Ceaunul

Ceaunul

In Bizar by MayaLasă un comentariu

Despre ceaun se știe că este un vas de formă emisferică, realizat din diferite metale și are două toarte unite printr-un mâner. Acesta este folosit pentru fierberea mămăligii sau a diferitor mâncăruri.

Încă din cele mai vechi timpuri ceaunele erau folosite în diferite ritualuri celtice. Unora li se atribuiau calități magice, considerându-se că nu puteau fierbe mâncarea pentru o persoană lașă sau păcătoasă. Ele acordau inspirație divină sau generau mari cantități de mâncare.

Primii celți au folosit ceaunele în rituri de fertilitate, “ceaunele belșugului” erau asociate cu abundența. Miedul ( sau hidromelul este cea mai veche băutură fermentată, ce datează cu mult înaintea celor din viță de vie, fructe sau cereale) din ceaunul zeiței celtice Cerridwen oferea înțelepciune divină, cel din ceaunul zeiței Branwen promitea regenerarea.

Ceaunele din cultura celtică erau folosite probabil și în sacrificiile umane. Ceaunul Gundestrup, găsit într-o turbarie din actuala Danemarca, datând de pe la 100 î.H., are inscripționată pe el imaginea unei victime aruncate în ceaun. Următorul ritual datează de la începutul Evului Mediu și a devenit o metodă magică legendară de obținere a afecțiunii persoanei dragi. Ea necesită un ceaun în care s-a strâns apă din prima ploaie căzută în aprilie. Pe măsură ce apa fierbe, în fiertură se adaugă și se amestecă, drept ingrediente, șapte felii de sângerete, șapte pene de bufniță, șapte solzi de pește, un fir de păr al persoanei dorite și o bucată de unghie a acesteia. Când toate ingredientele au fost adăugate, fiertura magică trebuie lăsată la fiert timp de șapte minute. După aceea, magicianul lasă licoarea să se răcească înainte de a stropi cu ea persoana îndrăgostită, având însă grijă ca fiertură magică doar să o încălzească puțin, nu să o frigă.

Lasă un comentariu