Criptopedia

Recenzie de carte – Criptopedia-Dicționarul Fenomenelor Paranormale

In Comunitate by A.B.BLasă un comentariu

Criptopedia

Titlu original: The Cryptopedia: A Dictionary of the Weird, Strange, and Downright Bizarre
Titlu în limba română: Criptopedia – Dicționarul Fenomenelor Paranormale
Autori: Jonathan Maberry și David F. Kramer
Traducători: Bogdan Chircea și Liviu Mateescu
Pagini: 368
Dimensiuni: 13.0×21.0 cm
Editura: Paralela 45
Data apariției: 2007 (în România, 2011)
Categoria: Paranormal
Disponibilă pe: eMAG.ro , carturesti.ro

Nenumărate fenomene fac dovada existenței unei lumi mai cuprinzătoare decât lumea palpabilă. Fenomenele din fizica cuantică stau mărturie în fața acestui lucru, și numeroși oameni de știință au demonstrat că cele patru dimensiuni – lățime, adâncime, înălțime și timp – sunt extrem de flexibile și alunecoase.

Se pare că lumea reală, palpabilă, așa cum o știm, nu se bazează numai pe legi fizice imuabile. Lumea în care trăim nu are doar o parte mecanică. Din contra, sunt limite, dincolo de care, multe legi fizice, par a se anula, sau a se contrazice. Se dovedește că lucrurile pot să se deplaseze cu viteze mai mari decât viteza luminii. Este posibil ca în curând să poata fi demonstrată existența unor universuri alternative. Spațiul se curbează și se deformează, iar timpul nu este o constantă.

Pe acest teren necunoscut al realității, de fapt în spatele cortinei realității, demonii, monștrii, supranaturalul și fenomenele enigmatice își fac de cap.

Criptopedia” autorilor Jonathan Maberry și David F. Kramer, este un ghid destinat mai ales începătorilor în studiul paranormalului. Autorii prezintă o bogată colecție de elemente supranaturale, încercând să le explice și să le decodifice pentru novicele care se avântă în culisele întunecoase ale realității, printr-o mulţime nesfârşită de forţe neobişnuite şi bizare care funcţionează în univers.

Descrierile din dicționarul „Criptopedia” sunt concise, simple, ușor de parcurs, în stilul unui dicționar. Autorii nu intră prea adânc în explicații, însă, chiar și pentru un experimentat într-ale paranormalului mai există surprize, deoarece autorii au catalogat tot felul de fenomene care, cred că, uneori au scăpat până și fanilor înrăiți ai domeniului.

„Criptopedia” este structurată în treisprezece capitole: Astrologie; Criptozoologie; Demoni și îngeri; Divinația; Elfi și zâne; Percepție extrasenzorială, bânturiri și știința parapsihologiei; Plante și pietre; Mitologie; New Age; Superstiții; OZN-uri și întâlniri cu extratereștrii; Vodoun; Wicca (vrăjitorie veche și nouă). Sigur că aceste subiecte nu acoperă întreaga gamă a credințelor lumii, însă, cartea reunește mai multe subiecte decât poți găsi în oricare alt loc. Fiecare dintre aceste teme/capitole începe cu un scurt eseu ce oferă o privire de ansamblu asupra capitolului, continuând cu un dicționar extins ai termenilor cheie din domeniul respectiv. În unele locuri din cuprinsul dicționarului, apar casete cu mici articole serioase sau amuzante cu privire la tema capitolului respectiv. De asemenea, cartea cuprinde o serie de ilustrații color și alb-negru.

Pe scurt, „Critopedia” este o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca inițiaților, dar mai ales a neinițiaților. Poate fi dăruită cuiva care încă tatonează terenul, sau unui adolescent pasionat de supranatural, deoarece este un ghid excelent ce incită curiozitatea, provocând cititorul la căutări suplimentare.

Lasă un comentariu