciu important: un anume Rudolf Fentz Jr. cât și adresa lui. Mergând la această adresă a aflat că în acea perioadă în care a locuit acolo, omul pe care îl căuta, avea 60 de ani și lucra într-o bancă din apropiere. În 1940, a ieșit la pensie și s-a mutat. La bancă, i s-a spus că Fentz Junior a murit cinci ani mai tarziu, în 1945, dar că soția sa incă trăia în Florida.

Această descoperire l-a condus pe Rihn la văduva lui Rudolf Fenz Junior. Aceasta, ar fi fost, practic, nora lui Rudolf Fenz Senior. În timpul unui interviu, doamna Rudolph Fentz Jr., a declarat anchetatorilor că socrul său, Rudolf Fenz Senior, a dispărut misterios în timpul plimbării sale de zi cu zi, în primăvara anului 1876. De fapt, doamna Fentz Senior nu era de acord cu faptul că soțul său fuma în casă, iar el își luase acest obicei de a se plimba seara pentru a fuma o țigară înainte de a se duce la culcare. Dar, într-o seară, nu a mai revenit. Familia sa a făcut cercetări lungi și costisitoare care s-au soldat cu un eșec: nici o urmă a dispărutului. La acea vreme, fiul lui, mai târziu soțul doamnei Fenz Jr., avea doar patru ani.

Rihn a verificat informatiile, consultând arhivele secolul XIX de la Biroul de Persoane Dispărute din New York. Acolo, spre uimirea lui, a descoperit un dosar al unui caz nerezolvat, pe numele Rudolf Fenz Senior, care a fost dat dispărut de familia sa, căci nu s-a mai întors din plimbarea sa zilnică. Dosarul era însoţit de o fotografie veche de-a lui Rudolf Fenz. Fotografia se asemăna perfect cu omul accidentat în New York în 1950.

Este enigma lui Rudolf Fenz Senior un caz real sau o fabulație?

Este cazul Rudolf Fenz Senior o simpla legendă? Potrivit Wikipedia aflăm că veridicitatea acestei povești a fost demontată de două ori la rând de o persoană pe nume Chris Aubeck. În anul 2000, el găsește povestea într-o revistă locală, care la rândul ei o preluase dintr-o carte SF a lui Robert Heinlein. Aubeck credea că a descifrat misterul poveștii, însă doi ani mai târziu, un anume George Murphy îi spune ca Robert Heinlein a avut deasemenea o sursă de inspirație. Acest fapt îl stârnește pe Chris Aubeck să întreprindă cercetări amănunțite care îl conduc la concluzia că Heinlein s-a inspirat din revista Collider (anul 1951), în care era publicată o poveste cu titlul „I’m scared”, scrisă de Jack Finney, ce coincidea cu povestea călătoriei în timp a lui Rudolf Fenz.

Totuși, documentele vremii spun că acest caz a fost cât se poate de real, că toată întâmplarea a fost documentată și înregistrată de către autorități, incidentul fiind confirmat de aproape 70 de martori care au asistat la accidentul pomenit anterior, dar și de câțiva detectivi din cadrul departamentului de poliție newyorez.

Este aceasta doar una dintre legendele urbane care ne înflăcărează mințile? De ce, totuși, ne entuziasmează asemenea subiecte, de ce vibrează în noi acel ceva febril care ne întărâtă imaginația, de ce rezonăm cu astfel de întâmplări? Știm, simțim în sinea noastră că ceva din ele este adevărat?!…

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. nu stiu daca subiecte de genul sunt reale sau nu, dar imi induc o stare de bine, de deschidere mentala cand le citesc. imi place sa citesc asemenea lucruri, le gasesc constructive pentru starea mea interioara de bine si chiar pentru echilibrul meu. prefer sa cred ca viata nu se rezuma numai la a plati facturi si a te conforma societatii, prefer sa cred ca sunt intr-adevar lucruri uimitoare la care candva voi avea acces, daca imi intretin aceasta deschidere de a le afla.

  2. Legenda urbana sau nu eu cred in calatoria in timp. Orice e posibil. Noi percep timpul liniar dar se pare ca el e dinamic.

  3. Poate acest caz e mușamalizat și nu e foarte ușor să faci o ancheta. Mai ales dacă ești un neica nimeni care vine să facă un reportaj cu camera de la telefon.

  4. Și-a bătut cineva capul să ceara documentații pe la poliția NYC despre caz? Cam toate articolele spun aceleași lucruri despre acest caz și sincer încep să cred ca sunt doar povești. Daca e ceva atât de uimitor, probabil că ar fi fost oameni care să fi început o anchetă pe cont propriu, să vedem mai multe păreri, nu?