5 beneficii necunoscute ale cafelei

5 beneficii necunoscute ale cafelei

In Bizar by Lasă un comentariu

Cafeaua este una dintre cele mai răspândite băuturi din lume. Se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate, are o culoare neagră și conține cofeină. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, cu două varietăți mai importante: Coffea Arabica și Coffea Robusta.

Istoria cafelei este la fel de bogată ca și aroma inconfundabilă a acestei minunate licori. În Occident, cafeaua a fost cunoscută și acceptată pe scară largă abia prin anul 1600 când Papa Clement al VIII-lea a numit-o “băutură creștină”. În Orientul Mijlociu însă, cafeaua a fost băutura preferată de aproape toate paturile sociale încă din antichitate.

Iată câteva dintre efectele benefice, dar mai puţin cunoscute, ale cafelei:

1. Cafeaua este o băutură adorată de mulți consumatori și care conține numeroase substanțe antioxidante precum Vitamina B, Vitamina C, Vitamina E, lipidele, carotenul; substanțe ce protejează celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen. În ceaiul verde, despre care mulţi cred că este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din natură, nu s-a putut dovedi acest efect.

În Japonia, după o perioadă de 10 ani de cercetări, s-a ajuns la concluzia că din cei 100.000 de participanți la studiu care au consumat cafea zilnic, doar 214 s-au îmbolnăvit și au murit de cancer renal, în comparație cu eșalonul care nu a consumat cafea deloc. Dintre aceștia, 514 s-au îmbolnăvit și murit de cancer renal. Rezultate asemănătoare au obținut și cercetătorii americani din Ottawa, la femeile cu tendința de cancer la sân.

Cafea - 5 beneficii necunoscute ale cafelei

Un alt studiu publicat în 2005 de către “National Health and Nutrition Examination Survey”, arată că la cei care consumă cel puțin două căni de cafea pe zi, se reduce riscul bolilor cronice de ficat, boli ce sunt frecvente la persoanele supraponderale sau la alcoolici. Conform acestui studiu, cofeina este cea care contribuie în mod semnificativ la reducerea riscului de apariție a bolilor cronice la ficat.

Mai mult decât atât, studiile efectuate în ultimii ani au arătat că și în cazul maladiilor Alzheimer și Parkinson, cofeina poate avea un efect de ameliorare a simtomelor.

2. Cafeaua este o băutură ce nu conține calorii, ea contribuind la completarea necesarului de substanțe minerale precum magneziu, potasiu, fier și mangan. De asemenea, cafeaua este un important furnizor de vitamine precum niacina – o vitamină din grupul B și care este răspunzătoare de necesarul de energie – Vitamina E, Vitamina C și Vitamina B6.

3. Datorită cofeinei, metabolismul este stimulat pozitiv, prin efectul termogenic, o stimulare de a arde grăsimile din corp. Consumul de cafea contribuie la pierderea în greutate sau menținerea greutății corporale la nivelul dorit. Cafeaua ajută la eliminarea apei și a sărurilor minerale din organism, sub formă de urină, fiind un excelent diuretic.

4. Cofeina contribuie la aportul energetic al organismului. Ea crește nivelul adrenalinei, mărește capacitatea de contracție a mușchilor și tensiunea musculară. Studii recente arată că înaintea întrecerilor sportive este recomandată cafeaua datorită efectelor pozitive asupra performanțelor. Mai mult decât atât, cofeina stimulează respirația.

5. Datorită efectului stimulent al cofeinei și elementelor sale, cafeaua facilitează digestia, mai ales servită după prânz, stimulând secreția acidului gastric și al bilei.

Lasă un comentariu