O serie de evenimente inexplicabile au avut loc în vara lui 2014. De nicăieri, un crater uriaş s-a deschis în una dintre cele mai aspre şi neprimitoare zone de pe glob, o zonă numită de specialişti “capătul Pământului”. Uriaşul crater avea nu mai puţin de 30 de metri în diametru iar adâncimea sa nu a putut fi măsurată cu exactitate.

Însă întâmplarea din Antarctica nu s-a dovedit a fi un eveniment singular. Alte două cratere similare au apărut anul acesta în Siberia şi i-au făcut pe cercetători să se întrebe dacă nu cumva există o legătură între încălzirea globală şi formarea uriaşelor găuri în pământ.

“Presiunea gazului metan format în adâncurile pământului a fost suficient de mare pentru a presa asupra straturilor tot mai subţiri de gheaţă, până ce acestea au ‘explodat’ pur şi simplu, eliberând gazul”, a explicat un cercetător german. Fenomenul formării craterelor gigantice este unul extrem de violent şi de periculos, având în vedere inflamabilitatea gazului metan.

Explicaţia cercetătorilor pare a fi una cât se poate de plauzibilă însă aceştia se tem că, în realitate, ar putea exista mult mai multe astfel de cratere decât cele identificate până în prezent. Oamenii de ştiinţă ruşi au identificat nu mai puţin de şapte cratere similare. Cinci dintre ele se află în Peninsula Yamal. Două s-au transformat între timp în lacuri. Iar un crater gigantic este înconjurat de un “inel” format din aproximativ 20 de mini-cratere.

Omul de ştiinţă rus Vasily Bogoyavlensky se teme că, având în vedere schimbările climatice tot mai accentuate şi faptul că straturile de gheaţă care acoperă aceste “pungi” uriaşe de gaz sunt tot mai subţiri, am putea asista la o “erupţie” în lanţ.

“Este important să nu generăm panică în rândul populaţiei, însă trebuie înţeles că problema este una cât se poate de serioasă. Trebuie să investigăm fenomenul pentru a preveni viitoare dezastre” a afirmat Bogoyavlensky pentru “Siberian Times.”

Se estimează că rezervele de gaz metan ascunse sub straturile de permafrost conţin mai mult gaz decât toate celelalte rezerve exploatate în prezent. Dacă straturile de permafrost continuă să se subţieze permiţând gazului să fie eliberat, atunci acesta s-ar împrăştia în atmosfera şi ar contribui la accentuarea efectului de seră pe care îl resimţim deja.

Articole similare

Observatorul Sunspot închis de agenți FBI

Observatorul Sunspot din Munții Sacramento din New Mexico a fost închis brusc vineri, 7 septembrie 2018, fără explicații date publicului. FBI nu declară dacă a fost implicat, deși autoritățile locale spun că agenții FBI-ului erau…

Lumini ciudate pe cer

Cu siguranță că în ultimele zile ați văzut știrile despre acele lumini ciudate apărute pe cer în diferite țări. Cei mai raționali dintre dumneavoastră găsesc explicații din sfera logicii și a bunului simț. Cei mai…

Mingi de foc deasupra Marii Britanii

Se pare că doi meteoriți, ca două mingi de foc, au fost văzuți pe cerul din sudul Angliei, din Țara Galilor, dar și din nordul Franței, sâmbătă (25 noiembrie 2017) imediat după miezul nopții și…

2 Comentarii

    da, pete tot in lume apar. e clar ca Pamantul e gol in mijloc si nu cred ca e exagerat sa banuim ca prin aceste gauri ies la suprafata fiinte stranii.

    peste tot au aparut. si la noi in tara, nu atat de mari ca diametru, dar fara fund.ultima oara am auzit la tv la stiri de o gaura perfect cilindrica aparuta intr-o vie din vrancea

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha