Mulți arbori, arbuști și plante sunt folosiți ca obiecte cu puteri magice. Alunul, lemnul din care se fac baghetele magice, a fost folosit și în radiestezie, pentru localizarea surselor de apă freatică, în vederea săpării de fântâni. O baghetă de alun a fost folosită de Sf. Patrick (sec. al V-lea d.H.) pentru a alunga șerpii din Irlanda și a-i arunca în mare.

Pentru druizi și alți magicieni, arborii au constituit o excelentă sursă de vitalitate radiantă și un instrument pentru atenuarea sau chiar vindecarea durerilor de spate. Chiar și astăzi, mulți oameni care trăiesc după legile naturii încearcă să apeleze la magia cu arbori pentru a-și spori puterea. Persoanele respective trebuie să aleagă un copac adecvat, puternic, drept, lipsit de deformări și de mărime considerabilă. Frasinul, molidul și mesteacănul sunt cei mai recomandați arbori. Pentru rezultate optime, copacii trebuie să se afle cât mai departe de așezări umane.

După ce a fost ales un copac potrivit, magicianul începe să-i vorbească, să-l atingă și să se gândească la el ca la un prieten. Copacul trebuie înconjurat de nouă ori, timp în care magicianul îl atinge delicat cu degetele. Apoi, magicianul se sprijină cu spatele de copac, cu fața îndreptată spre nord și își întinde brațele în lateral, cât să atingă scoarță copacului. În această poziție rostește incantația:

“O, copacule!
Copac puternic, rege copac,
Ia slăbiciunea din spatele meu
Și da-mi în loc forță!
Ca să pot fi drept, ca tine
Între cer (privește în sus)
și Pământul de sub el (privește în jos),
Ferit de furtuni
Și binecuvântat până la ultima ramură.
Așa să fie!”

Magicianul repetă incantația până când simte apariția unei relații energetice între el și copac. Apoi se desprinde, cu grijă, de copac și mulțumește spiritelor naturii pentru ajutorul dat.

În toate culturile copacul are o importanță deosebită. Cu toate că fiecare copac are o însemnătate aparte, ei ca un tot unitar amintesc de viață, regenerare, întinerire. Arborii sacri cu puteri magice se găsesc în fiecare cultură și periodă. Aceștia sunt ca un dar divin făcut de către zeița Pământ pentru că oamenii, atunci când cred în puterea copacilor, să se vindece de boli.

La lacuți se povestește că în buricul pământului se înalță un arbore semeț cu opt crengi. Din coroana copacului se revarsă o licoare divină de un galben înspumat. Trecătorii care beau din licoare simt cum le trece oboseala și le piere foamea. Când primul om, la venirea sa pe lume, a vrut să știe de ce se află aici, a mers lângă acest copac uriaș al cărui vârf străpunge cerul. A văzut în trunchiul copacului o scorbură unde i se arată până la brâu o femeie care îi spuse că el venise pe lume spre a fi strămoșul neamului omenesc.

Altaicii spun și ei că înainte de a veni pe pământ, sufletele oamenilor stau în cer sau cocoțate pe vârfurile cerești ale copacului cosmic sub chipul unor păsări. Marco Polo relatează că primul rege al uigurilor s-a născut dintr-o anumită ciupercă hrănită cu seva copacilor.

La populațiile turco-mongole din Siberia întâlnim și interpretări antropomorfice ale arborelui. Astfel, la tunguși, un om se poate transforma în copac și-și poate relua apoi forma dintâi. În China antică, tuia era arborele estului și al primăverii. De aceea, el trebuia sădit pe altarul Pământului spre Răsărit. În plus, ca toate coniferele, tuia era un simbol al nemuririi, cu rășină și fructele ei se hrăneau Nemuritorii.

Surse

  • Brad Steiger și Sherry Hansen Steiger - Enciclopedia Gale a fenomenelor neobișnuite și inexplicabile, București, Editura ALL, 2011
  • Jean Chevalier și Alain Gheerbrant - Dicționar de simboluri, București, Editura Artemis, 1994
  • Richard Cavendish - The Black Art, New York, Capricorn Books, 1968
  • Jean Gifford - The Wisdom of Trees: Mystery, Magic and Medicine, New York, Sterling Publications, 2000
  • Jacqueline Paterson, Tree Wisdom, Marea Britanie, Thorson Publishing, 1997

Articole similare

Ceaunul

Despre ceaun se știe că este un vas de formă emisferică, realizat din diferite metale și are două toarte unite printr-un mâner. Acesta este folosit pentru fierberea mămăligii sau a diferitor mâncăruri. Încă din cele…

Artemis – Zeița vânătorii

Fiică a lui Zeus și a muritoarei Leto, Artemis este sora geamănă a lui Apollo. Ea se numără printre cei doisprezece olimpieni, fiind considerată una dintre cele mai vechi și mai venerate zeități din Grecia…

Wicca

Conform unui recensământ din SUA, numărul persoanelor care se declară wiccani a urcat de la 8000 în 1990, la 134000 în 2001. Un studiu publicat în noiembrie 2001 de Graduate Center of the City University…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha