Continuăm prima parte a eseului despre oniromanție cu informații interesante cu privire la aceasta, dar și la natura visului, iar în final prezentăm câteva vise premonitorii celebre care și-au adus într-un fel aportul la schimbarea lumii.
Dificultatea interpretării viselor se pare că este specifică achiziției de informații din și despre viitor pe calea somnului, iar oamenii, neputând să o dea la o parte au încercat și deseori au reușit să interpreteze visele proprii sau pe ale altora decriptându-le cu ajutorul unor coduri de simboluri special întocmite.

Ce este oniromanția?

Se pare că primul tratat de oniromanție a fost scris de Antiphon (479-411 i.e.n). Faptul că el a purces la întocmirea unei astfel de lucrări demonstrează că metoda era larg uzitată, iar întocmirea sa răspundea unui interes public. Sinesius a fost un alt mare specialist al antichitatii, el aducând și o contribuție personală, prin precizarea că pot exista mai multe coduri generale de descifrare a viselor, dar că fiecare persoană poate adăuga un asemenea instrument de lucru caracteristicilor proprii. Cu alte cuvinte, deși exista un cod general valabil (cu aproximație), fiecare persoană își are codul propriu.

Plutarh și Cicero se ocupau și ei de descifrarea viselor. Au existat mulți autori ai antichității, până în vremurile moderne care au scris tratate cu privire la relevarea viitorului prin imaginile din timpul somnului. De asemenea, au existat numeroși alcătuitori de „Chei ale viselor”. Cea mai veche și celebră astfel de cheie a visurilor, a fost alcătuită de Artemidor din Efes, tradusă și comentată de Henry Vidal. Artemidor, născut la Efes în timpul lui Antonin cel Pios, a practicat oniromanția și chiromanția sub numele de Artemidor din Daldia. Artemidor studiase tot ce apăruse până atunci pe aceste subiecte și a căutat să învețe să se perfecționeze de la Epicharme, Antiphon, Strabon, Demetrius din Phalere, Apollodor, Chrysippe, Aristarh, Aristide magnerizatorul, Geminus astrologul și mulți alții. La aceasta el a adăugat propria sa experiență și a distins minuțios visele care puteau avea valoare profetică.

În general se crede că oniromanția ar fi la fel de veche ca și lumea. Totuși, unii îi dau o origine mult mai precisă, datând-o în epoca preoților egipteni care treceau drept maeștrii în această știință. Egiptenii numeau visele „mesageri misterioşi” deoarece considerau că erau trimise de zeiţa Isis care, ajutată de Serapis, le trimitea în acest fel avertismente şi sfaturi.

Pe baza viselor, indienii din America de Nord își orânduiesc întreaga viață: visele determină alegerea preoţilor şi conferă calitatea de şaman, din ele rezultă leacurile medicale, numele ce va fi dat copiilor şi tabuurilor, ele rânduiesc războaiele, vânătorile, condamnările la moarte şi sprijinul cuvenit în anumite situaţii. În fine, visul confirmă tradiţia: el este pecetea legalităţii şi a autorităţii.
Pentru triburile Bantu din Kasai (depresiunea congoleză), anumite vise sunt povestite de către sufletele care se despart de trup în timpul somnului şi merg să dialogheze cu sufletele morţilor. Aceste vise au un caracter premonitoriu privitor la persoana respectivă sau pot să constituie mesaje ale morţilor către cei vii adresate întregii colectivităţi.

Tipuri de vise

Pentru înlesnirea studiului, oniromanția ar cuprinde tipuri de vise precum:

a) Visul profetic sau didactic care este un avertisment mai mult sau mai puţin deghizat, cu privire la un eveniment critic din trecut, prezent sau viitor. Originea acestor vise este adesea atribuită unei puteri cereşti.

b) Visul iniţiatic al şamanului sau budistului tibetan, încărcat de eficienţă magică, menit să ne poarte într-o altă lume printr-o cunoaştere şi o călătorie imaginare.

c) Visul telepatic, care stabileşte legătura cu gândirea şi sentimentele unor persoane şi grupuri aflate la depărtare.

d) Visul vizionar care ne transportă la un anume nivel de conştiinţă, relevandu-ne anumite cunoștințe și puteri pe care civilizaţia noastră poate că le-a atrofiat sau paralizat.

e) Visul-presentiment, care te face să intuieşti o posibilitate anume în care se vor petrece evenimentele.

f) Visul mitologic, care reproduce un anume arhetip important şi care reflectă o angoasă fundamentală şi universală.

Câteva exemple de vise premonitorii

1) Biblia conţine descrierea celebră în care faraonul a visat cum 7 vaci slabe au ieşit din rîu şi au mîncat 7 vaci grase, Iosif interpretând acest lucru ca pe un semn care prevestea 7 ani de abundenţă urmaţi de 7 ani de foamete.

