Cripta MacKenzie - Misterul celui mai bântuit loc din lume

Cripta MacKenzie – Legenda terifiantă a celui mai bântuit loc din lume

In Paranormal by Erch9 comentarii

Cripta MacKenzie este una dintre numeroasele cripte din Greyfriars Kirkyard, unul dintre cele mai vechi cimitire din Edinburgh, capitala Scoţiei. Până aici nimic deosebit, însă istoria acestei zone este deosebit de interesantă și îţi dă fiori. Greyfriars Kirkyard a fost punctul central al uneia dintre cele mai sângeroase persecuţii religioase din secolul al XVII-lea.

Dar povestea din spatele Greyfriars Kirkyard păleşte în comparaţie cu cea a faimoasei cripte MacKenzie. De altfel, cripta MacKenzie este epicentrul fenomenelor paranormale din Greyfriars Kirkyard.

Doar în ultimii 30 de ani au fost raportate peste 350 de atacuri în interiorul sau în aproprierea criptei. Sute de vizitatori au fost tăiaţi, loviţi, muşcaţi, zgâriaţi sau s-au trezit cu vânătai inexplicabile pe corp. Alții au avut degete rupte sau au experimentat halucinaţii vizuale şi auditive. Au existat și oameni care au raportat un miros ciudat, greu, ce părea că originează de undeva din interiorul mausoleului. Peste 170 de persoane au leşinat în interior fie de frică, fie datorită mirosului greu de suportat.

Relatările celor care au vizitat cripta sunt de-a dreptul terifiante. Începând cu anul 1990 şi până în prezent, Cripta MacKenzie a fost epicentrul unor manifestări paranormale de o intensitate nemaiîntâlnită nicăieri în lume. Din această cauză, cripta MacKenzie este cunoscută și ca una dintre „cele mai active zone bântuite din lume”.

Persecuţie religioasă, tortură şi execuţii

Istoria sângeroasă a Greyfriars Kirkyard a început pe 28 februarie 1630 când o adunare de prezbiterani, în frunte cu Alexander Henderson, au redactat şi semnat ceea ce mai târziu avea să fie cunoscut drept “The National Convenant” sau Pactul Naţional.

George MacKenzie
Sir George MacKenzie (1636 – 1691)

Prin acest document, prezbiteranii se obligau să respecte şi să promoveze doar religia protestantă în forma în care aceasta fusese adoptată în 1580 şi să respingă orice influenţe “moderne” asupra religiei. Deşi în document nu era trecut în mod explicit, Pactul Naţional se opunea clar învățăturilor promovate de mai marii bisericii de la acea vreme.

Citeşte şi „Top 6 cele mai bântuite locuri din lume”

Confruntările dintre susținătorii Pactului Naţional şi susținătorii bisericii s-au amplificat rapid, totul culminând cu evenimentele tragice din 1679, evenimente care, într-un fel sau altul, stau la baza manifestărilor paranormale din Cripta MacKenzie.

Imediat ce a ajuns pe tronul Scoţiei, regele Carol al II-lea al Angliei, influenţat de liderii bisericii care nu mai puteau accepta faptul că o mare parte din populaţia ţării refuză să le recunoască autoritatea, a anulat Pactul Naţional şi a prezentat un ultimatum tuturor prezbiteranilor.

Aceştia erau forțați să renunţe la religia pe care o practicaseră de secole şi aveau să îmbrăţişeze noua doctrină naţională. Cei care nu se conformau aveau să suporte consecinţe grave. Şi aşa s-a şi întâmplat.

Confruntări armate au izbucnit pe tot teritoriul Scoţiei, iar pe 22 iunie 1679 armata regelui Carol al II-lea al Angliei s-a angajat într-o luptă directă cu ultimele forţe ale prezbiteranilor, în ceea ce avea să rămână cunoscut în istorie ca „Bătălia de la Bothwell Brig”.

