Conspirație

In Conspirație by A.B.BLasă un comentariu

O bună seamă din legendele incredibile care fac înconjurul lumii sunt denumite „teorii ale conspiraţiei”.

Există o sumedenie de istorisiri stranii încadrate la conspirație despre oameni care conduc din umbră destinul omenirii, agenţi secreţi, al căror nume nu-l vom afla poate niciodată, despre care se presupune ca realizează operaţiuni secrete periculoase în războiul ascuns. Există povești despre anumite proiecte, studii sau experimente care, oricât de fantasmagorice par la prima vedere, uneori, sunt atat de bine ticluite încât te întrebi dacă nu cumva ar putea fi adevărate.

Conspirație (cuvânt cu rădăcini latinești, „con” = „împreună„, „spirare” = „a respira„) reprezintă o uneltire secretă și ilegală îndreptată împotriva instituțiilor statului sau a ordinii publice. Conspirațiile au început să existe odată cu apariția omului și probabil vor dispărea doar odată cu următorul salt evolutiv uman. Principala caracteristică a conspirației este desfășurarea acțiunilor conspiratorii în cel mai strict secret, fără ca altcineva să știe sau să pună întrebări. În schimb, când facem referire la o „teorie a conspiraţiei” ne bazăm pe conceptul că puternice forţe ascunse pun în aplicare comploturi elaborate. De asemenea, prin „conspirație” ne referim la „explicații oficiale”, oferite maselor, scopul acestora fiind lămurirea unor evenimente controversate. Dar în momentul în care apar ”variante oficiale” apar și indivizi care refuză să creadă aceste povești. Aceștia sunt adepții teoriei conspirației.

Vom încerca să alegem subiecte interesante pentru această rubrică, fără însă a pica în patima conspirației foarte mult. Trebuie să precizăm aici și câteva lucruri despre conspirație, ca să nu luați de bune chiar toate lucrurile care se vehiculează. Ar trebui să avem pe fiecare articol un timbru ca pe pachetele de țigări în care să specificăm ceva de genul: „Atenție, conspirațiile pot da dependență și pot provoca tulburări de personalitate de tip paranoid!”

Unele teorii sunt seducătoare, însă e destul de suspect să îți axezi gândurile numai pe acest gen de teorii. Ce este straniu, e că sondajele arată ca majoritatea oamenilor înclină spre ideea de conspirație. Când cineva crede în conspirație s-ar putea spune că acel om e de un scepticism patologic, care se poate transforma foarte ușor în paranoia. Se pare că tendința de a crede în astfel de teorii ține de neîncrederea pe care o manifestăm în semenii noștri. Oamenii care au foarte puţină încredere în ceilalţi tind să creadă că alţii se unesc împotriva lor. Acest soi de neîncredere favorizează un anumit tip de convingeri și  face indivizii mult mai susceptibili la ideea de conspirație. În general, o conspirație se bazează pe percepţia unui caracter rău. Mai exact, este vorba despre tendinţa individului de a se concentra asupra intenţiei rele şi a agenţiilor secrete, mai degrabă decât asupra întâmplării sau a complexităţii cauzelor. Cu cât vezi lumea în acest fel – plină de răutate şi de planuri ascunse în loc să crezi în concursurile de împrejurări şi în simple coincidenţe – cu atât eşti mai predispus să accepţi teorii ale conspiraţiei de toate felurile.

Lasă un comentariu