2) Cicero, om de stat şi filozof din Roma antică, a raportat un vis în care a văzut „un tânăr cu înfăţişare nobilă, coborât din ceruri pe un lanţ de aur”. Când a intrat în Capitoliu în ziua următoare, el l-a văzut pe Octavian şi l-a recunoscut în el pe tânărul cu înfăţişare nobilă din visele sale. Octavian l-a succedat ulterior pe Cezar ca împărat al Romei.

3) Celebrul scriitor Mark Twain a visat spre sfârșitul unei nopți cum fratele său, Henry, la care ținea foarte mult era întins într-un sicriu, iar el trebuia să ia parte la înmormântare. Scriitorul a fost atât de imresionat de vis, încât s-a trezit și a început a se îmbrăca pentru a ajunge la înmormântarea fratelui său. Dar curând s-a dezmeticit, dându-și seama că nu era reală vestea morții și că totul fusese doar un vis urât.

Oniromantia

Scriitorul Mark Twain.

El, însă, a povestit celorlalți visul, precizând ca Henry era întins în sicriu având pe piept un buchet de flori albe în mijlocul cărora se distingea una roșie. Peste câtva timp fratele a decedat în urma exploziei unui cazan pe vaporul cu aburi pe care lucra. A fost înmormântat la Memphis. Mai înainte însă, Mark Twain l-a văzut pe acesta în realitate exact așa cum îi apăruse în vis, lipsindu-i însă buchetul de flori. Imediat după sosirea lui, a venit și o bătrână care a așezat un buchet pe pieptul defunctului și era fix același buchet de flori din vis.

4) Stanley Krippner arăta într-un articol că „O femeie și-a trezit soțul într-o noapte pentru a-i povesti ce vis teribil visase. Ea a văzut în vis candelabrul mare de deasupra patului copilului prăbușindu-se peste acesta și curmându-i viața. Ceasul din camera fiului arăta 4,35. Barbatul a râs, dar ea, foarte neliniștită a luat copilul și l-a mutat în patul lor. Dar nu a mai râs când peste exact două ore, chiar la ora din vis, s-a auzit un trosnet în camera copilului, provocat de căderea candelabrului peste pătuțul lui.”

5) Profesorul Aurel P. din Roșiorii de Vede, un om stimat și iubit de concitadini, grație felului său de a fi și modului exemplar în care conducea un liceu din localitate, visase într-o noapte că un moșneag l-a abordat direct anunțându-l să se pregăteasca fiindcă mai are de trăit doar doi ani de zile începând din acel moment. Deși părea absurd, un asemenea mesaj nu te poate lăsa chiar indiferent, așa că profesorul și-a făcut controale medicale, dar nimic nu părea să susțină fatala prevestire. A venit totuși și ziua cu pricina. Profesorul s-a sculat de dimineață sănătos și bine dispus, a trăit cam cu emoție prima parte a zilei, dar văzând că nu s-a întâmplat nimic grav, a chemat prietenii apropiați și au pus de-o sindrofie, bucuroși că acel vis fusese doar un coșmar și câ nu trebuiau să se încreadă în astfel de vise. Spre seară însă, protagonistului i s-a făcut rău și a fost luat de urgență la spital. A decedat înainte de miezul nopții de atac de cord. Visul său, povestit prietenilor și cunoștințelor, împreună cu pățenia sa, au devenit repede de notorietate publică.

6)Dezastrul de la Aberphane” din Tara Galilor, când o haldă de steril s-a prăbușit în 1966 peste o școală, curmând viața elevilor și cadrelor didactice din interior, fusese receptat în vis cu mult înainte de numeroase persoane, însă nu se putea desluși cu exactitate ce anume, grav, urma să se petreacă.

Psihiatrul John Barker a vizitat satul Aberfan a doua zi după dezastru. Barker era interesat de paranormal şi s-a întrebat dacă nu cumva natura extremă a evenimentelor din Aberfan ar fi putut determina un număr mare de oameni să trăiască o stare de premoniţie referitoare la tragedie. Pentru a afla, Barker a aranjat ca ziarul Evening Standard să-i roage pe cititorii care credeau că prevăzuseră dezastrul de la Aberfan să ia legătura cu el. Barker a primit 60 de scrisori din întreaga Anglie şi Ţara Galilor.

Oniromantia

Dezastrul de la Aberphane.