Depăşiţi numeric şi nedispunând de resursele vaste pe care armata regală le avea, prezbiteranii au fost înfrânţi iar supravieţuitorii măcelului au fost întemniţaţi în Greyfriars Kirkyard (cimitirul micuţei parohii Greyfriars Kirk).

MacKenzie cel Sângeros

În lunile ce au urmat, prizonierii prezbiterani au fost supuşi unor torturi îngrozitoare. Mulți au murit de foame. Alții au fost decapitaţi sau spânzuraţi. Cei mai norocoşi au fost exilaţi. Toate aceste orori s-au petrecut sub atenta supraveghere a Lordului Avocat Sir George MacKenzie.

Poreclit de către victimele sale „MacKenzie cel Sângeros”, Sir George MacKenzie a pozat întotdeauna ca un soţ devotat, tată iubitor, membru respectabil al înaltei societăţi, autor şi intelectual desăvârşit. Ororile săvârşite în numele regelui au fost păstrate secret atât față de locuitorii Edinburghului cât și față de propria familie.

Brutal, foarte calculat, fanatic, Sir George MacKenzie nu a avut nevoie decât de câteva luni pentru a elimina aproape toţi prizonierii prezbiterani. În total, se estimează că Sir George MacKenzie este responsabil pentru moartea a aproximativ 18.000 de scoţieni.

Perioada lui de teroare s-a încheiat însă brusc în 1691, odată cu moartea neaşteptată a lui „MacKenzie cel Sângeros”. În mod ironic, trupul călăului prezbiteranilor a fost depus în interiorul Mausoleului Negru aflat în centrul Greyfriars Kirkyard, la foarte mică distanţă de locul unde miile de victime îşi dormeau somnul neliniştit.

Mausoleul Negru – Manifestări paranormale ieşite din comun

Timp de aproape trei secole Greyfriars Kirkyard a fost centrul unor manifestări paranormale ieșite din comun. Mii de vizitatori şi localnici au raportat halucinaţii vizuale şi auditive intense, stări inexplicabile de teamă, un miros neplăcut în interiorul şi în jurul Mausoleului Negru, sau sentimentul că ar fi urmăriţi de o entitate malefică.

Cripta Mackenzie - Imagine exterioară
Mausoleul Negru – imagine exterioară

Interesant este că toate aceste manifestări paranormale au un punct comun: Mausoleul Negru, locul de odihnă al lui Sir George MacKenzie. Greyfriars Kirkyard este un cimitir cu o suprafață relativ mare care găzduiește sute, dacă nu chiar mii de morminte. Cu toate acestea, fenomenele inexplicabile sunt concentrate pe o arie foarte restrânsă, în jurul Mausoleului Negru.

Deşi timp de aproape 300 de ani cripta lui George MacKenzie a reprezentat un punct important pe harta fenomenelor paranormal, locul a devenit cu adevărat cunoscut abia în anul 1998 după ce un vagabond, posibil în căutare de adăpost, s-a strecurat în toiul nopţii în mausoleu.

Odată ajuns în interiorul criptei, din motive rămase necunoscute până în ziua de azi, bărbatul a vandalizat cele cateva nivele ale mausoleului până ce a ajuns la coșciugul din piatră în care se afla trupul lui „MacKenzie cel Sângeros”.

Citeşte şi „Legende urbane – Omul Molie”

Potrivit surselor din acea perioadă, omul străzii ar fi încercat să ridice capacul masiv din piatră, moment în care pardoseala camerei s-a surpat iar bărbatul s-a prăbuşit la un nivel inferior. Încăperea, aflată sub Mausoleul Negru, şi despre care nu se știuse nimic până atunci, ascundea un secret terifiant. Acolo, bărbatul s-a trezit înconjurat de sute de cadavre încă în putrefacție, cel mai probabil rămăşiţe ale victimelelor lui Sir George MacKenzie.

