15 lucruri pe care nu le stiai despre cafea

15 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea

In Bizar by Maya1 comentariu

Cafeaua, cea mai cerută băutură la micul dejun, ne face diminețile mai luminoase și datorită cofeinei ne pune mintea și corpul în mișcare. Însă cei mai mulți dintre noi nu știu că a fost descoperită din întâmplare sau că a fost interzisă consumarea ei în secolul XVI.

Află în continuare cele mai comice și interesante lucruri pe care nu le știai despre aceasta băutură deosebită:

1. La început cafeaua era cunoscută sub denumirea de “vinul Arabiei”. Cuvântul “cafea” vine din “gahwa” ce înseamnă vin.

2. Cei mai mulţi experți cred că boabele de cafea au fost descoperite în Etiopia de o turmă de capre. Pastorul care însoțea turma a observat că animalele erau mai agitate și mai pline de energie după ce consumau straniile boabe de culoare roșie.

3. Cafeaua se află pe locul doi în topul celor mai vândute bunuri. Pe primul loc se găsesc carburanții.

4. Deși se spune că poate ucide băută în cantități mari, experții în calitatea cafelei Starbucks gustă anual peste 250.000 de căni de cafea pentru a se asigura că cel mai bun soi va ajunge în mâinile clienților.

5. Cercetătorii spun că în viitor boabele de cafea ar putea înlocui combustibilii fosili. Recent au fost testate mai multe tipuri de mașini ce funcționează pe baza hidrogenului rezultat din arderea resturilor rezultate în urma procesului de recoltare a boabelor de cafea.

15 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea

6. Unul dintre cele mai neobișnuite sortimente de cafea din lume este Kopi Luwak care a ajuns să se comercializeze la un preț de peste 82 de euro. Boabele sunt recoltate din excrementele zibetelor. Aceste mamifere din familia veverițelor trăiesc în insulele indoneziene Java, Bali, Sumatra și Sulawesi.

7. Peste 40% din cafeaua vândută la nivel mondial provine din Brazilia, Columbia și Africa de Sud.

8. Cafeaua instant a fost descoperită în anul 1906 de George C. Washington, un chimist britanic, în timpul unei excursii pe care acesta o efectua în Guatemala. Primul sortiment de cafea instant a ajuns pe piață trei ani mai târziu.

9. Fiind afectați de taxa pe ceai impusă de Marea Britanie, coloniștii nu numai că au organizat celebra “Petrecere de Ceai din Boston”, aruncând în apă cele 340 de cufere cu ceai, dar au și schimbat ceaiul britanic cu „cafeaua americană”. Aceasta din urmă a ajuns una dintre băuturile preferate ale americanilor.

10. În timpul Războiului Civil, cafeaua a fost inclusă în rația de mâncare primită de soldați. Acestora le-a plăcut atât de mult cafeaua încât au integrat o râșnită de cafea în armele pe care le purtau.

11. Cu toate că există peste 50 de specii de cafea în toată lumea, pentru a prepara cafeaua comercială sunt folosite doar două tipuri: Arabica și Robusta.

12. Dacă dorești să te bucuri de toată cofeina dintr-o ceașcă de cafea, alege boabele mai puțin prăjite deoarece boabele prăjite puternic conțin o cantitate mai mică de cofeină.

13. Cea mai mare ceașcă de cafea a fost expusă la Londra în anul 2012 fiind creată de o companie italiană producătoare de electrocasnice. Ceașca a avut 13.200 de litri, măsura 2,9 metri înălțime, 2,65 metri în lungime și a fost umplută cu cafea neagră.

14. Și pentru că tot a venit vorba de recorduri, orașul Tunja din Columbia a fost punctul de întîlnire pentru un stabilirea unui record mai puţin obișnuit. În anul 2013, nu mai puţin de 13.800 de persoane s-au adunat în piața centrală pentru a savura o ceașcă de cafea. Pe lângă stabilirea unui nou record mondial, aceștia au vrut să promoveze și consumul de cafea în Columbia. Deşi Columbia este una dintre cei mai mari producători, țara se află printre ultimile locuri în privința consumului de cafea.

15. Cafeaua neagră simplă, fără frișcă, zahăr sau alte ingrediente adiționale, conține 0 calorii.

Lasă un comentariu

 

Comentarii