cutremur in Asia

Cutremur în Asia

In Istorie și civilizații by Lasă un comentariu

Un cutremur mai “blând” poate duce la apariția unor fisuri în scoarța pământului de cinci metri adâncime și trei metri lungime, ce poate înghiți tot ce se află la suprafață. Chiar și casele sunt deplasate adeseori cu câțiva metri, aceasta în cazul în care nu sunt distruse de forța cutremurului.

În timpul unui cutremur se pot prăbuși poduri, baraje, se pot forma cavități de adâncimi considerabile iar ceea ce este mai îngrozitor, pe mare se pot forma tsunami.

Cutremur în Tokio

Pe data de 1 septembrie 1923, orașul Tokio și portul Yokohama ce este situat la 12 kilometri depărtare de Tokio au fost zguduite din temelii.

În această zonă s-au făcut simțite de foarte mult timp cutremure de mică intensitate, deoarece orașul Tokio se află situat în apropiere de Falia Tuscarora. Din cauza aceasta clădirile au fost construite în mod corespunzator. Existau clădiri din beton în stil american, dar majoritatea caselor erau foarte simple, construite din materiale uăoare cum ar fi lemnul. În cazul în care se preconiza un cutremur, casele puteau fi usor demolate și reconstruite după ce pericolul trecea.

De această dată, toate măsurile de precauție au fost inutile, deoarece cutremurul s-a desfășurat în trei etape, toate fiind de acceeași magnitudine.

cutremur

Cutremurul din Tokio din 1 septembrie 1923

A izbucnit și un incendiu devastator și întreg orașul a fost mistuit. În unele locuri, pământul s-a ridicat cu trei metri, în altele s-a despicat, înghițind case, mașini și oameni. Explozia fabricii de armament din zonă a contribuit la întreținerea focului, agravând pagubele provocate de defectarea rețelei de gaz și curent electric.

Cel mai lung tunel din Japonia, tunelul din Sasaha, s-a prăbușit peste trenul care tocmai trecea.

Golful Sagami a fost asaltat de valuri de 12 metri. În orasul Tokio care era un important centru religios și cultural de mai bine de 4000 de ani, cutremurul a distrus 17 biblioteci, 640 de temple budhiste și 150 de temple sinoiste. În incendiul ce a izbucnit în parcul Tokio au murit 40.000 de oameni. Cei ce au încercat să se salveze scufundându-se până la gât in apa din canal, au fost găsiți plutind pe apă, cu capetele aproape carbonizate. Flăcările nu i-au cruțat nici pe ei…

Conform estimărilor, au existat în jur de 150.000 de victime și peste 700.000 de apartamente au fost distruse. La 70 de ani de la această catastrofă, Tokio și imprejurimile lui sunt cele mai populate zone din Japonia.

Alte cutremure celebre

Cutremur

Cutremurul din Alaska 1964

După cum arată documentele, cel mai mare cutremur, care a făcut și cele mai multe victime, a avut loc în anul 1556. Acesta s-a repetat cu 420 de ani mai tarziu în anul 1976. Cutremurul din China s-a desfășurat în două etape, al doilea val manifestându-se 15 ore mai târziu.

Numărul victimelor se situează undeva între 700.000 și 1.400.000 de persoane. Magnitudinea cutremurului a ajuns la 8,2 si 7,5 grade pe scala Richter. Energia devastatoare ce s-a eliberat în urma cutremurului este echivalentă cu energia eliberată de 400 milioane de tone de explozibil puternic sau de 20.000 de ori energia eliberată de bomba atomică utilizată în cel de-al doilea război mondial. Epicentrul cutremurului a fost orașul Tangshan, un oraș cu o populație de un milion de locuitori.

Două treimi din oraș au fost făcute una cu pământul și au murit 650.000 de persoane.

Efectele cataclismului petrecut în China au fost resimțite chiar și la 5.600 de kilometri, în Alaska, unde s-a înregistrat cel mai puternic cutremur din această zonă. Fiind un loc atât de îndepărtat și de puțin populat, aici nu s-au înregistrat decât 31 de victime.

În anul 1964, Alaska a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea care aproape a depășit cea mai mare valoare de pe scala Richter. În urma acestui cutremur, 20.015.000 hectare de pământ au fost practic aruncate în aer, la o înălțime de cel puțin un metru, zguduind întreaga zonă.

Lasă un comentariu