Ares Marte

Ares/Marte

In Bizar by MayaLasă un comentariu

Zeu al războiului, Ares este fiul lui Zeus și al Herei. Totuși el este “cel mai odios dintre toți Nemuritorii”, cum spune tatăl său, “acest smintit care nu cunoaște nici o lege”, cum spune mama sa, “acest turbat, acest ușuratic, această întruchipare a răului”, așa cum îl descrie Atena, sora sa.

Înarmat cu cască, platoșă, sabie și lance, Ares nu se putea întotdeauna făli cu isprăvile sale. Un erou grec, Diomede, a reușit să-l rănească pe zeu într-o luptă corp la corp printr-o mare dibăcie. Atena îl depășea în luptă prin inteligența sa mai ascuțită, iar Hefaistos l-a pus într-o postură ridicolă alături de Aphrodita.

Din punct de vedere simbolistic, întruchipează forța brutală, care se fălește cu statura, viteza, greutatea, capacitatea sa de masacru și care își bate joc de problemele de dreptate, măsură și omenie. Eschil spune despre zeu că “se adapă cu sângele oamenilor”, dar această viziune simplistă este ușor ridicolă.

Ares_Marte 2

În numeroasele mituri legate de numele lui, zeul apare adesea înfrânt, cu toate că era simbolul forței războinice, brutale.

Legenda spune că în războiul troian, unde participa alături de Hector, Ares este rănit de către Diomede cu ajutorul Athenei și silit să fugă. De asemenea Ares este rănit și silit să se întoarcă în Olimp când sare în ajutorul fiului său, Cicnos ce avea să fie ucis de Heracles. Zeul trebuie să îndure uciderea fiicei sale, Penthesilea, fără să poată face nimic.

De numele zeului este legat și Areopagul, colina din Atena care era locul unde se jucau crimele de natură religioasă. Se spune că la poalele colinei, Ares l-ar fi ucis pe Hallirrhothius, fiul lui Poseidon, deoarece acesta a încercat să-i necinsteasca fiica, pe Alcippe. Poseidon l-ar fi adus pe Ares în față judecății zeilor, pe aceeași colină pentru a fi pedepsit pentru crima comisă, dar Ares a fost iertat.

Din diferitele episoade ale mitului, rezultă natura aparent dublă a zeului Ares, care pe de o parte este însetat de distrugere și de război, pe de altă parte apare conceput ca tânărul iubit de Aphrodita. În realitate, Ares fusese conceput ca o zeitate tutelară a fertilității feminine. Probabil că în această lumină s-a format tradiția riturilor războinice consacrate zeului, în realitate fiind niște lupte ritualice legate de inițiere și de fertilitate, care nefiind înțelese în semnificația lor originară, au fost transfigurate cu trecerea vremii, în lumea greacă, până când zeul a căpătat conotațiile aparent duble cunoscute din epoca clasică.

Lui i se atribuiau numeroase episoade amoroase, celebră fiind legătură dintre el și Aphrodita. “Izvoarele” (Odiseea) amintesc despre această iubire dintre Ares și Aphrodita, care s-au ascuns de zei și s-au iubit pentru prima oară în palatul lui Hefaistos. Întâmplător, Helios, Soarele, i-a văzut și l-a înștiințat pe Hefaistos, soțul Aphroditei, care pentru a-i pedepsi a pregătit în atelierul său un lanț invizibil, pe care l-a așezat pe pat astfel încât s-a declanșat ca o capcană, prinzându-i pe cei doi îndrăgostiți. Zeii chemați să-i vadă i-au batjocorit pe cei doi.

O altă versiune a mitului spune că de fapt Ares era considerat soțul legitim al Aphroditei. Din unirea celor două divinități s-au născut Eros și Anteros, adică Iubirea și Iubirea Împărtășită, care personifică aspectele cele mai evidente ale personalității celor doi; Harmonia, care îmbină în ea natura dublă a părinților săi, Fobos și Deimos, adică Frica și Groaza. În alte tradiții sunt pomeniți ca fii ai lui Ares, Diomede și amazoanele.

La români, Ares era identificat ca zeul Marte. Fără a fi neapărat un zeu al vegetației, Ares este și un protector al recoltelor, ceea ce reprezintă una din misiunile războinicului. Este întâmpinat cu titlul de zeu al primăverii, nu doar pentru că ar favoriza circulația sevei, ci pentru că luna martie inaugurează anotimpul în care se pornește obișnuit la război.

Ares este și zeul tinereții: el îndrumă îndeosebi tinerii, care își părăsesc locurile natale spre a întemeia noi orașe. Gemenii Romulus și Remus ar fi fiii săi. În operele de artă, emigranții sunt adesea însoțiți de un lup sau o ciocănitoare, animale consacrate lui Ares; o lupoaică ii alăptează pe cei doi gemeni, într-o peștera de pe viitorul Palatin.

Dacă este Ucigașul sau Apărătorul caselor și al tinerilor, Ares este și Osânditorul și Răzbunătorul tuturor nedreptăților și mai cu seamă al încălcării juramintelor. Din această cauză el este uneori onorat ca zeul jurământului.

Lasă un comentariu