Îngrozit de descoperirea făcută şi intoxicat de mirosul greu de rămăşiţe umane în putrefacţie, bărbatul a fugit din criptă în toiul nopţii. Ciudat este că, din acea noapte, nimeni nu l-a mai zărit de vagabond, asta deşi autorităţile locale au încercat îndelung să-l găsească. Dispariţia inexplicabilă a bărbatului este şi astăzi, după aproape 30 de ani, unul dintre cazurile de dispariție nerezolvate de poliția din Edinburgh.

Primele activităţi paranormale documentate

Intensitatea fenomenelor paranormale a crescut brusc imediat după vandalizarea Mausoleul Negru.

Primul astfel de caz a fost cel al unei localnice care, observând uşa mausoleului deschisă, a încercat să arunce o privire în interior. Aceasta s-a trezit „aruncată de pe trepte de o forţă întunecată”, aşa cum ea însăşi avea să declare ulterior. Mai târziu, femeia a fost găsită zăcând inconştientă în interiorul criptei, cu vânătăi pe tot corpul şi urme evidente de degete în jurul gâtului, ca şi cum cineva sau ceva ar fi încercat să o sugrume.

Este oare posibil ca omul fără adăpost să fi trezit un spirit malefic în interiorul Mausoleului Negru? Ce l-a determinat pe acesta să vandalizeze cripta – mai ales că, potrivit celor care îl cunoșteau, bărbatul era o persoană liniștită, fără probleme cu băutura sau drogurile? Unde a dispărut bărbatul, de altfel singurul martor al celor petrecute în acea noapte fatidică?

Imediat ce povestea a ajuns pe internet, fenomenul MacKenzie a devenit viral, atrăgând un număr tot mai mare de curioși și pasionaţi de paranormal. Însă o dată cu afluxul turiști au crescut şi intensitatea şi violenţa manifestărilor paranormale.

Până în prezent au fost raportate peste 500 de atacuri în interiorul şi în preajma Mausoleului Negru. Mare parte dintre acestea sunt foarte bine documentate, fiind însoţite de relatări ale martorilor, de fotografii ale urmelor lăsate pe corpurile victimelor, dar si de înregistrări audio şi de documentare video.

Cripta MacKenzie face prima victimă

În anul 2000, Collin Grant, exorcist şi preot la o biserică locală, a fost chemat să săvârşească un ritual de curăţare a criptei. În timp ce pregătea terenul pentru ritual, undeva aproape de centrul cimitirului, Grant le-a spus celor care îl însoţeau că simte cum este înconjurat de sute de suflete chinuite dar şi de câteva “entități malefice.”

Cripta Mackenzie
Vedere din Greyfriars Kirkyard

Grant a oprit ritualul şi a părăsit imediat cimitirul Kirkyard spunând că, ceea ce se întâmplă în acel loc este cu mult peste puterile sale şi că se teme pentru propria viaţă.

Câteva săptămâni mai târziu, preotul a fost găsit mort. Cauza oficială a morţii a fost infarctul, însă medicul legist a ţinut să precizeze că “ceva l-a speriat atât de tare încât inima i-a stat în loc”.

Citeşte şi „Misterul coşciugelor care se mişcă”

După moartea misterioasă a preotului, consiliul local al oraşului Edinburgh a închis cimitirul, care a rămas zonă interzisă până când un istoric local, Jan Andrew Henderson i-a convins pe oficiali să redeschidă o parte din Greyfriars Kirkyard pentru a deservi ca atracţie turistică.

În prezent, accesul la Cripta MacKenzie este limitat turiștilor. Singurii care au acces la criptă sunt cei care obțin aprobare specială de la consiliul local pentru a filma în jurul și în interiorul mausoleului (realizatori de documentare, reporteri, sau pasionați de paranormal daca pot face dovada că se pot prezenta la fața locului cu o echipă profesionistă).


