Cutremure

Cutremure în Antichitate

In Istorie și civilizații by Lasă un comentariu

Nu se cunoaște încă un fenomen al naturii care să incite atât de mult imaginația, credința în superstiții și convingerile religioase în Apocalipsa, ca și cutremurul. Biblia spune că fiecare cutremur este expresia nemulțumirii lui Dumnezeu iar fiecare religie consideră că ele constituie semnul puterii divine.

După cum spune Biblia, moartea lui Hristos a fost prevestită de un cutremur și revenirea lui pe pământ va fi de asemenea prevestită de un cutremur.

Teoria conform căreia solul terestru este alcătuit din mai multe segmente și plăci tectonice, explică de ce în unele zone cutremurele sunt mai frecvente.

Cutremure în antichitate

Pe data de 21 iulie 365 d.Cr. a avut loc cel mai devastator cutremur al tuturor timpurilor în partea de est a Mării Mediterane. Acest cutremur a afectat Italia, Grecia, Palestina, Siria și Egiptul. Perla Imperiului Roman, Alexandria, a fost distrusă în întregime. Una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, farul de 180 de metri înălțime de pe insula Pharos, ce putea fi văzut de la 50 de kilometri depărtare, s-a prăbușit. Valurile ce s-au lovit de mal au avut o putere inimaginabilă, iar corăbiile au fost pur și simplu aruncate peste case.

În antichitate și orașul Antiohia din Siria a fost afectat de cutremure. În urma unui astfel de cutremur ce a avut loc în anul 526 d.Cr. și-au pierdut viața 250.000 de oameni. Chiar și împăratul Traian era să cadă victimă, dar din fericire el s-a salvat ieșind pe fereastra clădirii în care se afla, care apoi s-a prăbușit. În acea perioadă nu se cunoșteau încă metodele științifice de prognozare a cutremurelor, iar oamenii nu se bazau decât pe previziuni și pe astrologie.

În anul 1042, în Tebriz, Iran, un astrolog a prezis corect, după cum avea să se descopere ulterior, apropierea unui cutremur. Prezicerile lui nu au fost luate în serios și din aceasta cauză au pierit 40.000 de oameni.

În secolul al-XV-lea, trei mari ținuturi din Imperiul Chinez au fost afectate de un cutremur devastator, iar conform estimărilor și-au pierdut viața în acest seism peste 800.000 de persoane. Legendele antice spuneau despre strâmtoarea Messina, teritoriul cuprins între Sicilia și vârful Peninsulei Italice, că pe cele două maluri ale sale trăiesc doi monștri mitologici, Skylla si Kharybdis, care înghițeau toate corăbiile ce treceau pe acolo. De fapt teritoriul era o zonă des afectată de cutremure.

Reggio de Calabria a fost distrus de cutremur în anul 1509 și apoi în 1638, cel din urmă făcând peste 10.000 de victime. În anul 1693, cutremurul ce a afectat nordul și estul Siciliei a făcut 93.000 de victime.

Dacă ne apropiem de zilele noastre, în anul 1903, teritoriul strâmtorii Messina a fost iar victima unui cutremur. Pe data de 28 decembrie pământul a trepidat puțin, iar zece minute mai târziu au putut fi auzite niște zgomote ciudate ce parcă veneau din interiorul pământului. Intensitatea cutremurului creștea și se extindea spre Italia și Sicilia. Marea s-a retras, după care s-a ridicat un val imens ce a distrus tot ce a mai rămas după urma cutremurului. Urmările acestui seism au fost stupefiante: în unele orașe nici măcar o clădire nu a mai rămas în picioare și peste 160.000 de oameni și-au pierdut viața.

Cutremurul având loc dimineața, oamenii au fost surprinși în somn de acest necruțător fenomen al naturii.

Lasă un comentariu