Una dintre cele mai frapante experienţe a fost descrisă de părinţii unui copil de 10 ani care pierise în tragedie. Cu o zi înaintea alunecării de teren, fiica lor le-a povestit un vis, în care ea încerca să ajungă la şcoală, dar nu mai exista „nici o şcoală acolo”, pentru că „ceva negru o acoperise cu desăvîrşire”.

Într-un alt exemplu, doamna M.H., o femeie de 54 de ani din Barnstaple, a spus că în noaptea dinaintea tragediei a visat un grup de copii prinşi într-o cameră rectangulară. În visul ei, capătul încăperii era blocat de cîteva bîrne de lemn şi copiii încercau să se caţere peste ele. Doamna M.H. a fost suficient de îngrijorată de vis încît să-şi sune fiul şi nora şi să le spună să aibă mare grijă de cele două fiice mici ale lor.

O altă respondentă, doamna G.E. din Sidcup, a spus că înainte cu o săptămînă de alunecarea de teren avusese un vis despre un grup de copii acoperiţi de o avalanşă de cărbune, iar cu două luni înainte de tregedie, doamna S.B. din Londra visase o şcoală aflată pe o coastă de deal, o avalanşă şi copii care îşi pierdeau viaţa. Şi lista a continuat.

7) Pictorul Segantini și-a visat propria moarte. El a pictat scena, așa cum i-a aparut în vis, iar la treisprezece zile după vis, decesul său a survenit întocmai cum fusese zugrăvit în tablou.

8) În 1953 dr. James Watson a avut un vis ce i-a dezvăluit forma și structura ADN-ului, fapt ce l-a făcut să ia în considerare structura de dublu helix a acestuia. Potrivit lui Watson, în vis apăreau doi șerpi ce se uneau la capete.

9) Elias Howe, inventatorul mașinii de cusut moderne, nu reușea să găsească o soluție pentru ca acul să se potrivească în noua sa invenție. A încercat prima oară o variantă cu un ac ascuțit la ambele capete, dar nu a funcționat. Apoi, într-o noapte, a visat că era luat prizonier de un grup de băștinași care dansau în jurul lui. În timp ce se roteau, el a observat că lancile aveau găuri la capete. Când s-a trezit a realizat că visul era rezolvarea la problema ce-l măcina de atâta timp. A încorporat ideea din vis invenției sale și aceasta a funcționat.

10) Strâns legată de visele precognitive este şi scufundarea Titanicului. După ce nava s-a scufundat, mulţi oameni au început să spună că ar fi trebuit să fie la bord, dar şi-au anulat călătoria după ce au visat o corabie scufundată. Desigur, există mari şanse ca o persoană care nu a mai mers niciodată cu vaporul să viseze o scufundare din cauza fricii sau a emoţiilor.

11) Se pare că înainte cu două săptămâni de asasinarea sa, Abraham Lincoln a avut un vis în care apărea un coşciug în interiorul Casei Albe, iar când a întrebat cine e în coşciug i s-a spus că e vorba de preşedintele SUA.

Oniromantia

Se spune ca presedintele Lincoln acorda atentie viselor. Aceasta imagine reprezinta o litografie creata de Louis Maurer si publicata de Currier & Ives (circa 1864). Aici este reprezentata, intr-un mod ironic, teama lui Lincoln ca ar fi putut pierde alegerile din 1864. Lucrarea poarta numele de „Abraham’s dream!–Coming Events Cast Their Shadows Before”.

12) Se spune că lui Dimitri Mendeleev i-a venit în somn ideea de a aranja elementele chimice într-o anumită ordine. După trei zile de lucru fără oprire, rusul s-a lăsat învins de nevoia naturală de a se odihni și s-a băgat la culcare. În timpul somnului, Mendeleev a visat tabelul pe care, astăzi, noi îl numim „Tabelul periodic al elementelor”.

Bibliografie

  • CORIN BIANU, Clarviziunea- capacitate paranormala, Editura Teora, 1999
  • SIGMUND FREUD , Viata mea si psihanaliza, Editura Excelsior, 2001
  • SIGMUND FREUD, La rêve et son interpretation, Editura Gallemard, Paris, 1925
  • CARL GUSTAV JUNG, In lumea arhetipurilor, Traducere din limba germana, prefata, comentarii si note: Vasile Dem. Zamfirescu, Editura Jurnalul Literar, Bucuresti, 1994
  • http://www.occult.ro/oniromantie.htm
  • http://www.epsihologia.ro/tulburari-de-somn/118-fiziologie-tipuri-de-somn.html
  • http://www.descopera.ro/stiinta/9551600-de-ce-viseaza-oamenii-care-sunt-raspunsurile-stiintei
  • http://www.la-psiholog.ro/info/despre-interpretarea-viselor
  • http://www.ziartricolorul.ro/fenomene-stranii-vise-premonitorii-i/