Bibliografie
 • „Greyfriars Churchyard”, reportaj Historic Scotland.
 • „Arhiva oficială a consiliului oraşului Edinburgh” la data de 23 aprilie, 1561.
 • Autor necunoscut – „Moat Haunted” publicat în „The Scotsman” la data de 29 septembrie 2006.
 • Edinburgh News
 • Andrew Lang – “Sir George Mackenzie, King’s Advocate of Rosehaugh: his life and times” , publicat de London: Longmans, Green and Co., 1909
 • Clare Jackson – “Mackenzie, Sir George, of Rosehaugh (1636/1638–1691)”, Oxford Dictionary of National Biographyedition, publicat de Oxford University Press, ianuarie 2007

Lasă un comentariu

 

Comentarii

 1. AM POSTAT ADINEAORI, DAR DACA NU ERA TIPARIT SI CODUL ANTISPAM, IMI ESTE GREU SA REIAU DE LA CAPAT.

  1. Buna Vera,

   Ne pare rau insa nu am primit comentariul tau initial. Codul anti-spam, desi frustrant, este o necesitate. Fara acesta site-ul nostru ar primi cateva mii de comentarii de tip spam in fiecare zi, ceea ce ar face imposibil pentru noi sa distingem comentariile venite de la utilizatori reali. 🙁

 2. Deci de unde se stie ca era un barbat , si ca el ar fi facut toate astea , si dupa ar fi disparut ?

  1. Buna ziua,

   Din sursele pe care le-am gasit (articole din ziarele locale din acea perioada, dar si cateva insemnari din arhiva oficiala a orasului) reiese ca un localnic, un om al strazii, a patruns in interiorul criptei unde a produs mai multe stricaciuni. Un martor l-a vazut pe barbat fugind din cimitir. Martorul a fost capabil sa-l identifice pe barbat iar politia a intrat in contact cu cateva rude/cunostinte ale barbatului. Acestea l-au descris drept un om linistit, fara antecedente violente. In acelasi timp, au confirmat si faptul ca barbatul locuia pe strazi.

   In urma investigatiei efectuate, politia locala a documentat stricaciunile produse. In interiorul criptei au descoperit o zona surpata care facea legatura cu o camera inferioara. Nu se stie daca barbatul a fost direct responsabil pentru surparea pardoselii sau daca acesta doar a descoperit intrarea catre camera inferioara. Barbatul respectiv este in continuare dar disparut, acesta nu a mai fost vazut din noaptea intamplarii.

   Am incercat sa oferim un articol cat mai bine documentat, insa exista foarte multe informatii (multe contradictorii) pe aceasta tema. Am ales sa nu relatam elemente din poveste pe care nu le-am putut verifica corespunzator, iar in acelasi timp am dorit sa pastram articolul relativ scurt pentru a nu plictisi :). Daca exista interes, putem lucra la un articol mult mai complex pe tema criptei MacKenzie.

   1. Hello. Mersi pentru informatia aditionala.Vroiam doar sa punctez ca este doar o speculatie in privinta barbatului , si la lucrurile pe care le-a facut. Cu privire la bantuit … oamenii sunt usor influentati , chiar si de un sunet . Daca nu se stie povestea , nu se mai ‘ sperie ‘ nimeni. O spun din experienta personala. Revin pe poveste daca descoper noi amanunte.

 3. foarte interesant articol, sunt un mare fan al fenomenelor paranormale, in special cele care tin de locuri bantuite, fantome, spirite nelinistite, etc 🙂

 4. Wow…chiar am fost si am vizitat locul acum cativa ani. Te lasa sa vezi cripta doar din exterior iar in zona nu poti sa intri singur de capul tau…trebuie sa faci parte dintr-un grup organizat condus de un ghid de al lor. Inspaimantatoare experienta. Ghidul ne-a povestit despre cripta, initial am crezut ca sunt doar legende sau povesti locale pentru a atrage turistii…se pare ca nu!

  1. Eu locuiesc la cateva strazi distanta de Greyfriars Kirkyard. E o adevarata nebunie aici! Sunt o multime de turisti, zi si noapte. Am auzit si eu despre mausoleu si chiar am vazut la postul local de stiri cum ca mai multi turisti au fost atacati in interiorul mausoleului!