Cutremur Mexico City

Cutremurul din Mexico City

In Istorie și civilizații by MayaLasă un comentariu

Epicentrul cutremurelor subacvatice se află de cele mai multe ori la câţiva kilometri sub nivelul oceanului, iar valurile provocate de seism se izbesc de mal cu o viteză de 400 de kilometri pe oră. Fenomenul tsunami poate duce şi la distrugerea completă a unui oraş întreg.

Mexico City

Însuşi Satana a lovit Mexicul”, descria un martor imaginea provocată de cutremurul ce a avut o magnitudine de 8,1 grade pe scala Richter şi care a devastat Mexico City pe data de 19 septembrie 1985.

Hipocentrul cutremurului se afla de fapt la 400 de kilometri distanţă, în adâncul Oceanului Pacific. Fenomenul tsunami, cu valuri de 20 de metri, a asaltat ţărmul, distrugând clădirile uriaşe, blocuri, case. Oficialităţile au estimat numărul victimelor la 4500, minimalizând numărul real al decedaţilor, din motive politice. După statisticile date de echipele de intervenţie, numărul victimilor s-a ridicat la cifra de 40.000.

Istoria plină de evenimente a ţinuturilor muntoase din sudul şi centrul Americii nu s-a încheiat. În anii ’70, în decursul unei perioade de şase ani, cutremurele au urmat unul după altul.

Cea mai îngrozitoare dintre catastrofe a fost provocată de cutremurul din Peru, la data de 31 mai 1970, cutremur ce a avut o magnitudine de 7,7 grade pe scala Richter. Cutremurul a început tocmai când întreaga naţiune asculta la radio unul dintre meciurile de fotbal din cadrul campionatului mondial. În urma cutremurului, un baraj s-a rupt şi apa s-a năpustit asupra a două oraşe, Yungay şi Carast, având peste 80.000 de locuitori, şi distrugând mai multe sate. În urma cutremurului şi a inundatiei şi-au pierdut viaţa 60.800 de locuitori. Un milion de persoane au fost rănite sau au rămas fără adăpost.

În anul 1972, capitala Nicaraguei, Managua, a avut de suferit în urma a 200 de cutremure, care au ţinut sub tensiune locuitorii oraşului timp de două zile. 7.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 300.000 au rămas fără adăpost.

Patru ani mai târziu, în februarie 1976, au avut de suferit Guatemala şi Honduras, în urma unui cutremur cu o magnitudine de 7,5 grade pe scala Richter ce a făcut 22.000 de victime.

Lasă un comentariu