Biblia diavolului

Biblia diavolului

In Istorie și civilizații by A.B.B2 comentarii

Nu a fost elucidat nici până acum misterul cărților uriașe care se găsesc în lume. Mulți cred că aparțin unor timpuri în care oamenii conviețuiau cu Giganții. O stranie carte uriașă este expusă astăzi la unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume.

În Biblioteca Națională a Suediei din Stockholm există o carte gigant, o carte foarte controversată, numită: „Codex Gigas” („Cartea uriașilor„). Se pare că această carte datează din secolul al XII-lea. Are coperțile din lemn, învelite în piele și ornată cu decorații metalice. Ea măsoară 90 de cm înălţime, 75 cm lățime (când e închisă), 22 cm grosime, cântărind 70 de kilograme.

„Codex Gigas” mai este numită și „Biblia Diavolului”. Legenda spune că a fost scrisă într-o singură noapte de mâna unui călugăr dintr-o mănăstire benedictină (din Podlazice, Cehia de astazi) călăuzit de însuși Diavolul.

Codex Gigas” sau „Biblia diavolului

Codex Gigas” este unul din cele mai misterioase manuscrise, despre care se spune că ascunde nebănuite taine şi adevăruri despre permanenta confruntare între Creator şi Diavol, între principiul binelui şi cel al răului.

Biblia Diavolului este o expunere absurdă de scrieri biblice combinate cu texte satanice, amestecate cu manuale de botanică, scrieri istorice, leacuri pentru boli grave, garnisite cu lecții de spiritualitate, rețete medicale pentru diverse afecțiuni, incantații.

biblia diavolului

De pildă, în Biblia Diavolului apar o Biblie scrisă în latină, texte referitoare la pocăință, liste întregi de păcate și metode adecvate de ispășire a lor. Codex Gigas mai conține și imaginea diavolului, însoțită de mesaje de proslăvire. Majoritatea imaginilor mai mult sau mai puțin comerciale care îl înfățișează pe Satana au fost inspirate după acest manuscris. „Codex Gigas” conține cea mai veche redare a Diavolului care a fost descoperită până acum.

Manuscrisul poate fi studiat online la: http://www.kb.se/codex-gigas/eng/Browse-the-Manuscript/

Portretizarea Necuratului este realizată amănunțit, tronând pe o pagină întreagă. Este înfățisat cu mâinile ridicate spre cer, între două turnuri, părând că îl provoacă pe Dumnezeu la duel. Are doar patru degete la mâini și la picioare (care aduc mai curând cu niște labe de animal), are gheare și coarne. Se spune că desenul este ilustrat atât de fidel și atât de mare, pentru că este chiar un omagiu adus Diavolului.

Pe verso, însă, este înfățișat Raiul. Este o antiteză practic: ce ar putea fi viața trăită prin prisma păcatului și ce ar putea fi trăita în credință. Portretele reprezentându-l pe Tartor erau ceva comun în arta medievala, însă desenul din Codex Gigas este unic datorită dimensiunii și pentru faptul că îl înfățișează de unul singur, fiindu-i dedicată o pagină întreagă.

biblia diavolului

Portretizarea Diavolului in Codex Gigas

Legenda spune că acel călugar care a scris cartea era un păcătos notoriu și urma să fie aspru pedepsit.ÎInsă el le-a cerut îndurare superiorilor săi, promițând că dacă îi mai dau o singură zi de trăit va scrie o operă importantă prin care va slăvi mănăstirea pe vecie. Deși a fost batjocorit, i se îndeplinește acastă dorință, însă este amenințat cu moartea dacă nu va finaliza opera, așa cum a promis. Călugărul ar fi scris intens până când i-a amorțit mâna, și în disperarea lui l-a invocat pe îngerul căzut: Diavolul. Evident, are loc un pact cu Diavolul, care își oferă serviciile în schimbul sufletului scribului.

Cercetătorii spun că asemenea lucrare nu putea fi realizată peste noapte, așa cum spune legenda. Ca să finalizezi așa ceva ai nevoie pe puțin de două, trei decenii de muncă.

Straniu este cu adevărat faptul că acest manuscris și-a dobândit reputația de a fi una din cele mai importante minuni din Evul Mediu Întunecat și nu a fost niciodată pândit de Inchiziție. Ba mai mult, Biblia Diavolului a fost studiată și considerată izvor de inspirație pentru cei mai mulți reprezentanți ai clerului. Chiar și azi, Vaticanul manifestă o poziție de toleranță fată de Biblia Diavolului, considerându-o un manuscris religios important.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. asta e cea mai mare erezie! unele articole pe care le publicati sint absolut josnice si jignitoare pentru noi restul de crestini adevaratui! BIBLIA NOASTRA E SFANTA! NU EXISTA ALTCEVA!