Clopotele au fost asociate situațiilor mistice și lumii spiritelor încă din vechime. Imaginile zeităților erau frecvent imprimate pe clopote. Vechii evrei purtau clopoței legați la veșminte, spre a alunga spiritele malefice.

Trasul clopotelor pentru morți constituie un vechi obicei.Unii experți consideră că acest obicei își are originea în încercarea de alungare a duhurilor rele care bântuiau în preajma cadavrului, așteptând prilejul potrivit să acapareze sufletul eliberat din trup. Odinioară clopotele erau trase doar atunci când mureau oameni importanți, dar, odată cu apariția creștinismului, a devenit un obicei să se bată clopotele în timpul funerariilor pentru orice enoriaș.

În epoca medievală, clopotele bisericilor se trăgeau în timpul epidemiilor, cu speranța purificării aerului de germenii bolii. Se credea, în general, că aceste clopote au puteri magice sau spirituale specifice, mai ales datorită poziției lor. Suspendate între cer și pământ, clopotele păreau să strajuiasca trecerea dintre lumile materială și nonmateriala, înfricoșându-i pe demoni. Clopotul sacru al budistilor, ghanta, servește această expresie spirituală, într-o manieră similară, alungând entitățile negative și încurajând spiritele bune să se manifeste. Însuși sunetul clopotelor reprezintă un simbol al puterii creatoare.

Populațiile de pe coasta vestică a Africii obișnuiau să lege un clopoțel de piciorul unui copil bolnav, spre a îndepărta răul , în vreme ce mai departe de copil se punea mâncare, spre a atrage acolo spiritele malefice.

Simbolismul clopotului este legat mai cu seama de perceptarea sunetului. În India spre exemplu, clopotul simbolizează auzul și ceea ce percepe auzul, adică sunetul, care este reflectarea vibrației primordiale. Astfel, cele mai multe dintre sunetele percepute, cu prilejul experiențelor yoga sunt sunete de clopot.

În lumea islamică, sunetul clopotului reprezintă sunetul subtil al revelației coranice, rasfrangerea puterii divine în existență. Într-un fel destul de asemănător, Canonul budist parcă asimilează vocile divine cu sunetul unui clopot de aur.

În China, zgomotul clopotului este pus în legătură cu tunetul și în mod frecvent asociat cu acela al tobei. Dar muzica produsă de clopot este înălțătoare și totodată criteriu al armoniei universale.

În opoziție cu trăsnetul, clopoțelul simbolizează virtuțiile feminine sau o formulă magică. Deseori el este împodobit cu roata legii, cu un cerc de petale de lotus, de lei, de legi. Clopotul simbolizează fără îndoială chemarea divină la studierea legii, supunerea față de cuvântul lui Dumnezeu, în orice caz o comunicare între cer și pământ.

Un clopoțel magic slujește la evocarea morților, el fiind făcut dintr-un aliaj obținut din plumb, cositor, fier, aur, cupru, argint-viu. Jos este înscris numele Tetragrammaton, iar deasupra numele celor șapte spirite ale planetelor, apoi cuvântul Adonal și, pe inel, Iisus. Pentru a fi eficace, este nevoie, după opinia lui Girardius Pervilues, “să fie înfășurat într-o bucată de mătase verde și păstrat în această stare până ce persoana care întreprinde marele mister va avea libertatea și posibilitatea de a pune respectivul clopoțel în mijlocul unei gropi dintr-un cimitir și de a-l lasă astfel timp de șapte zile. Câtă vreme clopoțelul păstrează vesmântul țărânii din cimitir, emanația și simpatia care îl însoțesc se mențin; acestea îl duc la perpetua calitate și virtute cerute, atunci când sunați din el în acest scop”.

În zilele noastre, clopoțelul așezat deasupra ușii unui magazin avertizează intrarea unui client. Această funcție practică a fost precedată de folosirea clopoțeilor deasupra ușilor pentru a nu lasă spiritele rele să pătrundă într-o casă sau într-un magazin.

Surse

  • Jean Chevalier și Alain Gheerbrant, Dicționar de simboluri, București, Editura Artemis, 1994
  • Brad Steiger și Aherry Hansen Steiger, Enciclopedia Gale a fenomenelor neobișnuite și inexplicabile, București, Editura ALL, 2011
  • Dorin Marian, Revista Magazin, 18 noiembrie 2009
  • Dan Carlea, Ziarul Lumina, 17 decembrie 2012

Articole similare

Succubus

De-a lungul istoriei, peste tot în lume apar informaţii cu privire la diverse raporturi sexuale întreţinute cu tot felul de fiinţe supranaturale. Mulţi cercetatori cred că acești demoni sexuali sunt doar niște fantezii  născute din…

OOPARTS

De-a lungul timpului diferiţi arheologi și căutători de artefacte au descoperit diferite anomalii arheologice, obiecte care par a fi moderne sau realizate din materiale avansate, doar că acestea se aflau în interiorul unor straturi foarte…

Cercurile zânelor

În majoritatea tradițiilor, mai ales în insulele Britanice și Scandinavia, zânele erau entități supranaturale care populau un regat magic de sub pământ. Întotdeauna ele au fost considerate foarte asemănătoare cu oamenii, deși superioare muritorilor. Așa…

1 Comentariu

    Clopotele purifica energia unui loc. Stiu ca iti poți face o curățirea energetică a casei din când in când cu ajutorul unui clopot tibetan micuț.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha