Prin crăpăturile de pe scoarța Terrei erup în amestec gaze fierbinți și pietre topite, ceea ce duce la crearea formelor conice de relief cunoscute sub denumirea de vulcani.

În anumite zone ale pământului există o intensă activitate vulcanică, mai ales în jurul liniei de separație a două plăci tectonice. Aceste plăci sunt într-o continuă mișcare iar sub ele la o adâncime de 60 de kilometri, magma fierbinte, ce se găsește sub acțiunea unor forțe ce nu ne sunt cunoscute, încearcă să iasă la suprafață.

Vezuviu

Între locuitorii din Neapole, oraș din sudul Italiei, și vulcanul Vezuviu, considerat până în zilele noastre cel mai renumit vulcan din lume, există o strânsă legătură. Vulcanul este activ de aproximativ 2000 de ani iar cea mai cunoscută erupție a sa a fost cea în urma căreia orașele Pompei și Herculaneum au fost distruse și acoperite de lavă vulcanică. Pe o suprafață foarte întinsă, zona este perforată de supapele de evacuare a gazelor marelui munte, ce poartă denumirea de “fumarole”. Una dintre ele a fost denumită Solfatara și în prezent poate fi vizitată de turiști. Aceștia au ocazia să se plimbe pe malul unui lac nămolos, sulfurat și aflat în continuă fierbere. În apropiere se află vulcanul inactiv Monte Nuovo, care cu câteva secole în urmă când a erupt a transformat un sat întreg în scrum și cenușă. Zona este mereu învăluită de un miros pătrunzător de sulf.

Vezuviul este activ de cel puțin 10.000 de ani, dar în timpul Romei antice a fost inactiv și din această cauză s-a crezut că nu reprezintă un pericol. În preajma Vezuviului și pe coline s-au ridicat orașe, iar golful Neapolelui a devenit unul dintre cele mai frecventate orașe în care romanii își petreceau verile. Dar în anul 79 e.n. vulcanul a erupt.

Fiind considerat un important centru comercial și agricol, Pompeiul avea aproximativ 20.000 de locuitori. Vulcanul l-a îngropat în totalitate sub lava pietrificată. La fel s-a întâmplat și cu localitatea Herculaneum. Ambele orașe au fost date uitării timp de 1500 de ani. În anul 1738, câțiva căutători de comori au dat peste ruinele orașului Herculaneum iar zece ani mai târziu au fost descoperite și rămășițele orașului Pompei. Cele două orașe-ruine au devenit faimoase în toată lumea. În timpul săpăturilor s-a descoperit că cele două orașe au fost păstrate aproape intacte de stratul de lavă, cenușă și nămol. Pe mese au rămas conservate chiar și alimentele ce urmau să fie consumate de locuitori. S-au descoperit mai bine de 2000 de schelete umane în orașul Pompei și s-au putut efectua mulaje din ghips ale corpurilor umane. Aceste mulaje au scos la iveală momente din timpul catastrofei, așa cum au fost trăite de acei oameni.

Erupțiile Vezuviului au loc în mod regulat din anul 1631 și de fiecare dată sunt și victime omenești. În viitorul apropiat ne putem aștepta la o nouă erupție.

Surse

  • Mari catastrofe în istoria omenirii, Editura Hiparion, Cluj, 1998

Articole similare

Monștrii apelor – Morag

Loch Morar și straniul monstru al apelor Morag ne confirmă, dacă mai era necesar, că trăim într-o lume plină de mister, de necunoscut, un loc imprevizibil în care nu toate evenimentele par să fie guvernate…

Misterul monstrului din Loch Ness

Obsesia legată de monștri și creaturi legendare nu se rezumă doar la Loch Ness, unde aparent sălășluiește una dintre cele mai cunoscute făpturi mitice. Astfel de creaturi au fost zărite nu doar în lacurile adânci…

Dispariții misterioase la Stonehenge, “linii-ley” și Rețeaua Hartmann

Se știe că Stonehenge a fost un sofisticat laborator astronomic, dar și un loc destinat ritualurilor religioase. Când spui Stonehenge spui: sunet, frecvențe, vibrații, rezonanțe. Despre Stonehenge se mai spune că este un loc rezonator….

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha