Mano Fico, sau Figo, cum i se mai spune, este o amuletă italiană cu origini străvechi. De asemenea, aceste amulete erau folosite și de către etrusci. “Mano” înseamnă “mână“, iar “Fico” înseamnă “smochină” – ceea ce în argou înseamnă organele genitale femeiești. Practic acest simbol imită actul sexual.

Chiar dacă îl folosești ca pe un gest obscen sau ca pe o amuletă, simbolul Mano Fico ajută împotriva deochiului. Prin aceasta, simbolul se aseamană cu Mâna Hamsa (Mâna Fatimei), cu Palma cu un Ochi, și cu Mano Cornuto.

Amulete de tipul Mano Fico se găsesc în primul rând în Italia și în America printre descendenții imigranților italieni.

 Mano Fico
Amuleta Mano Fico.

Acest simbol apare și pe săculețele cu amulete peruviene și în talismanele de sticlă din America de Sud, ambele reflectând influențele europene coloniale.

Mano Fico prezentat aici este o reproducere modernă din cositor a unei amulete de argint din secolul al XIX-lea, probabil dintr-o zonă din jurul orașului Napoli, unde asemenea talismane erau extrem de populare. Vechile talismane Mano Fico napolitane au fost sculptate și în coral roșu.

Se crede că deochiul primejduiește mamele care alăptează și pe copii lor, pomii fructiferi, animale de muls și sperma bărbaților. Într-un cuvânt, deochiul afectează forța vieții, energia vitală. Obiceiul napolitan de a face amulete Mano Fico din argint (argintul amintind de Lună) și coral roșu (simbol al zeiței Venus) indică supraviețuirea culturală a unei legături între gestul Mano Fico și vechea religie romană bazată pe venerarea zeițelor.

În plus, nu credem că este prea exagerată o analogie între o amuletă Mano Fico din coral roșu și talismanul Sângele lui Isis (cunoscut și sub numele de Bucla lui Isis sau Nodul lui Isis), pe care femeile din Egiptul Antic îl purtau pentru protectie. Acest talisman era adeseori confecționat din carnelian, simbolizând sângele menstrual al lui Isis care era asociat cu puterea zeiței.

Mano Fico

Poate că aceste talismane, au rădăcini culturale care se duc pănă în epoca neolitică, provenind dintr-o invocare a “vulvei protectoare și fertile” a unei zeități feminine care ferea omenirea de pierderea sau deteriorarea energiei vitale. Și potcoava se poate asocia acestei simbologii, ea fiind considerată o veche emblemă a organelor genitale feminine, denumite și yoni. În vremurile vechi, oamenii aveau obiceiul de a realiza desene în cărbune ale organelor genitale feminine deasupra ușilor caselor lor pentru a alunga ghinionul.

Articole similare

Succubus

De-a lungul istoriei, peste tot în lume apar informaţii cu privire la diverse raporturi sexuale întreţinute cu tot felul de fiinţe supranaturale. Mulţi cercetatori cred că acești demoni sexuali sunt doar niște fantezii  născute din…

OOPARTS

De-a lungul timpului diferiţi arheologi și căutători de artefacte au descoperit diferite anomalii arheologice, obiecte care par a fi moderne sau realizate din materiale avansate, doar că acestea se aflau în interiorul unor straturi foarte…

Clopotele

Clopotele au fost asociate situațiilor mistice și lumii spiritelor încă din vechime. Imaginile zeităților erau frecvent imprimate pe clopote. Vechii evrei purtau clopoței legați la veșminte, spre a alunga spiritele malefice. Trasul clopotelor pentru morți…

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha