Poltergeist

Diferența dintre bântuire și poltergeist

In Paranormal by admin1 comentariu

Bântuirea se refera la un eveniment paranormal în cursul căruia se manifestă sunete, imagini, mișcări sau alte fenomene inexplicabile. Din punctul de vedere al comunității parapsihologice, nu s-a ajuns încă la o decizie dacă aceste fenomene au vreo legătură cu spirite supraviețuitoare, fantome sau alte ființe non-fizice.

Poltergeist – este un cuvant german care se traduce prin „spirit gălăgios”. Termenul este folosit pentru descrierea entităților non-fizice cu capacități psihokinetice disruptive (și uneori distrugătoare). Unele apariții poltergeist produc zgomote, altele plimbă obiectele prin încăperi; unele, puține la număr, au atacat oameni, provocându-le răni.

Bântuirile

Bântuirea mai poate fi si reziduală , sau bântuire remanentă sise refera la acea imagine sau voce fantomatică ce nu este percepută în momentul realizării înregistrării, dar care apare ulterior pe film, pe bandă sau alte medii de înregistrare.

Când spiritul unei persoane decedate rătăcește într-un loc anume, este vorba despre bântuire. Spiritele nu se manifestă întotdeauna sub formă fizică și, chiar când o fac, sunt, în general, numai apariții parțiale. Capul sau torsul sunt cel mai frecvent întâlnite. Bântuirile apar cel mai frecvent în locul unde a murit cineva și, prin urmare, se acceptă în general că fantoma reprezintă spiritul rătăcitor al acelei persoane. În unele cazuri, câte o fantomă s-a împotmolit în locul în care forma sa anterioară (vie) a fost legată fedeleș, cu toate că nu acela era și locul morții. Bântuirile sunt fenomene continue și rareori (aceasta în cel mai bun caz) au fost asociate cu violențe de vreun fel.

Poltergeist

Este posibil ca o entitate cum ar fi o fantomă să scuture un lanț sau să bată într-o masă, însă asta nu o face să fie un poltergeist. Există diferențe între o bântuire reală și un incident al activității poltergeist.

Cu toate că sunt invizibile și nepământene, entitățile poltergeist pot să nu fie neapărat spirite ale celor morți.

Mulți parapsihologi cred că este foarte posibil ca entitățile poltergeist să fie forme ale sarcinii electrice – poate chiar energie statică – care, din motive care nu sunt deocamdată cunoscute, rămân într-un anumit loc. O casă, de exemplu, poate să devină bateria care stochează această energie. Oamenii sunt ființe electro-chimice și frecvența fiecărui om este ușor diferită. Se crede că anumite sarcini electrice ale oamenilor care locuiesc într-o casă de acest gen provoacă o reacție care generează o descărcare energetică. Uneori, această energie este redusă și abia dacă reușește să miște un obiect; alteori, descărcarea este masivă și provoacă pagube mari.

Entitățile poltergeist sunt adeseori legate direct de o anumită persoană sau de un anumit obiect. Totodata, asemenea multor sarcini electrice, activitatea poltergeist se acumulează într-un interval de timp, atinge un punct de descărcare cu efecte distructive maxime și apoi se liniștește, începând să se acumuleze din nou. Unii psihologi studiază legătura dintre traumele emoționale și această dezlănțuire de energie, deoarece studiile efectuate au demonstrat că manifestările poltergeist sunt adeseori cel mai intense în perioadele de excitație emoțională/psihologică.

Pe de alta parte: formularea unor afirmații absurde cu referire la Lumea Cuprinzătoare este riscantă, deoarece de obicei există excepții de la orice regulă. În unele cazuri, de exemplu, fenomenele poltergeist s-au manifestat în forme fizice, iar în aceste cazuri apar mirosuri (de ozon, de portocale arse, de fum de țigară etc.) asociate cu această activitate.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

 1. Fenomenul Poltergeist este foarte popular in literatura si filme, dar nu a fost elucidat. Unii il incadreaza in sfera paranormalului, implicand tot felul de spirite, strigoi etc, iar altii incearca explicatii de natura cuantica. Unii cercetatori cred ca Poltergeist poate fi o forma de psihokinezie, fiind generat de mintea umana. Poate fi o manifestare a unei traume psihologice.
  Alte teorii, vorbesc, intr-adevar de electricitate statica si de influenta campurilor electromagnetice.
  Religia pune in carca acestui fenomen posedarea si manifestarea Raului.
  In mare, ar fi doua teorii pentru Poltergeist:
  1.Teoriile endogene: spun ca omul genereaza acest fenomen
  2.Teoriile exterioare: sustin ca fenomenul e provocat de ceva din afara fiintei umane dar ca pot actiona asupra acesteia producandu-i diverse prejudicii, unele dintre ele mergand pana la moartea individului.