Artemis

Artemis – Zeița vânătorii

In Bizar by Maya2 comentarii

Fiică a lui Zeus și a muritoarei Leto, Artemis este sora geamănă a lui Apollo. Ea se numără printre cei doisprezece olimpieni, fiind considerată una dintre cele mai vechi și mai venerate zeități din Grecia Antică.

Artemis, era zeița vânătoriii. Ea-i ocrotea pe pământeni, cum socoteau vechii elini, când întindeau arcul pentru a vâna. Așa cum Apollo era lumina ce țâșnea din astrul sclipitor al zilei, Artemis se spunea că era lumina palidă a nopții. De asemenea, sorei lui Apollo, Artemis, sau Diana la romani, i se mai zicea și Febe, deoarece reprezenta lumina argintie a lunii. Zeița Artemis se confundă cu Selene, luna. Săgețile din tolba ei par a fi razele argintii de lună.

Aezii povesteau că ea, imediat după naștere, s-a înfățișat tatălui său Zeus rugându-l să-i îndeplinească șase dorințe: să nu se căsătorească niciodată, adică să rămână fecioară, să aibă un arc, săgeți și o tunică pentru a vâna după bunul plac, să aibă mai multe nume pentru a se diferenția de Apollo, să fie aducatoarea de lumină, s-o servească 20 de nimfe și alte 60 de fiice ale lui Okeanos să-i servească drept cor. De asemenea a dorit să domnească pe munte și să ajute femeile în timpul nașterii.

Zeus i-a îndeplinit dorințele, iar Artemis urmată de cortegiul de fecioare a pornit prin munte la vânătoare, din zori și până în noapte. Îi plăcea să vadă sânge, să vadă cum fiarele se zbăteau în cruda agonie a morții.

Artemis se spune că era necruțătoare cu cei care nu o respectau, transformându-i în animale și dați pradă câinilor. Un exemplu este Acteon, care fiind stropit cu apă fermecată s-a transformat în cerb, iar câinii săi ce-l însoțeau l-au mușcat și l-au doborât, nerecunoscandu-l. Acesta a fost pedepsit deoarece a zărit-o pe Artemis nudă în timp ce se îmbăia împreună cu nimfele în apele unui râu, stârnind astfel mânia zeiței.

O altă fapta crudă este uciderea lui Orion, care și el s-a îndrăgostit de Artemis. O altă versiune a legendei spune că gigantul Orion ar fi fost ucis de Apollo, ca pedeapsa pentru cutezanța sa. După moarte sa, Orion a fost transformat într-o consteletie ce îi poartă numele. El este una dintre cele mai frumoase stele ale nopților de vară. Pe adorabilii ei fideli, cum este Hipolit, Artemis îi răsplătește cu nemurirea. Hipolit și-a plătit cu viața, castitatea.

Dacă totuși zeița încearcă să se apropie de vreun muritor, iubirea ei era stranie și rece. Un exemplu este cazul pastorului Endymion, de o rară frumusețe, ce a fost adormit veșnic de Zeus, pentru a se menține mereu tânăr. Totuși, în amorțeala somnului, din unirea lor semilucidă se spune că Artemis a născut 50 de fete.

Sălbatica zeiță a naturii este nemiloasă mai ales cu femeile care cedează în fața atracției dragostei. Artemis ucide căprioarele și cerbii, animalele care simbolizează blândețea și fecunditatea dragostei, dar în schimb ocrotește pe cele tinere și neprihănite considerate ființe sacre. Totodată ocrotește femelele care așteaptă pui și femeile însărcinate. Ea este zeița nașterilor.

Ca și Apollo, Artemis a avut la început aceleași atribute: semăna molimi și moarte printre muritori, era o divinitate răzbunătoare. Fiind foarte apropiată de fratele ei geamăn, îl însoțea pe acesta în numeroase acțiuni. Zeița îl însoțește în exil pe Apollo, care ispășește pedeapsa pentru omorârea balaurului Python, chinuitorul mamei sale Letona, apoi este alături de el în războiul troian. În acest război sprijină oastea grecilor ahei și participă la uciderea celor 12 copii ai Niobiei, o muritoare ce a avut îndrăzneala să o sfideze pe aceași Letona.

Cu timpul, Artemis a căpătat atribute de zeitate binefăcătoare, fiind considerată o protectoare a animalelor, câmpurilor și a vindecărilor miraculoase.

Alături de Apollo, Artemis a fost destul de mult sărbătorită de vechii greci. Ea ducea în mână o făclie de argint. Elenii socoteau că putea să-i ajute pe navigatori să-și conducă vasele și să-i călăuzească în timpul nopții. De accea, marinarii îi zideau temple de-a lungul coastelor și-n porturi. Astfel, în Efes, i se ridicase zeiței un templu colosal. Un templu care era socotit drept una dintre cele șapte minuni ale lumii, dar din care nu au rămas decât puține relicve.

Dar cel mai mult era slăvită Artemis ca zeiță a vânătorii, pentru că vânătoarea era un meșteșug de bază la vechii eleni, pentru unii chiar o artă. Aproape toți regii și eroii au fost și vânători destoinici, căci fiarele umpleau pământul pe acea vreme și ajungeau adeseori primejdioase.

Multe opere de seamă: statui, tablouri, monumente au fost cioplite, zugrăvite sau înălțate în cinstea aceleia ce întruchipa meșteșugul de a vâna cu iscusință. Praxitele, Fidias și alți mari sculptori, cioplind cu măiestrie piatră, au înfățișat-o pe Artemis cea virginală a vanatoarei.

Din tot ce a mai rămas, celebră este însă marmura intitulată “Diana” de la Luvru.

Lasă un comentariu

 

Comentarii

  1. Deci pana la urma si la coada ce or fi fost acești zei? Niste personificare ale subconștientului nostru iar mitologiile sunt doarniste metafore? Au fost zeii niste extratereștrii așa cum spun alții? Sau un gen de oameni cu super puteri, o altă rasa care a existat înaintea noastră?