O știre excelantă, care ar trebui să motiveze toate mamele care cred că au probleme cu alăptarea si care mai cred că nu orice mamă poate alapta.

Iată că o bunică nigeriană a reușit să-i salveze viața nepoatei, alaptând-o în condiții extreme de stres – în timp ce fugeau de insurgenți.

Bunica nigeriană care și-a alăptat nepoata

Bunica Aisha, care este acum la o clinică “Salvați Copiii” în nord-estul Nigeriei, a declarat:

Dormeam, când un vecin m-a trezit și mi-a spus să iau ce pot și să fug. Gloanțele erau cât degetul meu și zburau peste tot. Sunt bătrână, așa că am încercat să fug cu un grup de oameni, dar am fost capturați de insurgenți. Chiar au omorat pe unul dintre bărbații din fața mea.

alăptat
Bunica nigeriană care și-a alăptat nepoata

Aisha nu a avut nici un aliment, iar bani cu atât mai puțin, așa că a făcut singurul lucru care se putea ca să-și țină nepoata în viață: a hrănit-o la propriul sân.

Nu a putut produce lapte imediat, deoarece au trecut câteva zeci de ani de când Aisha a avut un copil, iar nepoțica a slăbit mult, ajungând la aproximativ 1,9kg.

În cele din urmă Aisha a reușit să ajungă la un adăpost cu nepoata în vârstă de 3 luni. De acolo a fost trimisă la clinică, fiind ajutată de Dr. Isaac Bot.

Dr. Bot a spus:

Aisha a venit cu nepoata ei și era foarte îngrijorată de stadiul la care ajunsese cu greutatea. Fiind dintr-o zonă îndepărtată a țării ea nu era familiarizată cu spitalele, așa că era foarte tensionată și confuză. Am întrebat-o dacă a avut sprijin de undeva, iar ea a spus că nu mai are pe nimeni. A plâns când ne-a spus asta. A fost un moment emoționant.

Practic, ea s-a confruntat cu o adevărată tragedie atunci când și-a pierdut fiica, iar apoi a fost forțată să fugă când tatăl nepoatei a fost capturat de către insurgenți.

Personalul a reușit să o ajute să facă față situației și să poată alăpta copilul.

alăptat
Mulțumită doctorului de la Clinica din Nigeria, fetița e mult mai sănătoasă acum

Dr. Bot a adăugat:

“Laptele a început să curgă, însă pentru început nu era suficient. Așa că am aplicat o metodă numită “Supplementary Suckling Technique”, prin care am pus un mic tub, ca un pai, în gura copilului, alături de mamelonul bunicii. Astfel, când copilul suge mamelonul, primește lapte în surplus din acel pai. Acest lucru trimite un mesaj creierului bunicii, o cerere mărită de lapte, și astfel, se stimulează producția de lapte.”

Cei de la “Salvați copiii” spun că sunt multe femei în satele îndepărtate ale Nigeriei care alăptează copiii altor femei, din cauza numărului mare de mame care mor.

Medicul Isaac Bot a mai spus:

“Mortalitatea maternă fiind destul de ridicată, întâlnim deseori cazuri în care surorile alăptează bebelușii surorilor decedate. Acest sistem de sprijin este esențial. Orice femeie poate alăpta, chiar dacă nu a avut niciodată un copil sau dacă nu a mai alăptat de mulți ani, atâta timp cât ea insistă și pune în mod regulat copilul la sân. Este gratuit și oricine poate ajuta în acest fel.”

Potrivit celor de la “Salvați copiii”, alăptarea este cea mai eficientă intervenție în salvarea vieților de copiii și ar putea preveni cu până la 13% din decesele de copiii de până în 5 ani, dacă se practică în mod adecvat.

Articole similare

Observatorul Sunspot închis de agenți FBI

Observatorul Sunspot din Munții Sacramento din New Mexico a fost închis brusc vineri, 7 septembrie 2018, fără explicații date publicului. FBI nu declară dacă a fost implicat, deși autoritățile locale spun că agenții FBI-ului erau…

Lumini ciudate pe cer

Cu siguranță că în ultimele zile ați văzut știrile despre acele lumini ciudate apărute pe cer în diferite țări. Cei mai raționali dintre dumneavoastră găsesc explicații din sfera logicii și a bunului simț. Cei mai…

Mingi de foc deasupra Marii Britanii

Se pare că doi meteoriți, ca două mingi de foc, au fost văzuți pe cerul din sudul Angliei, din Țara Galilor, dar și din nordul Franței, sâmbătă (25 noiembrie 2017) imediat după miezul nopții și…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha